Efter tre presentationsprogram är det i kväll dags för den första live-spelningen i Finlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013: “Uuden Musiikin Kilpailu” (UMK). Spelningen äger rum i Helsingfors och kvällens gästartist är Anssi Kela.

Dessutom kommer ett inför-program, UMK+, att sändas online 15 minuter före deltävlingen med bl.a. lite backstage-material. Här är vad som gäller för kvällen:

Finlands ESC-uttagning, Deltävling 1, 17/1 2013:
När?: kl. 20:00 CET (resultatet meddelas efter kl 21:00 CET)
Var?: YLE TV2, YLE HD, areena.yle.fi och eurovision.tv
Vem bestämmer?: En fyramannajury och tittarna bestämmer tillsammans
Till final: Två bidrag går direkt till finalen den 9:e februari
Extrachans: Tre bidrag går till Andra Chansen den 31:a januari

Tävlande bidrag: (se även yle.fi)
Last Night“, Iina Salin
Saturday Night Forever“, Last Panda
We Should Be Through“, Mikael Saari
Sytytä mut vaan“, Ilari Hämäläinen
Ilmalaivalla“, Rautakoura
Colliding Into You“, Diandra
(Källor: escsweden.com och esctoday.com)

Schlagerpinglan: Efter att förväntningarna byggts upp de senaste dagarna genom bidragsavslöjande från Österrike, Island, Danmark och Norge så är det nu äntligen dags för en riktig deltävling. 🙂

Personligen har jag tre favoriter inför kvällens live-spelning: “Colliding Into You“, “Sytytä mut vaan” och “We Should Be Through“. Förhoppningsvis lyckas alla tre att imponera med sina nya versioner och blir de som går vidare, på ena eller andra sättet. Helt enkelt blir nog inte, förutsatt att alla får till sina framträdanden, då jag hittat ljusglimtar i alla de sex bidragen.

Mer om Finlands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013 hittar ni här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför kvällens deltävling i Finland”

 1. Micke

  Känns som det är ganska lätt att ta ut tre låtar. Om det sen beror på att just det tre är väldigt bra eller de övriga väldigt dåliga återstår att se när vi verkligen får se dem. Dessa tre ska vidare enligt mig:

  1. “Colliding Into You“, Diandra
  2. “Sytytä mut vaan“, Ilari Hämäläinen
  3. “We Should Be Through“, Mikael Saari

  Sedan tycker jag det finns ett litet småkul bidrag som jag sätter som förste utmanare. Helt chanslöst men alltid kul med annorlunda bidrag:

  4. “Ilmalaivalla“, Rautakoura

  Det viktiga för mig är dock mer att ett av bidragen inte går vidare för jag tycker det är så uselt och detta bidrag är:

  “Last Night“, Iina Salin

 2. Daniela

  Jag har egentligen bara en favorit i kvällens deltävling, och det är Diandra, som också är en av mina personliga förhandsfavoriter till slutsegern. För mig delar hon förstaplatsen tillsammans med Krista Siegfrids; det varierar lite från dag till dag vem av dem jag känner allra mest för och min slutliga åsikt i den frågan kommer nog att baseras på live-framträdandena. Säkert är dock att Diandra besitter en av de för tillfället allra bästa sångrösterna i Finland och antagligen skulle hon göra det även i Malmö om hon fick chansen att komma dit, så förutsatt att hon bara håller nerverna i styr är jag inte särskilt orolig inför hennes live-framträdande. Min tredje förhandsfavorit är Great Wide North, men de tävlar ju liksom Krista först om en vecka.

  Så länge Diandra får den ena finalbiljetten i kväll spelar det inte så stor roll för mig vem som får den andra, men för sakens skull kan jag ju lyfta fram Last Panda, som har en i mitt tycke ganska trevlig men i ESC-sammanhang förmodligen chanslös låt. Ursprungligen var även Rautakoura en av mina favoriter då jag tycker de har potential att få till ett charmigt och som sagt lite annorlunda bidrag, men deras juryframträdande förra veckan lovade tyvärr inte gott och det krävs nog en radikal förbättring om de ska nå finalen. Jag känner mig relativt övertygad om att Ilari Hämäläinen kommer att gå direkt till final i kväll, och den senaste veckan har jag även fått vibbar om att han kan bli ett hett namn i segerstriden. Jag skulle personligen inte vilja se honom som vinnare, men någonting säger mig att sannolikheten att det ändå går så är rätt stor.

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Då har vi även samma bidrag på Jumboplatsen. I alla fall nu innan deltävlingen. Kanske ändrar vi oss efter det.

  @Daniela, Själv hade jag inte haft något emot om Finland skickade Ilari till Malmö, så för min skull så ser jag gärna att dina vibbar får rätt. 🙂 Låten var en av mina favoriter redan från början och den har växt ytterligare, precis som Diandras låt. Innan jag hoppas för mycket så vill jag dock först höra hur det låter i kväll.

 4. Micke

  Vill bara be Daniela om ursäkt. I stort sett varje år tycker jag Finland är bäst i Norden men i år är det inte så. De precis som alla andra länder som det känns hittills blir helt krossade av Island. Jisses så många bra låtar det är där. Har sex låtar som jag kan tänka mig som slutsegrare i hela ESC och ytterligare två som värdiga representanter för Island. Har du inte lyssnat på dem än Daniela så gör det. Ett råd bara 🙂

 5. Daniela

  Micke, är inte helt säker på vad du ber om ursäkt för, men vilket som är det säkert ok. 🙂 Att Finland inte är bäst i Norden kommer iaf inte som någon överraskning eller besvikelse för mig, tvärtom skulle jag nog se det som att allt ESC-hopp är ute för Norden om UMK vore det bästa dessa länder kunde åstadkomma. Tack och lov att det inte är så. 😉 Jag har faktiskt inte lyssnat på Islands låtar ännu men jag ska absolut lyda ditt råd! 🙂

  Är annars helt nöjd med kvällens UMK-resultat. Efter att ha sett framträdandena hoppades jag egentligen på att Rautakoura skulle få göra Diandra sällskap till finalen, då jag tyckte att de trots mina farhågor hade gjort ett mycket glädjande lyft inför live-showen. Diandra imponerade däremot inte fullt så mycket som jag hade trott att hon skulle göra, men det berodde kanske på att jag hade så höga förväntningar på henne. Trots att hon inte fick mer än godkänt av mig tyckte jag ändå att hon var i en klass för sig i kategorin “ESC-färdigt-bidrag”. Dock säger detta nog mer om de övriga tävlandena än om henne.
  Mikael Saaris låt har så sakta börjat växa för mig och kan nog bli betydligt farligare än vad jag trodde. Fast med tanke på att det bidrag som jag på förhand hade mest vinnarvibbar för blev det första att åka ut ska man väl inte gå alltför mycket på vad jag tror. 😉 Just i det fallet hade jag dock faktiskt ingenting emot att mina vibbar visade sig vara felaktiga, tvärtom. 🙂

 6. Micke

  Daniela: Det var mest ett skämt eftersom jag tidigare sagt till dig att jag tycker Finland nästan alltid har de bästa låtarna ifrån Norden 🙂 I år är det dock inte så enligt mig. Iofs har ju inte jag en susning om vad du har för smak men så känner i alla fall jag. Jag har ju inte sett bidragen än men magkänslan efter att ha hört dem säger att det mer är bidrag med artister med instrument i näven snarare än artister som valsar runt på golvet i synkade rörelser. Är det så är det en klar fördel enligt mig och jag gillar som sagt bidragen.

  Vad gäller Finland hoppas jag fortfarande på “Dancing All Around the Universe”, Lucy Was Driving även om jag vet att antingen du eller Schlagerpinglan sa att den tappade i det lilla framträdandet. Jag har ju bara hört det lilla smakprovet på 30 sek eller vad det var och då lovade låten en hel del. I övrigt gillade jag även “Flags”, Great Wide North om jag minns rätt. Det mest oroande för mig efter gårdagens semifinal är att “Last Night”, Iina Salin fortfarande har chans att gå till final. Något den verkligen inte är värd som jag ser det.

 7. Micke

  Hmm: Första stycket handlade alltså om Island. Jag skrev aldrig om det 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se