En titt på Danmarks finalister

2013-01-26 (lördag)

Schlagerpinglan: I kväll klockan 20:30 CET startar finalen av “Melodi Grand Prix 2013“, Danmarks uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest. Sändningen kan ni följa här medan ni kan läsa mer om hur vinnaren utses här. Finalbidragen (i förhoppningsvis rätt startordning, med länkar till DR:s hemsida, där fullversionerna finns, samt mina personliga betyg) hittar ni här nedan.

Startfältet Danmarks “Melodi Grand Prix 2013”, final, 26:e januari 2013:
1. “Jeg har hele tiden vidst det“, Frederikke Vedel
Schlagerpinglan: Finalen inleds med en vacker, vemodig ballad som efter en stund utvecklas till en poplåt med tilltalande refräng. Trots att jag tycker väldigt bra om låten så tror jag inte att den har i toppstriden att göra då det finns ännu bättre låtar i startfältet.
Betyg: 3+/5

2. “Human“, Brinck
Schlagerpinglan: Till skillnad från “Believe Again“, som Brinck vann MGP med 2009, så tycker jag att “Human” är ett riktigt intressant bidrag. Brincks sångstil i kombination med låtens speciella uppbyggnad med tilltagande styrka fungerar verkligen på mig. En låt med personlighet som jag fastnade för med en gång och som är en av mina två stora favoriter i kväll.
Betyg: 4+/5

3. “I’m Not Alone“, Kate Hall
Schlagerpinglan: Här har vi en väldigt lovande poplåt som säkert kommer att fungar såväl i radion som på dansgolvet. Från början kändes den som en vanlig en-i-mängden-låt men efter ett par lyssningar så växte den några storlekar. Någon MGP-vinnare tror jag dock inte att den har någon chans att bli.
Betyg: 3/5

4. “Rejs dig op“, Louise Dubiel (Wildcard)
Schlagerpinglan: Man skulle kanske kunna tro att jag som älskar taktfasta, markerade trum-komp borde gå igång på låtar som denna… men absolut inte. Trummorna är väl helt OK men resten vill jag inte ens kommentera. Utan tvekan får “Rejs dig op” jumboplatsen på min personliga lista.
Betyg: 2/5

5. “We Own the Universe“, Daze
Schlagerpinglan: Med låtar som “Superhero” och “Tamagochi” i bagaget så hade jag lite högre förväntningar på Daze än så här. Det låter som att de ville göra en stor pop/arena-låt men tyvärr gav upp halvvägs. Resultatet blev en aning för platt och enformigt för min smak… men lite uppiggande var det allt.
Betyg: 3/5

6. “Stay Awake“, Simone Egeriis
Schlagerpinglan: Inför finalen så verkar det som att detta är förhandsfavoriten, i alla fall enligt DR:s läsare. Jag förstår dem. “Stay awake”, med sin markerade, dansanta takt, är min andra personliga favorit. Det blir m.a.o. kvällens liveframträdanden som kommer att avgöra om det blir Simone eller Brinck som får min slutliga röst.
Betyg: 4+/5

7. “Invincible“, Jack Rowan feat. Sam Gray (Wildcard)
Schlagerpinglan: Nästan alla ESC-uttagningar brukar innehålla något bidrag som jag står väldigt kluven inför och här har vi ett sådant. Å ena sidan så maler låten på utan att något egentligen händer men samtidigt så tilltalas jag av texten och något som jag inte riktigt kan sätta tummen på. Det blir till att invänta framträdandet och se om det kan skingra dimman.
Betyg: 3/5

8. “Only Teardrops“, Emmelie de Forest
Schlagerpinglan: En lyckad korsning av folkmusik och pop som skulle kunna bli riktigt imponerande. Jag uppskattar den lite vemodiga flöjten och de pampiga trummorna i bidraget men som helhet så känns det alltför enformigt och tamt för att det ska fungera. Man vet dock aldrig, får de till allt perfekt så kan kanske det positiva överskugga bristerna.
Betyg: 3+/5

9. “Beautiful to Me“, Albin
Schlagerpinglan: Jag vill inte påstå att “Beautiful to me” är direkt dålig, nej tvärtom så är den ganska vacker. Problemet jag har med låten är istället att den låter som så många andra och därmed blir den så förutsägbar att man nästan blir uttråkad. Det är m.a.o. ingen låt som jag själv skulle valt ut till en tävling där det gäller att stå ut från mängden.
Betyg: 3-/5

10. “Unbreakable“, Mohamed
Schlagerpinglan: Eftersom “Unbreakable” är en form av club-disco-låt så ger jag automatiskt ett relativt högt betyg till låten. (Eller det är nog snarare genren som får poängen.) Som låt är “Unbreakable” en ganska anonym en-i-mängden-låt och det kommer att krävas ett riktigt hejdundrande framträdande för att jag ska låta mig imponeras av bidraget i slutändan.
Betyg: 3/5

Schlagerpinglan: Ja, då var det dags för ännu ett land att välja ut sitt ESC-bidrag. 😀 Eftersom Danmark envisas med att enbart ha en final så har man inga deltävlingar att se tillbaka på och därmed blir försöket med att utse sina förhandsfavoriter lite som att köpa grisen i säcken. För tillfället så är det i alla fall “Human” och “Stay Awake” som jag hoppas lite extra på medan “Only Teardrops” får anta rollen som dark horse.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se