Schlagerpinglan: I går avgjordes semifinalen av Maltas uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Av 24 hoppfulla tog sig 16 bidrag vidare till finalen i kväll, som ni kan följa från kl. 20:40tvm.com.mt och eurovision.tv. Mer info om det senare.

Här nedan hittar ni länkar till finalisternas framträdanden i gårdagens semifinalen samt mina personliga omdömen och betyg av bidragen. (Längst ner på sidan hittar ni även länkarna till de bidrag som inte kvalade in till finalen från gårdagens semifinal.)

Uppdaterat 2013-02-02: Nu har startordningen för kvällens final offenliggjorts så därför ordnar jag om bidragen nedan så de hamnar i rätt ordning.

Startordningen Maltas ESC-uttagning 2013, final, 2:a februari 2013:
1. “Superstar“, Scar
Schlagerpinglan: En ordinär radiolåt som låter som väldigt många andra. Jag lyssnar mer än gärna på “Superstar” men det är främst för att den är behagligt lättsmält, inte för att den har någon egen unik personlighet att erbjuda.
Betyg: 3/5

2. “Starting from the End“, Dorothy Bezzina
Schlagerpinglan: Här har vi min personliga favorit i årets ESC-uttagning på Malta. En bra artist (som dock stundtals såg lite väl obekväm ut) med kvällens klart bästa låt där man, i alla fall jag, känner hur både låt och text träffar inombords när refrängen drar igång på allvar. Självskriven i finalen men väl där är nog utgången ganska oviss.
Betyg: 4+/5

3. “My Stranger Love“, Corazon
Schlagerpinglan: Alla ESC-uttagningar brukar ha i alla fall en låt som överraskar mig… och här har vi den. Denna vackra ballad har verkligen växt till sig över tiden och framstod nu som en klar finalist. Med lite klädjusteringar så kan detta bli ett riktigt snyggt nummer som man nog inte bör räkna bort.
Betyg: 4/5

4. “Ultraviolet“, Jessica
Schlagerpinglan: Ett färgglatt nummer med en väldigt pigg sångerska. “Ultraviolet” är dock en aning för hackig för min smak men visst glädjs jag åt att G:son får ytterligare en framgång i ESC-sammanhang. En värdig finalist som dock inte bör ha något i slutstriden att göra.
Betyg: 3/5

5. “Us Against the World“, Gianni Zammit
Schlagerpinglan: Då jag var riktigt förtjust i Gianni Zammits förra Malta-försök, “Petals on a Rose“, så känns denna nya låt som en liten besvikelse. En vanlig, enformig poprock-låt utan sting.
Betyg: 3/5

6. “Betrayed“, Davinia
Schlagerpinglan: Ett snyggt och sofistikerat nummer som förtjänar en betydligt bättre låt. Som underhållande nummer fungerar det men låtmässigt hade jag aldrig låtit denna sega, enformiga sak gå vidare till finalen.
Betyg: 2+/5

7. “Needing You“, Kevin Borg
Schlagerpinglan: Det här är enda låten som gav mig riktiga vinnar-vibbar, fastän det inte är min personliga huvudfavorit. Kombinationen av en klassisk, hjärtkramande ballad och en 12-poängs-artist fungerar lika bra i verkligheten som i teorin och kan leda till att Kevin får representera Malta i Malmö. Inte mig emot.
Betyg: 4+/5

8. “Fall Like Rome“, Richard Edwards
Schlagerpinglan: “Fall Like Rome” är en riktigt stark och tilltalande låt och Richard har en röst som jag verkligen tycker om. Likväl är här något som inte stämmer, jag kan inte riktigt sätta fingret på det men fastän det tillhör mina absoluta favoriter så känns det inte som något vinnarbidrag.
Betyg: 4/5

9. “Perfect Day“, Janice Debattista
Schlagerpinglan: Ett perfekt exempel på bidrag där artisten är bättre än låten. Janices stämma lyckas förvandla denna ganska alldagliga låt till något riktigt vackert. “Perfect day” är likväl bara en ordinär en-i-mängden-låt som inte bör ha någon chans på Malmö-biljetten.
Betyg: 3/5

10. “Love-O-Holic“, Deborah C
Schlagerpinglan: Först och främst: jag har aldrig varit så förtjust i enkla poplåtar med svaga sångerskor. Med det sagt så måste jag ovilligt medge att jag faktiskt gillade detta, med skämmig text och allt. En av låtarna som ekade i huvudet på morgonen. Absolut inget vinnar-material men väl en låt man kan lyssna på när ingen annan är i närheten. 😉
Betyg: 3/5

11. “When It’s Time“, Claudia Faniello
Schlagerpinglan: Min favoritsångerska på Malta har äntligen fått en låt som jag tycker riktigt bra om. 🙂 Det krävdes dock ett antal lyssningar innan låtens storhet framkom, så jag tror tyvärr inte att det räcker hela vägen i år heller. Med sina markerade trummor är det dock en av mina personliga favoriter.
Betyg: 4+/5

12. “Tomorrow“, Gianluca Bezzina
Schlagerpinglan: Med ett stort leende och klinkande gitarrkomp kan man komma långt… men eftersom Gianluca saknade en bra låt så är hans finalresa ett stort frågetecken för mig.
Betyg: 2+/5

13. “Never Walk Away“, Chris Grech
Schlagerpinglan: Njae… det här var alltför släpigt för min smak. I början kändes det lite intressant men då låten aldrig riktigt kom igång så tappade jag intresset ganska snabbt. Ingen finalist om jag fått bestämma.
Betyg: 2/5

14. “Wonderful Today“, Petra & Richard Edwards
Schlagerpinglan: Denna ojämna låt var alldeles för ointressant för min smak. Endast de partier av låten som Richard Edwards stod för hade någon form av liv i sig men det hjälpte inte till för att hjälpa upp helhetsintrycket av låten. Ingen finalist i mina ögon.
Betyg: 3-/5

15. “In Control“, Amber
Schlagerpinglan: Jag förstår att “In control” gick vidare till finalen. Sångerskan gör ett bra jobb och både text och låt kan nog verka tilltalande för dem som gillar den här typen av storbands-light-musik. Själv gör jag det inte men kan ändå inte undå att dras med en aning.
Betyg: 3+/5

16. “Too Little Too Late“, Domenique
Schlagerpinglan: Hur kunde denna slöa ballad gå vidare när Klinsmanns svängiga låt (se länk längst ned) blev utslagen? Här hände ingenting utan låten bara stod och stampade på samma plats hela tiden utan att komma igång, i alla fall var det så jag uppfattade det. Inte direkt dålig men väldigt ointressant.
Betyg: 2/5

Schlagerpinglan: Efter vad som kändes som en enda lång och seg reklam-sändning varvad med lite ESC-kandidater så stod det då, närmare klockan ett på natten, klart vilka 16 bidrag som tog sig vidare till Maltas final. Bortser man från att jag gärna ville ha med Klinsmann, se länk nedan, till finalen så är jag väldigt nöjd med resultatet. 😀

I kväll så hoppas jag att Kevin Borg vinner med sin underbara “Needing You“. Eventuellt kan låten uppfattas som lite väl klassisk och saknar överraskningar men den fungerar i alla fall på mig.

Om det inte skulle gå vägen för Kevin så håller jag tummarna för att någon av mina andra personliga favoriter (“Starting from the End“, “When It’s Time” eller “Fall Like Rome“) blir den som får representera Malta i Malmö. Nu kan man inte göra annat än att vänta och hoppas. 😀

Bidragen som inte tog sig vidare från semifinalen av Maltas ESC-2013-uttagning:
Tides of Illusion“, Ylenia Vella
Overrated“, Marilena Gauci
No One’s Home“, Petra
Let Your Heart Talk“, Franklin Calleja
Loverdose“, Melanie Zammit
Fantasy“, Danica Muscat
Keep Believing“, Raquela
The Remedy“, Klinsmann

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “En titt på Maltas finalister (& resultatet av semifinalen)”

 1. Malin Rabb

  Hej igen:) När jag går ut och kollar på länken så står det att man inte kan se live utanför Norge:( Är det så??

 2. Schlagerpinglan

  @Malin Rabb, Det låter konstigt. Jag befinner mig i Sverige och har sett de första två deltävlingarna utan problem via sändningen på nrk.no. Förhoppningsvis så borde det fungera även för dig.

 3. Daniela

  Jag hade egentligen önskat en ännu bättre låt åt Kevin, men å andra sidan tyckte jag faktiskt att “Needing You” hade vuxit en hel del från första gången jag hörde den och fram till nu. Vid första lyssningen uppfattade jag den nämligen som något av en besvikelse; inte direkt dålig men heller inte speciell på något sätt, utan snarare ganska medioker. Och visserligen får jag fortfarande känslan av att något saknas i den, men jag märker ändå att den börjar tilltala mig mer och mer för varje lyssning, och jag finner hela tiden fler och fler saker att lägga på bidragets “plus-konto”. 🙂 Framför allt tycker jag väldigt mycket om Kevin som artist, och det som jag känner saknas i låten kan nog kompenseras av honom. Nu har jag i och för sig inte lyssnat på alla de övriga bidragen (bara de som är dina favoriter, eftersom jag antar att de representerar den bättre delen av startfältet 🙂 ), men bland de jag hört finns det åtminstone inget som jag anser är mer värdigt Malmö-biljetten. Så, sammanfattningsvis håller jag tummara för att Kevin vinner i kväll, om inte annat för att det skulle kännas väldigt roligt att se honom som Maltas ESC-representant i Sverige! 😀

 4. Schlagerpinglan

  @Daniela, Första gången jag hörde “Needing you” så var det en besvikelse, även för mig. Sedan dess har den höjt sig för varje lyssning och i går kväll när alla bidragen framfördes ett efter ett så tyckte jag att den gnistrade till på ett sätt som ingen av de andra gjorde. Förhoppningsvis betyder detta inte att man måste ha hört låten många gånger för att den ska fungera utan bara att den blir speciell när Kevin framför den. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se