En titt på Norges finalister

2013-02-07 (torsdag)

Schlagerpinglan: Efter tre deltävlingar (del 1, del 2, del 3) så är det nu på lördag, den 9:e februari, dags för Norge att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Finalbidragen (i förhoppningsvis rätt startordning, med länkar till deltävlingarnas framträdanden samt mina personliga betyg) hittar ni här nedan.

Startfältet Norges “Melodi Grand Prix 2013”, final, 9:e februari 2013:
1. “Paid My Way“, Vidar Busk
Schlagerpinglan: Den norska finalen inleder starkt med ett riktigt bra rockabillynummer, om man nu tycker om den sortens musik. Själv är jag inte så väldigt intresserad av den genren utan tycker att det mesta låter i princip likadant, men visst svänger det.
Betyg: 3/5

2. “Ulvetuva“, Fjellfolk
Schlagerpinglan: Naturligtvis ska finalen även ha ett bidrag med mysig norsk natur/folkmusik. När det träffar rätt kan sådana här bidrag vara riktigt förtrollande men just detta når inte riktigt fram till mig utan jag uppfattar det som en aning långtråkigt. Ett bra försök är det dock så jag utesluter inte en eventuell överraskning på lördag.
Betyg: 2/5

3. “Bombo“, Adelen
Schlagerpinglan: Här har vi en låt som jag förmodligen hade givit relativt höga poäng om MGP vore en radiotävling där studioversionerna tävlade. “Bombo” är en trevlig liten sommarlåt som svänger på bra och lättar upp stämningen. Tyvärr så gör varken livesången eller framträdandet något postivt för låten och det kan man ju inte blunda för. Vem vet, kanske blir det bättre när det väl är dags för final?
Betyg: 3/5

4. “Alone“, Gromth feat. Emil Solli-Tangen
Schlagerpinglan: En dramatisk blandning av skönsång och growlande som kanske inte blev helt lyckad. Om de nöjt sig med att mixa Gromths musik och Emils sång så hade jag förmodligen fallit som en fura, för de bitarna av låten är riktigt pampiga. Hade de bara undvikit det här extra “skrikandet” så… men nu gjorde de inte det och det tjänar inget till att spekulera i hur underbart det hade kunnat bli.
Betyg: 2+/5

5. “Awake“, Gaute Ormasen
Schlagerpinglan: Egentligen tycker jag att detta är en väldigt intressant låt och den skulle, i all sin enkelhet, kunnat bli min favorit. Tyvärr så envisas Gaute med att sticka in en mängd enerverande pipiga toner i var och varannan mening och därmed blir låten lite väl svårlyssnad för mig. Synd på ett sådant bra utgångsmaterial.
Betyg: 2/5

6. “Sweet and Heavy“, Lucky Lips (Wildcard)
Schlagerpinglan: Precis som i fallet med rockabilly-bidraget så tycker jag att gruppen är väldigt duktig och jag förstår NRK som gav dem wildcardet. Låten är väl helt OK i stort men det är helt enkelt ingenting för mig. Jag riktigt känner hur det börjar krypa i kroppen på mig när country-klinkandet startar. Så, ta det inte personligt Lucky Lips, men jag ser gärna att någon annan får Malmö-biljetten.
Betyg: 2/5

7. “Underground“, Datarock
Schlagerpinglan: Som bakgrundsslinga när man tränar eller dansar så fungerar detta bidrag utmärkt. Som underhållande nummer i en tävling där man ska fånga publikens intresse och få dem att sträcka sig efter telefonerna fungerar det inte alls, i alla fall inte på mig. Jag sitter mest som ett stort frågetecken och letar efter den röda tråden.
Betyg: 2/5

8. “I’m With You“, Annsofi
Schlagerpinglan: Ett högklassigt bidrag där både sångerskan och låten har vissa kvalitéer. Jag har fullförståelse för att många tycker om låten, och inte bara röstat på den för att Alexander Rybak skrivit den, men det är inte riktigt min typ av musik. Vackert och nästan gripande men lite för ointressant.
Betyg: 3/5

9. “I Feed You My Love“, Margaret Berger
Schlagerpinglan: Vinnaren av den andra deltävlingen framstår helt plötsligt i ett helt annat ljus och jag förstår inte hur jag kunde uppfatta den som långtråkig. Låten har växt enormt för mig den senaste tiden och nu uppskattar jag även det svala och minimalistiska framträdandet som passar så väl ihop med bidraget. Utan konkurrens min absoluta favorit i startfältet. Heja Margaret!
Betyg: 4-/5

10. “I Love You Te Quiero“, Sirkus Eliassen
Schlagerpinglan: Detta bidrag känner jag mig väldigt kluven inför. Ibland uppfattar jag det som en otroligt svängig och rolig låt som får pluspoäng för att den känns äkta och framförs på norska. Ibland ser jag det däremot som ett banalt och löjligt bidrag som irriterar mig för att de fegat ur och garderat sig med en spansk refrängmening. Jag ger den en tvåa och inväntar finalens framträdande, där slutbetyget beror helt på dagsformen, både deras och min. 🙂
Betyg: 2/5

Schlagerpinglan: Ja, som synes så imponerade inte de norska låtarna speciellt mycket på mig under deltävlingarna och det fanns små detaljer i nästan alla finalbidragen som jag skulle vilja justera. Glädjande nog har de flesta vuxit till sig och jag ser nu fram emot en final som jag, trots allt, tror kommer att bli riktigt underhållande. Om det hela slutar med att Margaret Berger och “I Feed You My Love” vinner så kan jag t.o.m. se tillbaka på den norska uttagningen som ganska lyckad. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “En titt på Norges finalister”

 1. André

  Min lista:

  1. “Alone. Vet inte om jag gått och blivit tokig men det är verkligen något i denna som tilltalar mig. Emil har sannerligen en bra sångröst, låten är pampig och numret är snyggt. Att sedan growlandet och rockmusiken hoppar in gör det hela ännu mer sjukt och ännu mer pampigt i mitt tycke. Gillade Dead by April förra året och gillar det här. Verkar som growl är något jag gillar helt enkelt!

  2. “I feed you my love” Snyggt nummer och direkt poppig låt med bra sångerska. Tror faktiskt att detta är Norges vinnare.

  3. “Awake”. Håller med dig pinglan om att han kunde tagit bort alla de där ljusa tonerna men samtidigt så är låten bra och ganska modern. Dessutom har sångaren karisma och han gör riktigt bra ifrån sig på scenen. Kan nog bli farlig!

  4. “Im with you”. Vacker, väl framförd ballad med jättebra sångerska. Är enligt mig bättre än Ukrainas låt i år.

  5. “Paid my way”. Har alltid gillat rockabilly och det här är inget undantag. Svängigt och häftigt men lite för ljummen för att jag vill se den i Malmö.

  6. “Ulvetuva”. Lite tråkig men fortfarande fin låt.

  7. “Bombo”. Känns väldigt Esc-anpassat. Ett dansnummer med många snygga tjejer med svängig danslåt. Hade vart bra ifall sången inte hade varit så falsk.

  8. “Sweet and heavy”. Som sagt, duktig grupp men en alldeles för blek låt. Minns den knappt efter att ha lyssnat igenom alla bidragen.

  9. “Underground” Datarock. Tycker numret tar bort fokus från låten och det är inte till dess fördel eftersom numret är larvigt och rörigt. Nej, inget bra.

  10. “I love you te querio”. Ifall Sean Banan skulle tävla med sin bror i Norge skulle det låta såhär. Lite småroligt men riktigt dåligt.

  Tror att “I feed you my love” vinner vilket inte skulle göra mig någoting eftersom den både är modern och gripande. “Awake” ser jag också som en trolig representant i Malmö. Men jag vill av någon sjuk anledning se “Alone” som vinnare. Pampigt, bra sång och helt galet. Sticker ut ur mängden och ESC behöver såna här låtar!

 2. Schlagerpinglan

  @André, Jag håller helt med dig om att “Alone” är en pampig vinnarkandidat…. om det inte vore för growlandet som helt förstör det för mig. När Dead by April stod för det så tyckte jag att det fungerade, men här stör det mig bara. Kanske uppfattar jag det annorlunda på lördag?

  Vad gäller “I’m with you” och Ukraina så är vi dock på helt olika planeter. 😉 Jag har inte hört många låtar som kommer upp i Ukrainas klass, i någon av de olika ländernas 2013-uttagningar. Ser t.o.m. Ukraina som min huvudfavorit i nuläget, men det är en helt annan fråga och allför långt fram i tiden för att vara intressant nu… ville bara påpeka det. 🙂

  Men visst, jag ser gärna en final där det till slut står mellan “Alone” och “I feed you my love”… bara “rätt” låt vinner. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se