En titt på Finlands finalister

2013-02-08 (fredag)

Schlagerpinglan: Efter tre deltävlingar (del 1, del 2, semifinal) så är i morgon, lördagen den 9:e februari, dags för Finland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Finalbidragen (i förhoppningsvis rätt startordning, med länkar till deltävlingarnas framträdanden samt mina personliga betyg) hittar ni här nedan.

Startfältet Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2013”, final, 9:e februari 2013:
1. “Lost“, Arion
Schlagerpinglan: “Lost” vann juryomröstningen i sin deltävling och gick direkt till final. Själv blev jag förvånad över hur bra jag tyckte om den efter framträdandet men nu är jag tillbaka till det läget då jag gillar låten men inte riktigt tror på den. Förvisso så klarar sångarens röst av att leverera låten live men det där som behövs för att hålla kvar mitt intresse i tre minuter lyser tyvärr fortfarande med sin frånvaro.
Betyg: 3/5

2. “He’s not my man“, Elina Orkoneva
Schlagerpinglan: Svängig låt, duktig sångerska, enkelt och passande framträdande. Jag kan rabbla upp hur många positiva saker som helst om detta bidrag för jag förstår ju att det är “bra” och förtjänar sin plats i finalen. Det är dock inget som berör mig, men om alla bidrag som inte är i min personliga smak hade denna höga nivå hade jag varit överlycklig.
Betyg: 3-/5

3. “Dancing all across the universe“, Lucy Was Driving
Schlagerpinglan: Gruppen plockade hem den lägsta poängen från juryn i både deltävlingen och semifinalen men tack vare tittarna lyckades de att hanka sig vidare till finalen. Jag lutar åt juryns håll då låten i sig är klart lyssningsbar men (trots förbättringen vid semifinalen) så tycker jag inte att framträdandet håller. En låt jag helst njuter av i studioversion.
Betyg: 3-/5

4. “Marry me“, Krista Siegfrids
Schlagerpinglan: Det bidrag jag varit mest skeptiskt till från början visade sig till sist bli det bidrag jag håller tummarna för i finalen. Bortser man från huvudbonaden (som hon gärna får byta ut) så tyckte jag i princip om allt här. Den attitydfyllda låten som fastnar i huvudet, den självsäkra sångerskan med både utstrålning och en röst som håller för ändamålet, ja t.o.m. bakgrundsdansarna har fått till en fungerande stil. Ett showigt nummer som jag hoppas tar sig hela vägen till Malmö. 🙂
Betyg: 4+/5

5. “Saturday night forever“, Last Panda
Schlagerpinglan: Förmodligen tjänade Last Panda en hel del på att de fick uppträda en extra gång i semifinalen då i alla fall jag upptäckte att deras rockiga låt med garageband-feeling växt till sig väsentligt. Fortfarande kan jag inte se den som någon Eurovision-vinnare men en bra placering i UMK-finalen kan jag unna den.
Betyg: 3+/5

6. “We should be through“, Mikael Saari
Schlagerpinglan: Mikael Saari imponerade i deltävlingen och gick direkt vidare till finalen med UMK-juryns högsta poäng.Trots att jag tycker att “We should be through” är väldigt vacker med sitt piano, sina stråkar och Mikaels (delvis) starka framträdande så känns det inte helt rätt. Jag sitter inte trollbunden på det vis som jag gör när Islands ESC-bidrag framförs utan märker hur mina tankar börjar vandra efter ett tag, vilket aldrig är ett bra tecken. Så vackert, men definitivt inget bidrag jag vill se som vinnare.
Betyg: 3/5

7. “Flags“, Great Wide North
Schlagerpinglan: Trots att “Flags” fick högsta poäng från juryn i sin deltävling behövde de ta vägen genom semifinalen för att nå finalen. Jag tycker att de inte bara hör hemma där utan även förtjänar en framskjuten placering tack vare sitt säkra framträdande och trevliga låt. Lite för ljummen för att vara en vinnare men som sagt väldigt trevlig.
Betyg: 3+/5

8. “Colliding into you“, Diandra
Schlagerpinglan: Låtmässigt så tycker jag att denna lysande popballad är finalens klart starkaste kort. Tyvärr sänktes mitt intryck av bidraget när Diandra framförde det, då något kändes väldigt fel. Om detta berodde på koreografin, stylingen eller det faktum att hon såg lite osäker ut vet jag inte men jag hoppas att helhetsintrycket blir annorlunda på lördag. M.a.o. är chansen fortfarande stor att “Colliding into you” blir min slutliga favorit.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Efter en väldigt lång väntan så är det äntligen dags för final i Finland. (Samma dag som även Norge väljer ut sitt ESC-bidrag. Min genomgång av MGP-finalisterna hittar ni här.)

Som synes så har jag “Marry me” som stor personlig favorit men jag lämnar dörren öppen för “Colliding into you” som, med lite finjusteringar, mycket väl kan gå om på upploppet då det endast är lite smådetaljer som hindrar den från att fungera för mig. 😀

Om jag skulle våga mig på en gissning så tror jag däremot att det till slut blir “We Should Be Through“ med Mikael Saari, som fått överlägset högst poäng från juryn i deltävlingarna, som blir det bidrag Finland skickar till Malmö. Visst är det en bra låt men… jag hoppas jag får fel. 😉

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “En titt på Finlands finalister”

 1. Robban

  Fin genomgång av låtarna. Håller också på Krista på lördag 🙂

 2. Daniela

  Här håller jag med dig om det mesta; kunde nästan ha skrivit omdömena själv! 🙂 Största skillnaden är väl att jag placerar Great Wide North på första plats i min ranking och således hoppas att “Flags” blir morgondagens vinnare! 🙂 I detta skede tycker jag nämligen att det bidraget är det som mest kan sägas ha “hela paketet” i vårt finalfält, men Krista och/eller Diandra får gärna utmana mig i detta påstående i morgon! 🙂 I grund och botten gillar jag nämligen deras låtar ännu snäppet mer än “Flags”, men tyvärr har inte det som jag hittills sett av Krista och Diandra i UMK övertygat mig helt. Största bristerna i Diandras nummer var i mitt tycke stylingen, koreografin och bakgrundsdansarna, men alla dessa tre faktorer är ju å andra sidan också relativt enkla att rätta till, och då kunde “Colliding Into You” bli ett riktigt bra ESC-bidrag. Krista tycker jag å andra sidan har gett/ger en något omogen bild av sig själv i medierna, och egentligen mest p.g.a. detta är jag tyvärr inte helt säker på huruvida jag tycker att hon vore en bra representant att skicka till ESC. Hennes låttext har också väckt ganska stor debatt på nätet och i tidningar de senaste två veckorna p.g.a. påstådda anti-feministiska budskap och meningar som “Skipping dinner to get thinner”. Detta tar jag dock inte personligen desto större ställning till, och jag tror inte heller att den uppmärksamhet som bidraget har fått till följd av detta har varit enbart negativ för hennes chanser i finalen. Faktum är att jag tror att hon kan ha ganska goda chanser att vinna i morgon, om inte annat så tack vare den “finlandsvenska-faktorn”, som även har funnits hos de två senaste årens vinnare. Dessutom har hon onekligen en scenshow som skulle platsa i ESC. Medierna har till stor del förutspått att kampen kommer att stå mellan Diandra och Mikael Saari, och i så fall håller jag nog på Diandra, oavsett styling och koreografi… Är nämligen helt på din linje angående Mikael Saaris låt: visst är den väldigt vacker, och visst gör Mikael en fullgod insats i bidraget, men… har ett bidrag inte “det” så har det inte, och då fattas ohjälpligt den magi som finns i t.ex. Islands “Eg A Lif”.

  Nåja, hur som helst är faktiskt de två bidrag som jag har tyckt minst om i årets UMK utröstade vid det här laget, så det är ju alltid en tröst oavsett hur det går i morgon. Jag tycker inte att någon av dessa finalister vore en fullkomlig katastrof att skicka till Malmö, och inte tror jag heller att årets ESC-vinnare återfinns i detta startfält, så på det sättet känns finalen inte så där jätteödesdiger… Men naturligtvis hoppas jag ändå att det bästa bidraget vinner, vilket det sedan än visar sig vara! 🙂 Största problemet lär väl bli att TV-zappa mellan UMK-finalen och Melodifestivalen i morgon kväll… 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Robban. Tackar. 😀

  @Daniela, Jag känner igen det där med att man läser/ser intervjuer med artister som sedan gör att man får en mycket negativ bild av dem och sedan inte kan uppskatta bidraget riktigt lika mycket längre, fastän de egentligen inte har med varandra att göra. Därför försöker jag numera att undvika dem så gott det går, vilket kan vara svårt när man är så nyfiken. 🙂

  Och ja, det kommer att bli en riktig utmaning att följa både UMK och MF på samma gång… men det ska gå. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se