Inför kvällens final i Tyskland

2013-02-14 (torsdag)

Schlagerpinglan: I kväll kommer Tyskland att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013 genom uttagningen “Unser Song für Malmö“. Finalbidragen (med länkar till artisternas musikvideor, liveframträdanden i en morgonshow och mina personliga betyg) samt övrig info inför kvällen hittar ni här nedan.

Tysklands ESC-2013-uttagning, final, 14:e februari 2013:
När? klockan 20:15 CET – 22:15 CET (inför-showen lär starta redan 18:45 CET)
Var? ARD, eurovision.de och eurovision.tv
Vinnare? En jury har 1/3 av makten, tittarna har 1/3 av makten och de som röstat i radiokanalernas inför-omröstningar har 1/3 av makten. Tillsammans utser de vinnaren.

Programledare: Anke Engelke
Gästartister: Loreen och Lena
Juryn: Roman Lob, Tim Bendzko, Mary Roos, Peter Urban och Anna Loos

Startfältet “Unser Song für Malmö”:
1. “Meerstern, sei gegrüßt“, Die Priester & Mojca Erdmann (intervju)
Schlagerpinglan: Hur betygsätter man det här? Personligen älskar jag mixen av kyrkligt lugn och dramatik och lyssnar mer än gärna på låten vid varierade tillfällen. Jag är däremot inte helt övertygad om att det är något som fungerar i schlagersoffan men jag ser gärna att jag blir överbevisad.
Betyg: 2/5

2. “Change“, Finn Martin (intervju & liveframträdande, vid 2:19)
Schlagerpinglan: Även den här låten är svår att sätta betyg på då versen är en kittlande högpoängare som bygger upp förväntningarna på en riktig storhit. Tvyärr så blir därför den efterföljande refrängen en liten enformig besvikelse. Visst, det finns ingen regel som säger att refrängen måste vara låtens höjdpunkt, men det känns fel när så inte är fallet.
Betyg: 3-/5

3. “Little Sister“, Mobilée (intervju & liveframträdande, vid 1:33)
Schlagerpinglan: Här har vi en av mina tre favoriter inför finalen. En svänging mix av pop, rock och musik med hjärta. I en värld med mycket “fabrikstillverkad” musik så känns detta väldigt äkta och tilltalar mig på flera plan. Om något ska kritiseras så hade jag gärna sett en annan text, som jag kunnat relatera till bättre men det är en petitess i sammanhanget.
Betyg: 4/5

4. “Heart on the line“, Blitzkids mvt. (intervju)
Schlagerpinglan: “Heart on the line” har något som får mig att heja till och tro att jag gillar det men det visar sig snarare vara en känsla än låten i sig. Det börjar lovande men utvecklas aldrig vidare utan hela låten maler på utan att något egentligen händer.
Betyg: 2+/5

5. “Lalala“, Betty Dittrich (intervju & liveframträdande, vid 2:06)
Schlagerpinglan: Lättrallad retro-låt som inte bjuder på några som helst överraskningar men som trots allt sprider lite glädje och är svår att få ur huvudet efter några lyssningar. Ett stort plus blir det från mig för att den framförs på tyska, trots att sångerskan tydligen är från Skåne. Någon vinnarkandidat är det däremot inte i mina ögon.
Betyg: 3/5

6. “The Righteous Ones“, Ben Ivory (intervju & liveframträdande, vid 3:17)
Schlagerpinglan: Där Österrike misslyckades, att hitta ett bra elektropop-bidrag, har Tyskland gjort precis tvärtom. Eventuellt kan denna låt bli en aning enformig i längden men då jag verkligen gillar det jag hör så kan det likväl fungera, i alla fall på mig. En av mina favoriter inför finalen.
Betyg: 4/5

7. “Craving“, Saint Lu (intervju & liveframträdande, vid 1:04)
Schlagerpinglan: Ännu en härlig retro-låt med takt som gör det svårt att sitta still. “Craving” har dock lite fler lager än den enkla “Lalala” och hade den bara framförts av en sångerska med mindre raspig röst så hade jag haft ytterligare en favorit i finalen.
Betyg: 3/5

8. “Nackert“, LaBrassBanda
Schlagerpinglan: Njae, som liveband på en pub hade LaBrassBanda säkert gjort succé med sin underhållande mix-musik men frågan är om Eurovision är rätta scenen för denna grupp. Jag ställer mig svagt skeptisk till det men då jag bara inte kan avfärda användandet av blåsinstrument inväntar jag nyfiket kvällens live-framträdande. 😉
Betyg: 2/5

9. “Elevated“, Nica & Joe (intervju & liveframträdande, vid 1:08)
Schlagerpinglan: Detta är inte bara tävlingens enda duett utan en riktigt bra sådan också. Med sina starka röster och stämsång kan Nica & Joe säkert leverera ett riktigt storslaget nummer. Jag skulle inte bli förvånad om den hamnar i toppstriden, även om jag personligen tycker att det blir lite för långrandigt för min smak.
Betyg: 3/5

10. “Lieblingslied“, Mia Diekow (intervju & liveframträdande, vid 0:56)
Schlagerpinglan: Trots att låten har den där oregelbundna takten som jag verkligen gillar, och därmed borde passa mig alldeles perfekt, så har jag enorma problem med att mina tankar hela tiden vandrar till dess likheter med ESC 2010-vinnaren “Satellite“. Om ett antal år så fungerar det kanske igen men just nu känns det bara (orättvist nog) som ännu en Lena-imitation.
Betyg: 3/5

11. “One love“, Söhne Mannheims (intervju & liveframträdande, vid 2:22)
Schlagerpinglan: Vissa musikstilar tycker jag bättre om än andra och där finns varken rap, soul eller reggae så när dessa stilar kombineras så blir det helt enkelt inte något för mig. Artisterna verkar dock vara duktiga och lite pluspoäng kan de få för den tyska meningen som lyser upp det annars, enligt mina öron, ganska dystra bidraget.
Betyg: 2/5

12. “Glorious“, Cascada (intervju & liveframträdande, vid 1:36)
Schlagerpinglan: Från början var jag lite osäker på om “Glorious” verkligen var så bra, men med tiden så har den växt till att bli den klassiska Cascada-låt som jag hoppades att den skulle vara. Detta kommer förmodligen att bli ett av finalens höjdpunkter och kanske t.o.m. vinnaren.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Inför Österrikes final har jag inga problem alls att utse en favorit. Här är det däremot lite svårare. Dels så finns det fler kandidater att välja mellan men även det faktum att flera av dem är så speciella att det är svårt att ha en uppfattning om dem innan man sett dem live gör att det är svårt att ha en alltför säker uppfattning.

För tillfället pendlar jag mellan “The Righteous Ones“, “Little Sister” och “Glorious” så det kommer, som vanligt, att bli deras final-uppträdande som avgör. Det är i alla fall positivt att det finns så många bra bidrag att välja på, det är som bäddat för en riktigt trevlig Alla Hjärtans Dag-kväll. 🙂

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Inför kvällens final i Tyskland”

  1. Daniel

    Jag tror lalala kommer att vinna.

  2. Schlagerpinglan

    @Daniel, Det är väl inte helt omöjligt, den är ju onekligen lätt att ta till sig och Betty Dittrich verkar vara en underhållande artist. Jag hoppas likväl att du har fel. 😉

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se