Inför kvällens final på Irland

2013-02-22 (fredag)

Precis som de senast två åren så kommer Irland att använda sig av ett fem-mentors-system för att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest. Fem framstående personer inom musikindustrin har tagit fram och coachat vars en artist inför “Eurosong 2013” som kommer att sändas i kväll under “The Late Late Show“ med Ryan Tubridy som värd och Lordi som gästartister. Vem som vinner avgörs av en kombination av fem inhemska jurygrupper och teleröster.

Irlands ESC-2013-uttagning, final, 22:a februari:
När? klockan 22:30 CET
Var? RTÉ One, rte.ie och eurovision.tv
Vinnare? 50/50 jury- och teleröster

Startfältet i Irlands “Eurosong 2013”:
1. “Son Kez/The Last Time“, Inchequin
(t&m: Hugh O’Neill, Sinead Bradley, arr: Tevfik Kulak) (mentor: Shay Healy)
Schlagerpinglan: Melodiös rock blandat med lite soliga turkiska tongångar, en irländsk trudelutt och lite stråkar. En musikalisk mix som visserligen kan vara underhållande men där jag personligen upplever det som ett desperat hopkok, där låtskrivarna tvunget velat ha med allt i sin låt, än en fungerande enhet. Det är dock inget man ska räkna bort på förhand, med ett starkt framträdande och mindre starka konkurrenter kan allt hända.
Betyg: 2+/5

2. “Crashing Down“, Aimée Fitzpatrick
(t&m: Robert Grace) (mentor: Mark McCabe)
Schlagerpinglan: Lugnt, behagligt och underbart vackert… till en början. Sedan blir det lite för mycket av samma sak. Visst intensifieras låten med stråkar men jag skulle behöva något ännu mer dramatiskt för att hjälpa låten vidare och förhindra att jag börjar att tänka på annat. Kanske räcker det med ett lämpligt, väl genomtänkt framträdande?
Betyg: 3/5

3. “Fire“, Zoe Alexis Bohorquez
(t&m: Lauren White, Niall Mooney, Willie Weeks) (mentor: Niall Mooney)
Schlagerpinglan: Jag tycker väldigt bra om slingan som “Fire” har gemensamt med Maltas ESC-2012-bidrag men sedan tar det tvärstopp. Resten av låten känns som vilken “tjej-sjunger-danslåt” som helst och där händer absolut ingenting som fångar mitt intresse. Om Zoe vill vinna så lär hon få bjuda på en sjudundrande show som får publiken att glömma bort själva låten.
Betyg: 2+/5

4. “Only Love Survives“, Ryan Dolan
(t&m: Wez Devine, Ryan Dolan) (mentor: Stuart O’Connor)
Schlagerpinglan: Det börjar lovande med en ballad-aktig sång till dance-komp och sedan blir det bara bättre och bättre. För ovanlighetens skull så har denna poplåt en lika stark vers som refräng och som kronan på verket så framförs det hela av en sångare med mycket behaglig sångröst. Min favorit redan från första lyssningen och låter det lika bra live så är det utan tvekan det bidrag jag hoppas Irland väljer att skicka till Malmö.
Betyg: 4/5

5. “Kiss Me“, Kasey
(t&m: Drax) (mentor: Mairéad Farrell)
Schlagerpinglan: Kvällens andra “tjej-sjunger-danslåt”-bidrag är inte mycket bättre den än den första. Visserligen finns här i alla fall en liten skymt av personlighet i slingorna men vad hjälper det när man inte tycker om den? Nej, inte heller “Kiss me” lär ha något i tätstriden att göra om inget oväntat inträffar.
Betyg: 2+/5
(Källor: esctoday.com och eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Efter två år på raken med Jedward-bidrag (8:a 2011 med “Lipstick” och 19:e 2012 med “Waterline“) så känner Irland sig redo att skicka något nytt till ESC. Jag hoppas att Ryan Dolan visar att han är värd att ta över efter tvillingarna men som vanligt så vill jag gärna höra artisterna framföra sina bidrag live innan jag vågar säga alltför mycket.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se