Schlagerpinglan: För första gången vann ett bidrag som gått vägen via Andra Chansen och för första gången så var det den internationella juryns avvikande smak som blev den avgörande. Efter en spännande och dramatisk omröstning så vann till slut Robin Stjernberg finalen av Melodifestivalen 2013 och han får därmed representera Sverige i Eurovision Song Contest 2013 med låten “You“.

Tittarnas favorit, “Heartbreak Hotel” med YOHIO, gick däremot inte alls hem hos juryn utan det blev en total andraplats för förhandsfavoriten. Resultatet från omröstningen samt länkar till finalisternas, Carolas och Loreens framträdanden ser ni här nedan:

Slutresultatet: finalen av Melodifestivalen 2013:
1. “You”, Robin Stjernberg 166 poäng
2. “Heartbreak Hotel”, YOHIO 133 poäng
3. “Tell The World I’m Here”, Ulrik Munther 126 poäng
4. “Begging”, Anton Ewald 108 poäng
5. “Only The Dead Fish Follow The Stream”, Louise Hoffsten 85 poäng
6. “Copacabanana”, Sean Banan 78 poäng
7. “Bed On Fire”, Ralf Gyllenhammar 73 poäng
8. “Skyline”, David Lindgren 69 poäng
9. “Falling”, State of Drama 68 poäng
10. “En riktig jävla schlager”, Ravaillacz 40 poäng

Juryns röster: Folkets röster:
1. Robin Stjernberg 91 p 1. YOHIO 103 p
2. Ulrik Munther 82 p 2. Robin Stjernberg 75 p
3. David Lindgren 57 p 3. Anton Ewald 59 p
4. State of Drama 50 p 4. Louise Hoffsten 49 p
5. Anton Ewald 49 p 5. Ulrik Munther 44 p
6. Sean Banan 37 p 6. Sean Banan 41 p
7. Louise Hoffsten 36 p 7. Ralf Gyllenhammar 40 p
8. Ralf Gyllenhammar 33 p 8. Ravaillacz 32 p
9. YOHIO 30 p 9. State of Drama 18 p
10. Ravaillacz 8 p 10. David Lindgren 12 p

Länkar till finalens mellanakter m.m.:
Carola firar 30 år med “Främling”
Loreen framför en helt ny version av “Euphoria”
Eurovision-programledarna öppnar Melodifestivalens final

Uppdaterat: Fördelningen av juryns röster hittar ni här.

Schlagerpinglan: Hmm… jag som hoppades innerligt att YOHIO skulle vinna borde förmodligen vara mer besviken än vad jag för tillfället är. Kanske är det chocken som fortfarande sitter i? 🙂 Nej, skämt åsido. Om nu den internationella juryn verkligen inte tycker att “Heartbreak Hotel” är så bra som jag uppfattar den så var det kanske inte alls rätt bidrag för Eurovision 2013. Att vi i stället skickar “You”, min alternativ-favorit, till Malmö känns därför helt OK. Efter en minst sagt skakig MF-säsong så tycker jag nog att det slutade riktigt bra och jag önskar Robin Stjernberg all lycka i finalen i maj. 😀

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Resultatet: Finalen av Melodifestivalen 2013”

 1. Christopher

  Robin va inte heller min favorit (Det var YOHIO och David Lindgren). Men jag tycker inte att vi ska skämmas att skicka ut detta till Europa. Sa tidigare att om YOHIO skulle vinna så blev det en ny nr.1. Men efter som Robin vann så har Schweiz fortfarande 1.a platsen. Men jag placerar Sverige i Top 10. Så såhär ser min nuvarande top 10 ut:
  1. Schweiz
  2. Lettland
  3. Sverige
  4. Malta
  5. Litauen
  6. Danmark
  7. Albanien
  8. Makedonien
  9. Island
  10. Ukraina

 2. Christopher

  För övrigt om eurovision. Tycker att inget bidrag (utom min top 5) sticker varken ut positivt eller negativt även om jag inte gillar Cypern och Slovenien.

 3. Adri

  Slutet på MF kunde blivit mycket lyckligare för mig om Ulrik eller Louise hade vunnit men eftersom Ulrik verkar ha det svenska folket emot sig eftersom de av någon anledning placerar honom femma/sexa båda åren när han förtjänat bättre båda gångerna och Louise nog inte skulle ha framgångar i ESC så blev det väl som det blev.

  Det kunde också blivit ett mycket värre slut på MF-säsongen om Ravaillacz, David Lindgren eller Anton Ewald skulle stå och le med trofén. Jag känner mig väl lite neutral och tom över resultatet. “You” är i alla fall en riktigt växare men eftersom de flesta bara hör låtarna för första gången under ESC-sändningen så är det svårt att förutse Robins placering.

 4. Davve

  Tycker och tror fortfarande att yohio hade gått hem bättre i Eurovision. Robins låt är bra .. Men tror vi får rikta in oss på en placering mellan 15-25 där 15 är lyckat!

 5. Schlagerpinglan

  @Christopher, Själv har jag hittat ett flertal av ESC-låtarna som jag tycker är riktigt, riktigt bra. Vad gäller Makedoniens bidrag (som även jag började att få upp ögonen för) så har TV-bolaget bekräftat att det tänker byta bidrag. (Källa: http://oikotimes.com/2013/03/08/breaking-news-fyr-macedonia-changes-song/ )

  @Adri Ja, på något sätt så verkar Ulrik ha svårt att skramla ihop röster från folket, vad han än ställer upp med för låt. Vad gäller “You” så tycker jag ju numera om den men liksom du så har jag en liten oro för att även Europa kanske behöver lite extralyssningar på låten för att den ska fungera där. Men, men… vi får se vad som händer. Det kunde, som sagt, slutat betydligt värre.

  @Davve, Eftersom det finns så många andra starka bidrag i år (enlig mig) så kan det nog bli svårt för Sverige att nå de riktigt höga placeringarna, men man vet aldrig. Vi slipper i alla fall att kvala in till finalen.

 6. jompa

  Vet inte vad det är för låtar ni lyssnat på men för mig är You en solklar topp tia. Årets Eurovision har bedrövlig låtkvalité. Skulle jag tippa så Norge, Tyskland och Ryssland som gör upp om segern även om jag hoppas mer på Slovenien, Österrike och Italien. Nackdelen för You är just att den inte går genom semin och därmed får det svårare och sätta sig hos tittaren.

 7. Alice

  Jag tycker det var tråkigt at INTE Anton Vann!!!
  Men ändå var YOU ett bra nummer gjort av Robin Stjärnberg:)
  Men hopppas det går bra för Robin i Eurovison

 8. Daniela

  Slutet gott, allting gott! 😀 Jag är helt enig med dig Schlagerpinglan om att årets MF-säsong har varit en av de skakigaste på länge, åtminstone vad låtarna, artisterna och kanske framför allt resultaten beträffar. Men så länge finalen slutar lyckligt är det ju betydligt lättare att ha överseende med sådana brister, eftersom det hela trots allt handlar om att få fram en bra vinnnare. Lite som med UMK, där underhållningsvärdet under resans gång kanske kan ifrågasättas ibland men där valen av vinnare åtminstone i mitt tycke har varit riktigt lyckade hittills. 🙂

  Men tillbaka till Robin: jag vågade faktiskt heller aldrig tro att han skulle kunna vinna finalen, speciellt med tanke på att han gått via Andra chansen. Jag ser det dock som en positiv sak för Melodifestivalen att han gjorde det, för i och med det blev det tydligt bevisat att såväl Andra chansen som de internationella jurygrupperna kan ha en väldigt stor betydelse och hålla spänningen vid liv ända in i det sista. Och ja, naturligtvis tycker jag också att hans vinst var väldigt positiv eftersom det enligt min åsikt var årets bästa bidrag och ett av få bra alternativ i finalen! 🙂 Jag både tror och hoppas att Robin kommer att kunna få en oväntat hög placering även i ESC-finalen. Visserligen kan det vara en nackdel att vara direktkvalificerad till finalen och därmed bara få uppträda en gång, som flera av er här också varit inne på, men å andra sidan hör väl nog en stor del av ESC-publiken bidragen på förhand numera och bildar sig en uppfattning om sina favoriter redan innan semifinalerna/finalen. Jag tycker iaf att detta var ett av de mest glädjande ESC-valen hittills i år och ser Robin som en mycket värdig representant i Malmö! 😀

  I övrigt tycker också jag att det verkar dra ihop sig till ett riktigt bra ESC-år med många starka låtar. Min stora personliga favorit hittills är fortfarande Island och det ska nog mycket till för att jag ska överge “Eg a Lif” som förhandsfavorit, men man vet ju aldrig. För tillfället är jag mest glad för varje vecka som går utan att de har presenterat en engelsk översättning. 🙂 Men även Ryssland, Ukraina, Storbritannien, Danmark, Irland och nu också Sverige är förhandsfavoriter för mig i det här skedet, för att nämna några. Och ja, faktiskt även vårt eget finländska bidrag. Det här kan nog bli en riktigt trevlig ESC-vår! 🙂

 9. Thomas

  Jag hade hellre sett Yohio i Eurovision men Robin va ett starkt andrahandsval så jag är rätt nöjd ändå.. Startade inte Robin som 6:te bidrag igår? Enligt statistik brukar ju sexan vinna finalen vet ej varför men så är det konstigt nog.. Dessutom brukar det va lättare att gå från andra chansen till vinst i finalen få man kunnat se bidraget 3 gånger och detta bidrag till och med tre veckor i rad hehe

 10. Rickard

  Nej! Yohio var så mycket bättre! Tror att Sverige kan rikta in sig på en bottenplacering i malmö tyvärr! Robin är bra, men låten är totalt intetsägande! året s eurovision har bra kvalité och en topp tio placering är långt borta för Sverige nu tyvärr! å andra sidan hade inga av startfältets tio bidrag haft någon större chans i årets eurovision.

 11. Rickard

  Håller med Davve: En placering kring 15-25 där 15 får anses vara en bra utdelning! Får väl hoppas på lite sympatiröster för hemmanationen då! 🙂

 12. Kerstin

  Här står jag långt bort ifrån Rickards åsikt. Jag var rädd att Yohio skulle vinna igår och drog en lättnandes suck när jag insåg efter jury rösterna att han skulle vara chanslös. Yohio är bra men låten var ingenting och det är mycket bättre han kommer tillbaks med en superlåt nästa år istället för att sluta på en 18: e plats i ESC. Mina tre favoriter kom alla på de fyra första platserna så det var verkligen en kanon kväll för mig igår. Efter alla tio sjungit så var det för mig glasklart, Robin var absolut bäst. Jag tror Sverige kommer få en jätte fin placering i ESC. Av de bidrag jag hört så tycker jag inte alls konkkurensen verkar stor. För mig vann den bästa låten helt rättvist.

 13. Nike

  Hejade på Anton Ewald <3 <3

 14. Thomas

  Jag tror inte Robin kommer bättre än 15 jag heller, Ralfs bidrag va bättre till och med och han slutade 7:a.. Jag kände mer att när juryn röstat att dom röstade på dom som dom kunde tänkas slå i Eurovision inte på den som var bäst, och enligt dom svenska rösterna va Yohio bäst så han va inte ute och “cyklade” med sin låt.. Förlåt Kerstin men jag håller inte med dig helt..

 15. Kerstin

  Inget att be om förlåt för Thomas. Allas åsikter är lika mycket värda. Men Thomas det är ju till ESC vårt svenska bidrag ska och då är det ju ett bidrag som ska slå i eurovisionen vi ska skicka. Det är ju trots allt en tävling. Det är därför jag är för att vi har en utländsk jury. Dom är där för att ge en fingervisning om vad som kommer fungera i ESC och inte. Och om de 11 utländska jurygrupperna helt dissade Yohio så kan inte jag se att han skulle fungerat så bra i ESC. Som sagt det är en tävling dit vårt svenska bidrag ska skickas, en tävling där vi svenskar inte får rösta så att svenska folket gillar Yohio spelar ingen roll det är övriga europa som ska rösta. Men jag tror Yohio kommer komma tillbaks nästa år med en kanon låt.

 16. Kerstin

  Givetvis får svenska folket rösta i ESC, vad jag menar är att vi inte kan rösta på vårt egna bidrag.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se