Schlagerpinglan: Förra året var det hela tio bidrag av de som tävlade i ESC som hade svenska låtskrivare. Inför Eurovision Song Contest 2013 får jag det “endast” till sju bidrag som har svenska upphovsmän, så kanske är detta fenomen övergående. Ni hittar alla här nedan, presenterade i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2013 med svenska låtskrivare (21/3):
1. Finland – “Marry Me“, Krista Siegfrids (semifinal 2)
(Krista Siegfrids, Erik Nyholm, Kristoffer Karlsson, Jessica Lundström)
2. Sverige – “You“, Robin Stjernberg (final)
(Robin Stjernberg, Joy Deb, Linnea Deb, Joakim Harestad Haukaas)
3. Azerbajdzjan – “Hold Me“, Farid Mammadov (semifinal 2)
(John Ballard, Ralph Charlie Al Fahel, Dimitrios Kontopoulos)
4. Ryssland – “What If“, Dina Garipova (semifinal 1)
(Gabriel Alares, Joakim Björnberg, Leonid Gutkin)
5. Norge – “I Feed You My Love“, Margaret Berger (semifinal 2)
(Karin Park, Robin Lynch, Niklas Olovson)
6. Nederländerna – “Birds“, Anouk (semifinal 1)
(Anouk Teeuwe, Tore Johansson, Martin Gjerstad)
7. Georgien – “Waterfall“, Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani (semifinal 2)
(Thomas G:son, Erik Bernholm)

Schlagerpinglan: Jag tror att jag har fått med alla “svensk-bidragen” ovan, om jag missat någon får ni gärna tjoa till. 😀 Av ovanstående samling att döma så tycker jag inte att det är så konstigt att de svenska låtskrivarna är efterfrågade.

Bidragen som Finland och Sverige valt står för mig i klass långt över de andra medan jag även är väldigt förtjust i de klassiska balladerna från Azerbajdzjan och Ryssland. De övriga bidragen flyter på fint de med, men jag känner att de är lite svårare att ta till sig, vilket i och för sig är bra. Om nu svenskarna ska stå för så många av de tävlande bidragen i ESC så får de se till att variera sig. 😉

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


23 kommentarer till ““Svensk-bidragen” i Eurovision Song Contest 2013”

 1. Micke

  Du kan nästan vända på din lista så har du min 🙂 Tycker extremt illa om sånt här egentligen men det är ju bidrag som måste bedömas.

  Dessa fyra tycker jag om:

  1. Nederländerna
  2. Georgien
  3. Norge
  4. Ryssland

  Detta bidrag är ok:

  5. Azerbajdzjan

  Dessa två tycker jag inte om. Överlägset sämst av dessa sju:

  6. Finland
  7. Sverige

  Undrar om vi någonsin haft så olika smak tidigare Schlagerpinglan 🙂

 2. Christopher

  Tycker för det mesta att svenskarna skriver bra låtar och inget undantag i år.
  1. Sverige (3)
  2. Azerbajdzjan (16)
  3. Nederländerna (18)
  4. Ryssland (19)
  5. Finland (28)
  6. Georgien (33)
  7. Norge (35)

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Ibland tycker vi lika, ibland olika men det här var ju snudd på löjligt komiskt. 😀

  @Christopher, Mmm… det finns ju en anledning till att så många vill ha låtar av svenskar. Roligt att se att du har Sverige i topp, om någon ska ha det bästa svensk-bidraget så är det ju Sverige. 😀

 4. Micke

  Det jag menade med det jag sa att jag tycker extremt illa om detta handlade om att svenska låtskrivare skriver till andra länder och ingenting annat så det inte missförstås.

  Min topp fem just nu:

  1. Spanien
  2. Italien
  3. Storbritannien
  4. Grekland
  5. Litauen

  Kul att se att de “stora” tar tävlingen på allvar. Såg tendensen redan förra året

 5. Kerstin

  Min lista på svensk bidragen ser ut så här. De tre första bidragen tycker jag om, Azerbajdzjan tycker jag varken om eller inte och de tre sista tilltalar mig inte alls.

  1. Sverige
  2. Ryssland
  3. Finland
  4. Azerbajdzjan
  5. Norge
  6. Georgien
  7. Nederländerna

 6. Micke

  Ok ni två tjejer som har så dålig smak 🙂 Just kiding my friends

  Om ni får ta ut de tre av dessa som ni tror kommer högst vilka blir det då? Oavsett smak nu. De tre som jag tror kommer högst av dessa sju är Norge, Georgien och Finland även om något i mig vill säga Azerbajdzjan. Sen får vi se vem som haft bäst koll. Jag åker nog på däng 🙂 Självklart gäller detta även Christopher även om han inte hade fullt så dålig smak här 🙂

 7. Daniel

  Bland svensklåtarna finns en favorit för mig, Nederländerna!!!!
  Jag skulle inte bli ledsen om den gick och vann.

  Här är min lista:

  1. Nederländerna
  2. Norge
  3. Sverige
  4. Finland
  5. Ryssland
  6. Georgien
  7. Azerbajdzjan

 8. Kristina

  Ingen av mina absoluta favoriter finns bland dessa men rankingen blir.

  1. Nederländerna
  2. Ryssland
  3. Norge
  4. Finland
  5. Georgien
  6. Azerbajdzjan
  7. Sverige

 9. FunkyG

  Min lista blir då:

  1. Nederländerna
  2. Norge
  3. Sverige
  4. Georgien
  5. Ryssland
  6. Azerbajdzjan
  7. Finland

 10. FunkyG

  Och min favorit i år är ju just Nederländerna! I övrigt är det bara Finland jag egentligen inte tycker om av dessa länder, den är inte bra helt enkelt. Norge kan hoppa någon placering ner beroende på hur bra det är live, men annars är nog den där listan ganska säkerställd efter mina preferenser.

 11. Josef

  Nu ska vi se utan att bli alltför frispråkiga 😉

  1. Nederländerna
  2. Azerbajdzjan
  3. Sverige
  4. Norge
  5. Ryssland
  6. Georgien

  7. Finland 🙂 Inget fel på Krista men låten har gjort mig sådär sömnlös 4-5 dagar. Jag är snart frisk fast…då kanske det ringer DING DONG i auto reapeat,,HJÄLP! ;-(

 12. Rickard

  1.Ryssland
  2.Georgien
  3.Azerbajdzjan
  4.Nederländerna
  5.Finland
  6.Norge
  7.Sverige

 13. Rickard

  Egentligen borde Nederländerna komma högre upp men jag tog direkt från min topplista! Och den baseras mycket på första känslan jag fick av varje låt!

 14. Micke

  Kul att se att fem av nio som gjort listor här har Nederländerna på första plats. Därmed inte sagt att det skulle vara något fel på er andra på något sätt 🙂 Nej jag känner bara att den låten är den största växaren av alla 39 bidragen i ESC. Att sångerskan troligen är utrustat med startfältets bästa sångröst gör inte saken sämre. Åtminstone låter det så men vem vet vad som händer på scen. ESC är ju full av såna vändningar tyvärr.

  Det allra skönaste med Nederländerna är att först lyssna på låtar som Serbien, Slovenien, Rumänien och Montenegro. Det kryper i hela kroppen och man försöker komma ur sitt eget skal. Då klickar man på Nederländerna och då släpper allt och plötsligt tror man att man lyssnar på världens bästa låt vilket det ju definitivt inte är men efter att ha lyssnat på de där låtarna blir Nederländerna helt enorm 🙂

 15. Kerstin

  Här kommer en sammanställd lista på rangordningen av de s.k svensk bidragen utifrån de som gjort listor och det är riktigt kul att så många gjort listor.

  1. Nederländerna
  2. Ryssland
  3. Sverige
  4. Norge
  5. Azerbajdzjan
  6. Finland
  7. Georgien

  Här fanns en tydlig etta i Nederländerna. Sen var det ingen som ville se Azerbajdzjan, Norge eller Georgien som etta. Det svenska bidraget verkar vara lite av en vattendelare, antingen tycker man väldigt bra om det eller så tilltalar det en inte alls. Om det nu även speglar hur de övriga ESC länderna ställer sig till vårt svenska bidrag återstår att se men om så skulle vara fallet så skulle man kanske kunna säga att Robin kommer hamna i mitten av resultatlistan i finalen.

 16. Kerstin

  Micke du ställde en fråga. Vilka av dessa sju jag tror kommer placera sig högst av dessa sju utan hänsyn till min personliga smak. Då tror jag på Ryssland, Norge och Sverige. Jag är högst medveten om att det är oerhört svårt att vara neutral när det gäller det svenska bidraget men av endast dessa sju så tror jag dock på vårt bidrag.

 17. Micke

  Fick för mig att göra en annan typ av lista. En lista på de länder som förändrades mest som jag ser det i kvalitet från förra året. Jag kallar den LYFT och FRITT FALL:

  Lyft:

  1. Österrike – Inte för att årets låt är så speciellt bra utan mer för att förra årets var så urbota uselt.
  2. Norge – Lite som med Österrike men jag gillar årets norska och även om förra årets norska var hemskt så var det mil ifrån det som Österrike då var.
  3. Cypern – förra årets la la la bidrag har ersatts med ett bidrag där det finns en text och med en artist som åtminstone verkar gränsa till utstrålning. Det tackar jag för. Dessutom en mysig låt.
  4. San Marino – förra årets hackkyckling hos många. Inte heller jag tyckte om den men den hade åtminstone en artist i motsats till Cypern och att jämföra med Österrike 2012 blir bara löjligt. Bra artist med en skaplig låt i år.
  5. Spanien – nu kanske många tror jag går på tabletter eller något. Kan lugna er med att även jag gillade Spaniens bidrag i förra året. Skillnaden är bara att i år har Spanien bästa låten överhuvudtaget som jag ser det.Att gruppen El Mundo de Sueno har gjort minst 10 bättre låtar tidigare har ju inte med saken att göra.

  Fritt fall

  1. Serbien – en jordskredsseger i detta. Från att förra året vara outstanding bäst till att bli ett av få usla bidrag i år är duktigt gjort eller snarare tvärtom.
  2. Finland – från en vacker sång förra året till kindergarten i år var väl inte det jag hade hoppats på av mina favvisar i norden vad det gäller ESC.
  3. Sverige – You ou ou ou ou. Nja definitivt inte min grej men kanske det rent av är så att Sverige inte vill vinna i år efter det fantastiska som hände förra året.
  4. Slovenien – Förra året sabbades en egentligen bra låt av några hemska doatjejer men det är ju i alla fall bättre än att hela låten är sabbad.
  5. Tyskland – Inget fel på årets bidrag även om det är väl likt Euphoria i sin uppbyggnad men förra året gillade jag verkligen Tysklands bidrag

 18. Schlagerpinglan

  @Micke, För att besvara din fråga så tror jag för tillfället att Nederländerna, Azerbajdzjan och Ryssland är de tre som det kommer att gå bäst för av de sju. Nederländerna för att det är en speciell typ av “riktig” musik med “riktig” artist och de övriga två för att de kan få relativt höga poäng från väldigt många länder. (Snart kommer jag att börja genomgången av bidragen ett efter ett och då kanske jag kommer fram till något annat, så det är inte mitt slutliga bud.)

 19. Micke

  Hmm. Nästan så att t.o.m jag börjar tro att jag går på tabletter trots att jag inte gör det. Den spanska gruppen heter givetvis el sueño de morfeo och inget annat 🙂

 20. Erik

  Är Finlands låtskrivare svenskar eller är de finlandssvenskar? Jag hittar ingen information om det förutom i den här bloggen. Kan man se det någon annanstans också? 🙂

 21. Schlagerpinglan

  @Erik, Jag vet att Erik Nyholm, Kristoffer Karlsson och Jessica Lundström alla studerat musik i Örnsköldsvik och därför kvalificerar sig som “svenska låtskrivare” i mina ögon. 🙂 Om de sedan är svenskar eller finlandssvenskar i grund och botten kan jag däremot inte hitta någon uppgift om.

  (Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5444425 )

 22. Reine

  1. Estland
  2. Ungern
  3. Italien
  4. San Marino
  5. Ryssland
  6. Ireland
  7. Nederländerna

 23. Reine

  SUPER! Very good! Piano, strings orchestra, choral voices,
  new climax, a new mix, and mastering, the new endpoints,! Powerful!
  Good luck to Birgit & Estonia!

  Estonian entry for the Eurovision Song Contest 2013:

  Birgit Õigemeel EST
  This is the official 3 min Eurovision version.
  Et uus saaks alguse/ That could be a new beginning,

  English translation:

  I still remember when my soul came to stay
  This feeling so great at the same time now
  I stand by looking at the heart in
  There whistling wind

  But know I know can make all the
  Every door that closes once it opens again

  More ice melts and breaks bare tree blossom
  Each end is nothing more than a new beginning
  There is a need for the night, the day would bring light
  That could be a new beginning, which I pass, remains far
  In order to re-start a new

  The curtain opens again next act is about to begin
  Where can I get up the soul of the land
  However, the new game will be changed more towards my destiny
  My way to become a new

  And I know, I know can make all the
  Every door that closes once it opens again

  More ice melts and breaks bare tree blossom
  Each end is nothing more than a new beginning
  There is a need for the night, the day would bring light
  That could be a new beginning, which I pass, remains far

  More ice melts and breaks bare tree blossom
  Each end is nothing more than a new beginning
  There is a need for the night, the day would bring light
  That could be a new beginning, which I pass, remains far
  In order to re-start a new/

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TJhW_wKh4cw

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se