ESC-nyheter från veckan som gått

2013-03-24 (söndag)

Schlagerpinglan: I måndags var deadline för de tävlande länderna att lämna in sina bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Samma dag hölls ett s.k. “Head of delegation meeting” i Malmö där det bl.a. beslutades att Christer Björkman fick en av de tre lediga platserna i The Reference Group. Här nedan har jag samlat ihop lite andra smånyheter från veckan som gått:

 • ESC 2013 – scenen: De första bilderna på hur årets ESC-scen kommer att se ut har släppts. Ni hittar dem här. Se även videon där eurovision.tv visar klipp från måndagens möte, inklusive ett besök i arenan.
 • ESC 2013 – startnummer: Vid måndagens möte drogs startnumret för värdlandet Sverige. Vi kommer att få starta som nr 16 i finalen. Se dragningen här.
 • ESC 2013 – startnummer: Det har meddelats att startordningen kommer att bestämmas på samma sätt i finalen som i semifinalerna. Först lottas det vilka länder som ska starta i första respektive andra halvan av showen, därefter får SVT bestämma startordningen. Sista ordet har dock EBU. Semfinalernas startordningar ska vara klara den 29:e mars, finalen den 17:e maj.
 • ESC 2013 – showen: Det har avslöjats att Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff inte helt oväntat kommer att vara en del av Malmös ESC-sändningar. Läs mer här.
 • Litauen: Vad som verkar vara den slutliga versionen av “Something” som Andrius Pojavis kommer att tävla med i ESC har blivit presenterad på lrytas.lt.
 • Storbritannien: Ingen nyhet från veckan som gått, men likväl en nyhet för mig: ni hittar ett videoklipp där Bonnie Tyler framför sitt ESC-bidrag “Belive in me” live här.
 • Ungern: Enligt escchat.com kommer ByeAlex snart att släppa en engelsk version, med tillhörande video, av sitt ESC-bidrag “Kedvesem” samt en svensk-ungersk version. Den sistnämnda, med en refräng på svenska, ryktas vara den han ska tävla med i Malmö. Om det stämmer återstår att se. (Källor: eurovision.tv, svt.se, lrytas.lt och escchat.com)
 • Schlagerpinglan: Jag tackar er som tipsat om de olika nyheterna. Ibland skriver jag dem direkt och ibland väntar jag, som synes, tills jag har ett antal och klumpar ihop dem. 😀

  Andra bloggar om: ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  11 kommentarer till “ESC-nyheter från veckan som gått”

  1. Micke

   Schlagerpinglan: Jag har tyvärr hört den nya versionen av Litauens bidrag. Vilket nedköp! Hoppas verkligen att de ändrar sig igen. Vad ska den där kören in och göra där? Nu har ju tydligen Ukraina vaknat upp och tonat ned sin kör så varför ska Litauen spåra ur istället för då?. Nej där sjönk låten lite för mig tyvärr

  2. Schlagerpinglan

   @Micke, Jag är inte heller så säker på att jag gillade den nya versionen men den fungerar kanske live. Jag hoppas på det i alla fall.

  3. Rickard

   Micke: Håller med dig! Litauens låt sjönk verkligen för min del!

   Schlagerpinglan: är Turkiet också borta på samma grunder som Bosnien, dvs ekonomiska?
   Lite ironiskt att de länder som verkligen inte har råd att arrangera är med! Spanien, Irland, Italien, Grekland och framför allt Cypern! De länderna borde vara dem som inte är med av ekonomiska skäl! 🙂

  4. FunkyG

   Rickard: Turkiet hoppade av som resultat av det nya 50/50 röstningssystemet och för att BIG 5-länderna får glida på en räkmacka in i finalen.

   Förresten så är ju 50/50-systemet rätt onödigt om man tittar tillbaka till hur tittarna har röstat de senaste åren. Har ju både varit väst-länder och öst-länder i toppen + att juryn också tycks favorisera grannarna i viss utsträckning. Tror hellre på förklaringen att det är kulturella skillnader som avgör allokeringen av rösterna. Sen har ju Turkiet placerat sig väldigt högt ändå, trots att juryn varit lite hårdare mot dem än tittarna… förstår inte riktigt deras extrema hat mot systemet.

  5. Schlagerpinglan

   @Rickard, Precis som FunkyG skriver så vill Turkiet inte vara med för att de tycker att tävlingen är orättvis. Personligen tycker jag tvärtom att tävlingen var väldigt orättvis innan men att det har börjat att ordna upp sig. 🙂

  6. Rickard

   Schlagerpinglan: Är helt på din linje i det här ämnet! Och Turkiet borde verkligen inte klaga! De har haft ett rätt hyfsat facit under 2000-talet! Tävlingen har, som du skriver, blivit mer rättvis och gynnar fler genrer idag! 🙂

  7. Rickard

   FunkyG: Tack för din info! Var en nyhet för mig! Tråkigt, då Turkiet var en frisk fläkt i tävlingen oavsett om msn gillade deras låtar eller ej! Håller med att det är lite märklig reaktion! Finns ett flertal länder som borde känna sig än mer förfördelade! Och ett flertal som nu får chans att tävla på lika vilkor! Trots att det fortfarande inte är det fullt ut! Men dom sagt, det är inte lätt att tävla i musik! 🙂

  8. Josef

   Schlagerpinglan, du kanske redan har lagt ut eller sett videon men jag provar bifoga länken till ett LIVE-uppträdande Zlata gjorde för någon vecka sedan. 🙂

   http://www.youtube.com/watch?v=MeLdpUqZD24

   Jag är chockad, nu är hon för mig en topp 3 favorit och har tagit ett rejält grepp om fighten mot Danmark tycker jag! 🙂

  9. Schlagerpinglan

   @Josef, Nej, detta klipp hade jag missat men jag tackar så mycket för länken. Riktigt roligt att se att den nya versionen fungerar live. 😀 Jag tycker om alla de nordiska bidragen och hade blivit överlycklig om någon av de vinner men… Ukraina är fortfarande min personliga favorit, och detta framträdande bara förstärkte den känslan. 😀

  10. Kerstin

   Josef, vad kul att du satte in den länken på Gravity. Har varit lite skeptisk mot live framträdandet men det här lät ju riktigt lovande. Dock har det inte förändrat min inställning till själva låten. Tycker den är helt ok men ingen vinnare i mina ögon/öron.

  11. Micke

   Josef: Bra länk tack för den 🙂 Nu börjar jag äntligen förstå vad det är som hindrar låten från att ta raka vägen in på min “tycka om lista.” Jag var så irriterad över den där störande kören inledningsvis och när de sedan tog bort den och jag ändå kände att det var något hinder på vägen så såg jag det inte ändå. Nu gör jag det. Man kan säga så här att det är en väg som ligger öppen men plötsligt lägger någon in speedbumbs mitt i vägen. Det är precis så det känns för mig. Låten tar mig ut på en färd i vacker natur och det byggs upp mer och mer men plötsligt är jag tvungen är tvärbromsa för något jädra farthinder. Detta händer varje gång efter refrängen då hon sjungt gravity. Jag menar när man åker i behaglig fart i vacker natur vill man inte plötsligt bli tvungen att bromsa för att någon lagt ut ett cementhinder mitt i naturen.

   Äntligen förstod jag vad problemet var. Har varit blind för det mycket på grund av den irriterande kören de först hade. Jädrigt synd att de inte lyckas hålla uppe farten hela tiden. Min det är min favvis utanför min tycka om lista 🙂

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se