Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Grekland landets ESC-historik
Bidrag: “Alcohol Is Free” videoNF-framträdandelåttext
Artister: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis twitterfacebookwikipediawikipedia
Startnummer: nr 9 i semifinal 2
Låtskrivare: Ilias Kozas, Stathis Pachidis
Uttagning: ERT valde ut sitt ESC-bidrag genom en nationell final med fyra tävlande bidrag där vinnaren utsågs av 50/50 jury- och teleröster.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Greklands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer av escXtra, ESCKAZ (i Nederländerna), ESCKAZ (i London), 12point.tv och esctoday samt en video-chat av eurovision.tv. Se även när gruppen framför sitt tävlingsbidrag vid Eurovision In Concert och London Eurovision Preview Party.

Odds: Vidare till final & topp-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Glad folkmusik med ett lite allvarligare, underliggande budskap som levereras riktigt publikfriande av en grupp proffsiga musiker låter ju som ett säkert kort, och när de dessutom kommer från Grekland så är jag övertygad om att det är just vad det är. Här kan man vinna både kvalitet-röster från juryn och popularitets-röster från tittarna och trots att alkohol kan vara ett kontroversiellt ämne så tror jag inte att det kommer att påverka rösterna negativt i större utsträckning utan det lär bli final för Grekland även i år.

Schlagerpinglan tycker: Inte till final
Först vill jag påpeka att jag tycker om låten och dras med i den medryckande refrängen och uppskattar spelmans-glädjen i denna egentligen ganska allvarliga låt. Artisterna bjuder på sig själva och rent teoretiskt så tycker jag att de förtjänar en finalplats. Men… semifinalen innehåller tio andra låtar som jag hellre ser i finalen och därmed så finns det ingen plats för Grekland där om jag får bestämma.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “Grekland: “Alcohol Is Free”, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis”

 1. Adri

  Oh vad dåligt… Min 36:a. Rörigt och stressande. Dåliga röster. Jag hoppas att i år blir året då Greklabd misslyckas att nå en final. Men vad är oddsen för det?? 😛

 2. Micke

  Jag hade tänkt pausa mitt skrivande över helgen men sen gick jag in och tog mig en titt ändå och fick se att Schlagerpinglan hade lagt upp om Grekland och hur skulle jag kunna låta bli att skriva något då 🙂

  Detta är ESC 2013 när det sprider glädje. Årets absoluta glädjepiller. Ett ESC kräver alla sorters bidrag och detta är just nu NUMERO UNO för Micke. Det räcker jag sätter mig och skriver om det så blir jag glad i hela kroppen. Behöver inte ens höra det för jag har det dokumenterat i synen, hörseln, hjärnan och framförallt i hjärtat. Denna blandning av grekisk folkmusik och lite rockigare toner tar mig på en färd halvägs till irländska rytmer som jag älskar som kommer från Pogues, Flogging Molly, Dubliners, Tossers, Real Mackenzies och mycket mycket mer. Musik som bara vill förmedla en sak och det är glädje ända in i hjärteroten. Fy faaaaan rent ut sagt vad jag skulle bli glad om detta skulle vinna hela skiten. Det skulle slå det mesta som hänt tidigare i ESC.

  Adri håller uppenbarligen inte med men varför skulle han göra det? Han har lika stor rätt att hata det som jag har att älska det. Men det här är för mig musikens rötter. Det är så jädra äkta så det går knappt att finna ord till det. Det är musik som förmedlar från det inre och inte någon jädra uppstyltad rappakalja med robotdansare och trummaskiner. THIS IS THE REAL THING!

  Tack Grekland för att ni vågar gå er egen väg och vågar vara äkta och sprida glädje. Tack Grekland för att ni trots er situation ändå skickar detta glädjepiller. Tidigare fattade jag nada av det ni sjunger om men numer har jag fått det förklarat för mig och låten har inget som helst att göra med att hylla alkohol utan den är en beskrivning av Greklands jävliga situation just nu.

  Trots detta förmedlad med sådant hjärta och sådan glädje. GO GREECE

  Låten är solklart i final men tyvärr oroar jag mig för att folk missförstår texten och därför avstår att rösta. Men för mig är det solklart. GO GREECE

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Min första reaktion på bidraget var just precis att det var väldigt stressande, så jag förstår precis vad du menar. Att Grekland skulle missa finalen (för första gången i så fall) är det nog ganska förmånliga odds på, ja. 😀

  @Micke, Eftersom det endast är alkohol-raden som är på engelska och de hoppar runt som de gör så är risken väldigt stor att låten misstolkas, men det kan ju vara både till för- och nackdelar vid röstningen. I slutändan är det ju hur var och en själv uppfattar låten som avgör och då tror jag att det (som vanligt) blir fördel Grekland. 🙂

 4. Kristina

  En solklar final tror jag på. Det mesta är redan sagt av Micke här så egentligen behöver man inte säga mer 🙂 Vi är helt överens när det gäller det grekiska bidraget. Årets gladaste och positivaste låt. Känns som man bara vill upp på golvet och bara hänga med. Jag tror inte att folk låser sig vid texten utan tar till sig glädjen i bidraget. En av de låtar i år som jag skulle bli gladast att se som segrare.

 5. Rickard

  Älskar Grekland! De kör full fart från start! De sprider glädje och humor med ett allvarligt ämne! Jag har den 6:a men den kan mycket väl vinna! Ensam i sin genre! Märker hur glad hag blir när hag hör den! vill dansa! Solklar finalist! Heja Grekland! 🙂

 6. Rickard

  Micke: Hållet helt med dig bland alla uppstyltade bidrag så förmedlar Greklands bidrag ren glädje från hjärtat! Grekland går alltid sin väg och är en frisk fläkt i esc! 🙂

 7. Sofia

  En tramsig titel som repeteras till leda och en lika tramsig låt. Känns extremt lågbudget. Grekland ni får komma igen nästa år när ni har mer pengar i budgeten att göra något bra. Tror Grekland missar final för precis som Schlagerpinglan så tycker jag det finns minst 10 bättre bidrag i semin.

 8. André

  Har har vi då ett bidrag som det råder spridda skurar om. Vissa älskar detta, andra hatar det. Det här är ett bidrag som passar in perfekt i Eurovison av just den anledningen. Men visst ska såna här former av låtar vara med i ESC! Jag vill inte att Grekland ska vinna och inte heller komma särskilt högt för det finns bättre låtar men trots det: OJ OJ OJ! Vad svängigt och härligt det är att höra den här låten. Det finns tre låtar som jag blir på gott humör av i årets tävling trots att dessa tre inte tillhör någon av de bästa musikaliskt. Grekland är en av dessa tre och jag ler stort när jag hör den här låten.
  Jag både tror och hoppas den tar sig till final för när jag ser på finalen vill jag ha något att gunga med i och något att le åt.
  OBESERVERA: Jag vill ha Grekland i finalen för att jag blir glad av den, men jag vill inte att den ska få en för hög placering på grund av kvalitén. En mittenplacering unnar jag dock denna glädjeyra 🙂

 9. Kristina

  Ok så vi ska skilja på glada bidrag och bidrag med kvalité 🙂 Ja handlar det bara om kvalité så lär ju ett bidrag vara totalt chanslöst och hopplös jumbo och det är Montenegro. Lägre kvalité och mer lågbudget får man leta efter. Men i övrigt är vi helt överens André man blir tusan så glad av Greklands bidrag 🙂

 10. Kristina

  Ursäkta jag kan inte släppa det här med tjatet om titeln på låten. I synnerhet de kommentarer som kommer om att titeln upprepas till leda och liknande. Ärligt talat finns det någon låt i årets startfält som upprepas så lite som Greklands? Det handlar bara om just titeln. Vi kan ju bara titta på vår egen Robin som exempel. Hur ofta upprepas det där you ou ou ou ou? Garanterat 6 gånger så mycket. Inget ont sagt om Robin eller någon annan artist för det men snälla kan vi inte koncentrera oss på låtarna nu istället för att tjata om titeln på Greklands låt. Alcohol is free nämns för de som inte vet några gånger i början och sedan i avslutningen. Däremellan är det grekiska och eftersom vi inte förstår det tycks en del bara komma ihåg det lilla Alcohol is free. En sak till: Det roliga med Schlagerpinglans blogg är att utbyta åsikter och erfarenheter. Det innebär att vi ska säga vad vi tycker om låtarna och analysera dem. När man däremot säger om en låt att den har dålig kvalité är man på ett helt annat spår. Då har man satt sig själv som drottning/kung över musiken och anser sig veta vad som är bra eller dåligt och försöker utöva sin makt över det lägre folket som inte förstår lika mycket om musik som en själv.

  Ursäkta om jag låter gnällig Schlagerpinglan och tycker du inte om det jag skrev nu så säg bara till så lämnar jag bloggen. Jag vill absolut inte vara orsak till bråk här. Blir bara så ledsen och trött på folk som sätter sig över andra och anser sig vara högst vad gäller att veta vad kvalite är. Bara säg till så lämnar jag. Jag vill att alla ska utbyta åsikter här. Alla tycker olika men ingen vet bättre än någon annan. Så är det bara

 11. Sofia

  Vet du Kristina om inte jag har rätt att tycka att Greklands bidrag är utav dålig kvalité eller tycka att titeln upprepas till leda som är min högst personlig åsikt då lämnar jag den här bloggen. Jag tycker man ska få skriva sina åsikter utan att behöva bli anklagad för att man anser sig vara för mer än någon annan. Lägg ner Kristina, tyck om Greklands bidrag det är ingen som hindrar dig men låt oss som inte gillar den också få det.

 12. Schlagerpinglan

  @Kristina, Du har rätt att vi här utbyter åsikter om de olika bidragen och att alla åsikter är välkomna och lika mycket värda. Jag vet att jag själv använder ordet “kvalitet” men lägger nog inte lika starkt värde i det som du tydligen gör och absolut inte i ett syfte att försöka avgöra om musiken “är” bra eller dålig, endast hur man själv uppfattar den.

 13. Kristina

  Schlagerpinglan: Jag ber om ursäkt för det jag sa. Jag står för vad jag sa om ordet kvalité men det var jädrigt dumt att dra upp det här. Klantigt rent av och jag kan bara skylla på att det är den tiden i månaden just nu plus annan skit som hänger över mig just nu. Ber om ursäkt och det ska inte upprepas igen. Är bara inte riktigt i balans just nu. Bara en lite grej till som jag tror Sofie missförstod. Jag och alla andra SKA tycka precis vad vi vill på den här bloggen det är ju det som det handlar om. Hata eller älska bidrag hur mycket du vill precis som jag och alla andra. Det var bara ordet kvalité jag reagerade mot. Sorry

 14. Schlagerpinglan

  @Kristina, Jag misstänkte att det endast rörde sig om olika uppfattningar och tackar för din ursäkt. Vissa ord tolkar man olika och då kan missförstånd uppstå, bra att kunna reda upp det så fort som möjligt.

 15. Kerstin

  Jag känner att jag redan diskuterat och kommenterat detta bidrag här på bloggen tillräckligt och känner mig lite less på detta bidrag så jag nöjer mig med att bara säga att jag tycker det är dåligt, musik, artister, titel allt är inget jag gillar. Ingen final. Betyg 1/5.

 16. Micke

  Kerstin: Jag tror jag ska ta med dig på en resa till Grekland så kan vi sitta där och njuta av det fina vädret, maten och bara ha det gott och bli underhållna av Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis. Kram på dig 🙂

 17. Daniela

  Från att ursprungligen ha haft det här bidraget i min absoluta botten känner jag mig numera väldigt tudelad inför det. Jag uppskattar det underliggande budskapet i låten, metaforerna, känslan av äkta musikalisk spelglädje, sättet de framför låten på o.s.v. Bedömt enbart utifrån från detta kunde Grekland vara åtminstone topp-15 för mig i år. Men jag kan inte hjälpa att jag hakar upp mig på den lilla, och samtidigt så stora, detaljen med titeln. Jag vill inte låta den få så stor betydelse som den ändå ohjälpligen får för mig, för precis som Kristina skriver så sjunger de ju den faktiskt bara på två ställen, men trots det känns det som om den tar över alltför stor del av helheten. Och det är just detta som gör mig så tudelad, för jag vill verkligen kunna njuta av bidraget för de delar i det som jag tycker är så bra, men tyvärr lämnar det mig ändå varje gång med en diffus känsla av olust. Och som sagt, jag uppskattar verkligen det underliggande budskapet i låten och viljan att förmedla detta med glimten i ögat, trots att situationen är som den är, men tyvärr tror jag ju inte att den stora allmänheten som inte är så insatta i bidragen kommer att nås av detta budskap, utan risken är nog i stället uppenbar att det misstolkas, precis som jag själv också gjorde först. Det ska bli intressant att se hur det här bidraget tas emot ute i Europa. Själv tycker jag att det å ena sidan förtjänar att gå till final och å andra sidan inte. Än en gång, det finns inget annat bidrag i årets tävling som jag är lika kluven inför som Greklands! Däremot finns det ovanligt många bidrag som jag helhjärtat håller på, och därmed har jag nog personligen ingen finalplats till övers för Grekland. Att de sedan förmodligen tar en ändå och någon av mina favoriter i stället lämnar utanför är en helt annan sak! 🙂

 18. Daniela

  Glömde ju betyget: 2/5.

 19. Kerstin

  Här blev det precis lika bland panelen och Greklands finalchanser. Ett svårtippat bidrag med andra ord. Vi får se om det är lika delade i åsikter kring Grekland och deras bidrag i Europa som här i vår egna panel.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se