Schlagerpinglan: I kväll är dags för det tredje avsnittet av SVT:s “Inför Eurovision Song Contest 2013”. Även denna vecka är det SVT 1, svt.se, 21:00-22:00, Niklas Strömstedt och Malin Roos som gäller. Veckans gäst heter däremot Martin Rolinski och han är den stora anledningen till att jag (kanske mot bättre vetande) kommer att ge SVT en tredje chans. 😀

Nu när man vet att programmet inte har så mycket att göra med det klassiska “Inför ESC”-formatet så får man ta det för vad det är och kanske på så sätt ändå få ut något positivt ur det. I kväll går de igenom bidragen från Finland, Malta, Bulgarien, Island, Grekland, Israel, Armenien, Ungern, Norge, Albanien och Georgien och även om jag hade föredragit ett annat upplägg så ska det bli intressant att höra vad de tre har för åsikter om dem.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “SVT:s “Inför ESC 2013” – del 3”

 1. Nathalie

  Som vanligt blir jag galen på Malins hysteriska tjattrande, samt på tråkmånsen Niclas. Martin Rolinski= Bra artist, ok gäst men inte speciellt kul. Dock måste jag säga att om det blir mer “flashbacks” på Johnny Logan i nästa program kommer jag att skrika högt av fasa.
  ” Tycker inte att jag var för hård den här gången Schlagerpinglan!”

  Sammanfattning låtar:

  1. Norge- Helt klart bäst.
  2. Island- så vackert språk.
  3. Bulgarien- börjar gilla den här!
  4. Finland
  5. Israel
  6. Georgien
  7. Grekland
  8. Albanien- gubben förstår låten helt och hållet!
  9. Malta- sliskigt
  10. Ungern- sövande
  11. Armenien- Horror!

 2. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Haha, nej, den här gången höll du dig på rätt sida gränsen. Inte alltid så lätt när man verkligen inte tycker om något. 🙂 Själv tyckte jag dock att avsnittet var det klart bästa så här långt. Sänker man bara sina förväntningar tillräckligt så kan det mesta bli underhållande. 🙂

 3. Micke

  Ja vad ska man säga? Långt, långt ifrån den gamla panelen men jag släpper det nu. Som Schlagerpinglan säger får man ställa in sig efter det man har. Även jag tycker det här programmet var det bästa hittills och anledningen till det var tre.

  1. Niklas Strömstedt måste ha blivit itvingad några Red Bull innan sändningen för ikväll höll han sig någorlunda vaken.

  2. Malin Roos å andra sidan hade nog snott några av Niklas sömntabletter för hon var inte fullt så hysterisk som tidigare och i synnerhet tjatade hon inte om att det bara är uptempo som gäller och ballader är tråkiga.

  Så vad var då tredje anledningen? Den anledningen var även en stor orsak till att de två här ovan var lite bättre ikväll och anledningen stavas:

  3. Martin Rolinski. Christer Björkman när du ringer Thomas Lundin och får med honom till nästa års panel slå då samtidigt en pling till Martin. Så befriande med en man som analyserade, tyckte om och tyckte illa om utan att förlöjliga och förnedra. Martin var hela tiden saklig och korrekt och kunnig, du var hela programmets behållning och jag hoppas Björkman såg och insåg detta.

  Avslutningsvis en ranking:

  1. Grekland – Helt klart bäst.
  2. Island- helt klart vackrast.
  3. Georgien- årets största växare
  4. Ungern – mycket hög mysfaktor
  5. Norge – bra låt som domineras av trummorna
  6. Albanien – rock är aldrig fel även om det finns skönhetsfläckar från ett ovant land
  7. Bulgarien – balanserar mellan härlig låt till otäck låt
  8. Malta- småtrevligt och livsfarligt i sammandraget
  10. Israel – vacker låt som skriks sönder av sångerskan
  11. Finland – kvällens boolibompa

 4. Adri

  Bästa programmet hittills i alla fall, men jag hoppas och ber att SVT tar tillbaka det gamla formatet tills nästa år. Rätt många här verkar störa sig på Malin, men mitt stora problem är Niklas som inte ens verkar intresserad. Martin Rolinski var i alla fall den bästa gästen hittills. Han får gärna sitta i panelen nästa år. 🙂

 5. Rickard

  Martin Rolinski var riktigt bra! Inte för att jag alltid höll med honom i allt han sa (ex Grekland), men det handlar inte om det utan om en bra analytisk förmåga! Bästa programmet hittills!

 6. Rickard

  Ranking:

  1. Grekland 4/5 – ensam i sin genre och jäkligt bra live! Final och topp 10!
  2. Georgien 4/5 – kanske tävlingens bästa ballad! Final och topp 10!
  3. Island 4-/5 – känslosam men kommer den att lyfta? Final och topp 15
  4. Malta 4-/5 – bästa melodin och inte så konstlad! Final och topp 15
  5. Israel 3+/5 – smäktande ballad men minns folk den efteråt? Final och topp 15
  6. Norge 3/5 – mainstream men bra sångerska! Final och topp 20
  7. Finland 2+/5 – kan bli lite löjlig men sätter sig på huvudet! Final och botten 5!
  8. Ungern 2/5 – växer mycket just nu men har bara en chans i Malmö! Ingen final!
  9. Armenien 2/5 – bra låt men försvinner i mängden! Ingen final
  10. Albanien 2-/5 – För tung låt! Händer inget som fångar intresset! Ingen final!
  11. Bulgarien 0/5 – ord är överflödiga! Ingen final

 7. Kristina

  Martin Rolinski var en mycket bra gäst i ett program som för första gången inte kändes allmänt tråkigt. Definitivt inte bra men ändå bra mycket bättre än tidigare. Undrar bara hur länge sedan de spelade in det eftersom de hade som nyhet att Ungerns låt skulle göras på svenska. Det var ju i forntiden någon gång 🙂

  Min ranking:

  1. Georgien
  2. Grekland
  3. Island
  4. Malta
  5. Ungern
  6. Albanien
  7. Israel
  8. Norge
  9. Finland
  10. Bulgarien
  11. Armenien

 8. André

  1. Ungern: Som jag sagt i dagens inlägg om Ungern. Modern, musikaliskt, genialt och helt briljant! Får “Kedvesem” med en bra placering så är det bevisat att även “riktig” musik belönas i detta sammanhang och att tävlingen inte alls behöver ses som ett jippo.

  2. Island: Vacker låt som verkligen har något alldeles extra och som man blir berörd av. ett STORT plus att låten framförs på isländska. Enligt mig årets bästa ballad!

  3. Norge: Även här en modern låt framförd av självsäker och bra sångerska. Maffig refräng och i vissa delar av låten kan man känna igen sig. Starkt och mycket bra!

  4. Israel: Så avskalat. Så naket. Så simpelt. Så äkta. Så vackert.

  5. Albanien: Enligt mig en av årets mest underskattade låtar. Kraftfullt gitarrspel, snygg låtuppbyggnad, kraftfull sång, låten sätter sig och en sann rockdänga i ESC-anda. Riktigt bra!

  6. Georgien: Liksom många andra sagt så är det en växare. En finstämd ballad som höjer sig för varje vers innan den exploderar i slutet. Lägg då till två artister som lyckas med kemin emellan sig så blir det här både pampigt och farligt för sina konkurrenter.

  7. Grekland: Antingen så älskar man eller hatar denna. Jag ser dock inget att hata i denna. Det är glatt, det är svängigt, traditionella grekiska tongångar, underhållande och en frisk fläkt som man inte kan göra annat än att le åt. En värdig vinnare är det dock inte.

  8. Finland: Även Finland är lite mer moderna i årets tävling när de nu ställer upp med Krista, en Katy Perry inspirerande och musikalisk tjej som hade kunnat fått riktigt långt om hon haft en bättre och mer seriös låt. Låtens bröllopstema är visserligen lite småroligt men rent musikaliskt är det tyvärr inte så bra.

  9. Malta: Charmig kille som går igenom rutan med en mysig trudelutt till låt. Det här är oförargligt men trots att det inte finns så mycket att klaga på blir jag inte tilltalad av detta. Blir dock inte förvånad om det går bra för Malta i år!

  10. Armenien: Armenien har ofta ställt upp med något alldeles extra och när de nu skulle göra comeback med ett rockband med en låt skriven av en före detta Black Sabbath medlem så var mina förväntningar höga. Tyvärr så saknar både låten och bandet allt som jag förväntade mig. Det här är, till min stora förtret, en av årets sämsta låtar. Det är luftig sång, en låt som aldrig griper tag och riktigt tråkigt att lyssna på.

  11. Bulgarien: En liten förbättring i jämförelse mot “Water”. Det säger dock inte så mycket eftersom “water” enligt mig är en av tidernas sämsta ESC-låtar. Elitsa sjunger falskt, låten är inget annat än konstig och allt det där trummandet….alltså, snälla, take a break. Uselt.

 9. Kerstin

  Dom sa en del vettigt om något bidrag men i övrigt tycker jag gårdagens program var lika trist och ointressant som de tidigare. Här kommer min rankning av gårdagens bidrag.

  1. Island: Förstår fortfarande inte att det nästan bara verkar vara de flesta på den här bloggen som gillar bidraget. I övrigt är den tydligen inte alls så populär och det är årets chock. Den borde vara en storfavorit. Men inget är klappat och klart ännu så mycket kan hända.

  2. Finland: Visst den är lite småbarnslig men för mig är det inget problem i det här fallet. Hon har en enorm charm och med ett bra nummer så tror jag det kommer gå riktigt hyggligt för Finland.

  3. Norge: Nej jag hoppas Norge håller sig låååångt från segern med denna kalla opersonliga låt. Däremot tror jag dom vinner sin semi.

  4. Malta: Trallvänlig men ack så trist.

  5. Ungern: Mysig.

  6. Georgien: Smörigt.

  7. Israel: Nej tack.

  8. Albanien: Tråkig.

  9. Grekland: Oerhört barnslig.

  10. Armenien: Urtrist.

  11. Bulgarien: Märkligt och väldigt udda.

 10. Schlagerpinglan

  Själv tyckte jag att programmet flöt på ganska bra och om det var för att mina förväntningar var så lågt ställda, att jag har högre toleransnivå för Martin Rolinski eller om det faktiskt var ett mycket bättre program vet jag inte, men jag led inte av det i alla fall. 🙂 Här är min lista:

  1. Island – “Ég á Líf“
  2. Finland – “Marry Me“
  3. Norge – “I Feed You My Love“
  4. Israel – “Rak Bishvilo“
  5. Ungern – “Kedvesem (Zoohacker Remix)“
  6. Georgien – “Waterfall“
  7. Grekland – “Alcohol Is Free“
  8. Malta – “Tomorrow“
  9. Albanien – “Identitet“
  10. Armenien – “Lonely Planet“
  11. Bulgarien – “Samo Shampioni“

 11. Kerstin

  Personligen så blir min reaktion på de här inför programmen betydligt starkare än det borde vara därför att mina förväntningar var så stora då de var sagt det skulle bli något extra. När man då ser att detta extra inte är extra bra utan extra dåligt då blir man oerhört besviken. Och då dom inte sätter några betyg så är det näst intill omöjligt att få någon klarhet i vad dom egentligen tycker, ett betyg ger så mycket mer. Jag tittar på dom därför det är tradition men jag är grymt besviken på SVT och hoppas att dom inför panelen till nästa år igen med betygsättning.

 12. Josef

  Av gårdagens låtar var det endast tre riktigt bra. Även om jag tycker Ungern och Malta är småmysiga faktiskt! Martin Rolinski räddade programmet igår. Förra veckan upplevde jag en viss S. Clamp’s medverkan som enbart provokativ i det negativa, bara trams tyckte jag. Medan Rolinski faktiskt försökte och hade uppfattningar om låtarna även om Roos bara pratade om islänningens fiskebåt när det numret begavs. Är hon en expert Malin Roos? Finns det verkligen ingen mer kompetent expertkommentator?! Är jag elak nu..?

  Mina lugna favoriter i turordning. för gårdagens bidrag:

  1. Island – “Ég á Líf“ (Liveframträdandet med vit kavaj :-), inte videon)
  2. Norge – “I Feed You My Love“
  3. Grekland – “Alcohol Is Free“
  4. Ungern – “Kedvesem (Zoohacker Remix)“
  5. Malta – “Tomorrow“
  6. Israel – “Rak Bishvilo“
  7. Georgien – “Waterfall“
  8. Albanien – “Identitet“
  9. Finland – “Marry Me“
  10. Armenien – “Lonely Planet“
  11. Bulgarien – “Samo Shampioni“

 13. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Jag är också väldigt besviken på SVT och ser inte detta som något riktigt Inför-program. Att jag trots allt kan lämna ett så pass positivt omdöme om det tredje programmet är att jag såg det som en vanlig pratshow där det råkade vara ett ämne som intresserade mig och en artist jag tycker väldigt bra om och då fungerade det. Något Inför-program var det dock inte.

 14. Micke

  Schlagerpinglan: Jag är inget fan av Martin Rolinski men jag tycker han gjorde ett mycket bra jobb. Dessutom har de flesta här sagt detsamma så du var inte färgad av att du gillar honom. Han gjorde ett mycket bra jobb. Saklig utan att skita ned. Schlagerpanelen 2014 nästa samtidigt som Zelmerlöw får något annat jobb. I övrigt är jag precis som du mycket besviken på årets inför program som skulle ha det EXTRA. Löjligt.

  Josef: Är helt enig med dig om att Malin roos bara pratar om annat som inte har med verkligheten att göra. När då dessutom Strömstedt verkar måttligt intresserad då blir programmet som det blir. Men åter igen tack martin Rolinski du lyfte programmet från uselt till bara dåligt.

 15. Sofia

  Tycker Rolinski var ok igår, bättre än Shirley.

 16. Sofia

  Ska också göra en lista över de elva bidragen igår.

  1. Ungern
  2. Island
  3. Finland
  4. Georgien
  5. Malta
  6. Norge
  7. Albanien
  8. Israel
  9. Armenien
  10. Grekland
  11. Bulgarien

 17. Daniela

  Jag tycker också att dessa Inför-program i huvudsak varit en besvikelse, och gårdagens avsnitt var inget desto större undantag, även om Martin Rolinski var klart bäst både av gästerna hittills och framför allt jämfört med Niklas Strömstedt och Malin Roos. Han försökte faktiskt göra sakliga analyser, i motsats till Ströstedt och Roos som allt som oftast tyvärr fokuserar på helt fel saker. Dessutom tycker jag att de gång på gång tydligt visar sin okompetens inför uppgiften att leda ett sådant här program. Jag menar, att helt kallt avfärda Grekland och bombsäkert säga att de inte kommer att gå till final är väl inte direkt att briljera med hur insatt man är i tävlingen och hur det brukar gå i den. Likaså visar associationen “Jädra liv” knappast på en seriös tolkning av Islands bidrag. Men nog om det, här är min egen (och naturligtviss väldigt seriösa 🙂 ) rangordning av bidragen:

  1. Island
  2. Georgien
  3. Finland
  4. Norge
  5. Malta
  6. Ungern
  7. Bulgarien
  8. Israel
  9. Grekland
  10. Albanien
  11. Armenien

  Eg A Lif är, som många av er säkert redan vet, min stora och ohotade personliga favorit i år. Det har den varit ända sedan den vann den isländska finalen och det kommer den att fortsätta vara så länge den är med i tävlingen. Dock vågar jag inte på allva tro att den ska kunna vinna, men hoppet är ju det sista som överger en. Jag vill också påpeka att även om jag “bara” ha Norge som fyra på denna lista så har den växt enormt för mig den senaste tiden och jag ser den faktiskt numera som en av de starkaste segerkandidaterna, även om den inte är någon desto större personlig favorit för mig. Notera även att Grekland faktiskt inte är sist på listan! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se