Schlagerpinglan: Som utlovat så kommer här några kortfattade åsikter om gårdagens semifinal och dess 16 tävlande bidrag:

1. Österrike – “Shine“, Natália Kelly
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Denna lite bleka låt har aldrig riktigt nått fram till mig och gjorde det inte nu heller. Natália framförde den visserligen snyggt och bra men det kändes lite väl alldagligt för att fungera i en sådan här tävling.

2. Estland – “Et uus saaks alguse“, Birgit Õigemeel
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Här är en av kvällens många glada överraskningar. Jag trodde inte att denna underbart vackra ballad skulle ta sig vidare till finalen men tydligen imponerade Birgit på fler än bara mig och det estländska språket verkar inte vara något hinder utan de lyckades i år igen.

3. Slovenien – “Straight Into Love“, Hannah
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: När Sloveniens internvalda låt presenterades var jag väldigt tveksam men nu slutade det med att jag satt och hoppades på en finalplats åt den. Låtmässigt har den växt enormt för mig och framförandet blev ju förvånansvärt underhållande, igenkänningsfaktorn till trots. Synd bara att det inte räckte.

4. Kroatien – “Mižerja“, Klapa s Mora
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Även denna låt skulle jag velat se i finalen. Tyvärr så krävs det mer än starka röster, en pampig låt och ett mycket ståtligt och fint framträdande för att det ska gå hem i stugorna.

5. Danmark – “Only Teardrops“, Emmelie de Forest
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Visst tycker jag fortfarande om denna låt, främst för sin flöjt och sina trummor, men det är något som börjat störa mig här. Hur vackert det än är med strålkastarna, guldregnet, konfettin och den vackra texen så fördärvas känslan lite av Emmelies leende, då man undrar om hon verkligen förstår vad hon sjunger om. Men likväl, en riktigt bra låt.

6. Ryssland – “What If“, Dina Garipova
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Den första halvan av låten är lite väl sömning för min smak men när den väl sätter igång så gör den det rejält och det är svårt att inte ryckas med i detta vackra nummer. Dessutom får Dina ett stort plus för att hon levererar den genompräktiga texten förvånansvärt trovärdig och inte lockas till spontana leenden som tar fokus från bidragets helhet.

7. Ukraina – “Gravity“, Zlata Ognevich
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Zlata är min absoluta favorit i år och hon levererade, precis som förväntat. Vad gäller själva scenshowen så är jag däremot lite besviken, jag trodde att det skulle bli något mer än “bara” en jätte. Snyggt blev det i alla fall och kombinerat med, enligt mig, kvällens bästa låt så var det trots allt en värdig finalist.

8. Nederländerna – “Birds“, Anouk
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Jag tycker fortfarande inte speciellt bra om “Birds” och inte heller när jag hörde den i Malmö Arena så blev jag speciellt imponerad. Därför gjorde kvällens sänding mig mycket förvånad. Trots den, enlig mig, mediokra balladen och avsaknaden av scenshow så hölls mitt intresse kvar genom hela bidraget. Ett klassiskt exempel på när artisten är bättre än låten och i det här fallet är det en riktigt stor artist det gäller. Hon övertygade i alla fall mig om att hon var en värdig finalist, trots bidraget.

9. Montenegro – “Igranka“, Who See
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Efter otaliga genomlyssningar så har refrängen satt sig i huvudet och jag tycker numera att den är på gränsen till bra. Låten som helhet är därmot inte alls i min smak men jag uppskattar sådana här små färgklickar i tävlingen. De livar upp lite men har, enlig mig, inte så mycket i själva finalen att göra.

10. Litauen – “Something“, Andrius Pojavis
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Kvällens största och gladaste överraskning för mig var Litauens finalplats. Själv älskar jag denna låt och Andrius lite speciella sätt att framföra den på men var osäker på om det verkligen skulle fungara. Glädjande nog gjorde det det. Vad gäller hans framträdande så tycker jag att det blev riktigt bra till slut, nu när leenden och ögonbryn tonats ner men charmen var kvar. Kan kanske bli ytterligare lite bättre i finalen.

11. Vitryssland – “Solayoh“, Alyona Lanskaya
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ett riktigt klassiskt Eurovision-nummer som bara växer för varje gång jag ser det och numera är en av mina största favoriter. En självklar finalist med sina medryckande tongångar, dansare, glitter och stora leenden. Verkligen inget nyskapande men likväl proffsigt och sevärt.

12. Moldavien – “O Mie“, Aliona Moon
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Lyckligtvis fanns det plats för ännu en vacker ballad på ett litet, svårförstått språk i finalen. Om det var de underbara slingorna i melodin eller den vackra klänningen/scenshowen som lockade tittarnas röster spelar ingen roll, Moldavien gick vidare och det är huvudsaken. Själv tyckte jag om allt.

13. Irland – “Only Love Survives“, Ryan Dolan
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Irland har verkligen imponerat på mig i år. De har en suverän låt, en snygg artist med underbar röst och så lyckas de dessutom att presentera sitt bidrag på ett utomordentligt sätt som både är snyggt, händelsefullt och har nationella drag. Här kan man verkligen tala om “hela paketet”.

14. Cypern – “An Me Thimáse“, Despina Olympiou
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Inte alla vackra ballader på “främmande” språk fick plats i finalen och tyvärr så drog Cypern det kortaste strået. Precis som de andra hade Cypern en otroligt vacker låt som presenterades mycket kompetent och hade det varit ett svagare Eurovision-år hade jag själv gärna sett att den fått gå vidare till finalen. I år hade den dock ingen chans.

15. Belgien – “Love Kills“, Roberto Bellarosa
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Visserligen så gissade jag att Belgien skulle gå vidare men jag trodde nog aldrig riktigt på det. Låten är i och för sig ganska bra men det som gör det hela till något extra är Roberto själv. Som artist övertygar han mig inte och hans engelska är inte heller den något som imponerar men det är kanske just dessa saker som är hans styrka. I en tävling där många satsar på perfektion kan lite osäkerhet och äkta, ofilade kanter vara riktigt tilltalande.

16. Serbien – “Ljubav je svuda“, Moje 3
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Oj, vad hände här? Trion borde ha satsat på showen och kläderna de hade i den nationella uttagningen för det här var… nej, jag tänker inte ens försöka beskriva det. Någon har tänkt helt fel och finalplatsen uteblev, helt rättvist. Låten då? Jodå den kom lite i skymundan av utstyrslarna men visst, den var lite bättre nu än första gången jag hörde den. Alltid något.

Schlagerpinglan: Ja, det var den första semifinalen det och jag kan väl säga att jag är väldigt nöjd. Här fanns många bra låtar och naturligtvis fick inte alla plats i finalen men de flesta av mina favoriter gick ju vidare. Lite synd är det allt att Slovenien inte nådde finalen men extra roligt att Litauen och Belgien gjorde det.

Mina absoulta favoriter från den första semifinalen är, som synes ovan, Ukraina, Irland och Vitryssland och jag hoppas att de alla tre kan ha något i slutstriden att göra. Skulle storfavoriten Danmark vinna blir jag naturligtvis glad, för det är en bra låt med en snyggt scenshow, men det är inget mitt hjärta klappar för för tillfället.

Vad kan man säga om showen som helhet då, mer än att man känner sig väldigt stolt över att vara svensk just nu? Petra Mede som programledare var ett genidrag, vykorten var intressanta, öppningsnumret med “Euphoria“, Loreen och skolbarnen var gripande bra och Sarah Dawn Finer som EBU-tanten Lynda Woodruff var hysteriskt rolig. Ett mer än väl klart godkänt för SVT och EBU. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


27 kommentarer till “Några tankar om den första semifinalen (ESC 2013)”

 1. Rickard

  Österrike 3-/5 – svagt! Kände redan efter framträdandet att hon ryker! Det lyfte aldrig! Du fick rätt Micke! 🙁
  Estland 4-/5 – här snackar vi överraskning! Riktigt bra! Ingen topp tio len snudd på! 🙂
  Slovenien 2+/5 – oförändrad attityd till denna alldagliga house-låt!
  Kroatien 2+/5 – fin låt, bra röster? Men helt fel forum!
  Danmark 4/5 – Höll för trycket! Varken positiv eller negativ utveckling! Stabilt!
  Ryssland 4/5 – herregud! Det här var bra! Pampigt och dramatiskt värt en ballad! Blir livsfarlig i finalen! Kommer att ta poäng lite här och var!
  Ukraina 4-/5 – bleknade tyvärr i skuggan av Ryssland men är givetvis fortfarande med i toppen! Negativ utveckling!
  Nederländerna 3+/5 – bra och stabilt! Lite positiv utveckling men ingen topp 10 ännu!
  Montenegro 0/5 – kvällens rejäla bottennapp!
  Litauen 2/5 – bra låt, men svag utstrålning från sångaren! Rösten tveksam!
  Vitryssland 3/5 – bra framträdande! Lite mer avslappnat och bättre närvaro från tjejen så kan det bli riktigt bra!
  Moldavien 3+/5 – stabilt och säkert! En sångerska av yppersta klass och med ett snyggt nummer!
  Irland 3/5 – rösten klarade dig okej men han behöver släppa loss lite mer! Låten har stor potential!
  Cypern 2/5 – sjöng falskt och levde inte upp till vad den kunde ha levererat tyvärr!
  Belgien 2+/5 – stor potential i låten men den blekaste figuren i startfältet!
  Serbien 2+/5 – gjorde det helt okej, men var fanns kemin? Nu vet vi i alla fall att Serbien kan missa finalen! Turkiet har också gjort det! Nu är det bara Ryssland, Ukraina och Grekland kvar bland de så kallade stora länderna! Klubben som alltid lyckas! 🙂

 2. Kerstin

  Här kommer mina tankar och betyg och gårdagens semifinal.

  1. Österrike- Här har inget förändrats för mig sedan Schlagerpinglan tog upp bidraget och vi gav omdömen. Både låt och artist var för slätstruket. Betyg 3-/5.

  2. Estland- Här var dock ett bidrag som växte för mig och som jag tycker absolut hör hemma i en final. Betyg 3+/5.

  3. Slovenien- Låten är ok och jag tycker likadant om den efter igår som jag gjorde innan. Men för mig gjorde sångerskan kvällens mest instabila sånginsats men numret var snyggt. Betyg 3/5.

  4. Kroatien- Nej nej och åter nej. Det här var inte kul eller bra någonstans. Jag passade på att hämta lite ätbart. Betyg 1/5.

  5. Danmark- Barfota, sittande på scen och guldregn istället för fallande snöflingor. Har danskarna brist på fantasi? Ärligt talat, låten är bra men är den verkligen SÅ bra att den förtjänar att vara en så överlägsen favorit? Jag tycker inte det. Absolut en värdig vinnare om det skulle ske men personligen hoppas jag på några andra. Ska det bli nordiskt då hoppas jag på Island. Betyg 4/5.

  6. Ryssland- Tävlingens i särklass bästa kvinnliga sångröst och låten är riktigt bra. En jättebra framträdande dessutom. Betyg 4+/5.

  7. Ukraina- Har aldrig riktigt tyckt om låten och inte heller artisten och tyvärr lyckades inget igår omvända mig. Det jag helst ville se var jätten och efter att han försvann tappade jag helt intresset. Betyg 3/5.

  8. Nederländerna- En säker och duktig artist men med en urtrist och dålig låt. Dock en värdig finalist. Betyg 3/5.

  9. Montenegro- Var den verkligen bara tre minuter lång den kändes som minst det dubbla. Oerhört jobbig låt och de där rymddräkterna fattade jag noll av men tjejen var bra så för det får dom en etta i betyg.

  10. Litauen- Kolla in ögonen, mer behöver jag inte säga. Han är tävlingens charmigaste killen och dessutom har han en jättebra låt. Så roligt att han fick till ett bra framträdande när det verkligen gällde. Betyg 4+/5.

  11. Vitryssland- Min ena favorit för kvällen och här fanns inget jag blev missnöjd över. Artisten är duktig och höjer denna låt ytterligare med en underhållande show. Modern, nej och inte heller nyskapande men än sen, låten är ju bra. Betyg 5/5.

  12. Moldavien- Det här är precis sån musik som jag inte gillar och inte förstår andra gör det. Men många gjorde det bevisligen men för mig var varken låt eller artist något jag blev lyrisk över. Betyg 2-/5.

  13. Irland- Häftiga trummor och ett bra framträdande men för mig är låten inte den bästa. Tyckte han gjorde bra ifrån sig sångmässigt. Betyg 3+/5.

  14. Cypern- Jag trodde hennes röst skulle spricka varje gång hon tog en högre ton. Men den höll och det blev ganska bra. Men ack så tråkig låt. Cypern 2/5.

  15. Belgien- Nervös som in i norden var han Roberto men han höll ihop det fint och tonerna satt riktigt bra. Jag är personligen mer intresserad av en artist med några falska toner och en jättebra låt än en artist med fantastisk sångröst och tråkig låt. Bra sångröst i alla ära men personligen är det inte det viktigaste för mig. Betyg 4+/5.

  16. Serbien- Nej, det här var inte bra och kläderna var fruktansvärda. Ingen final och det var ett helt riktigt resultat. Betyg 2-/5.

  Petra Mede får 4+/5 i betyg från mig. Urduktig igår.

 3. Kerstin

  Rickard, vad gäller Cypern så ser jag att du också hörde att det lät lite svajigt. Jag var nog lite för snäll när jag skrev att det blev ganska bra för på vissa ställen var det riktigt falskt. Men jag tyckte det lät värre på ett av repen så därför tycker jag ändå hon höll ihop det rätt bra så det var väl det jag jämnförde med.

 4. Micke

  1. Österrike – “Shine“, Natália Kelly
  [Betyg: 2/5]
  Högst alldaglig låt som som varken charmade mig eller tittarna tydligen. Däremot blev jag väldigt glad över att se att hon fixade rösten så bra den här gången. Det var inte roligt att se den ledsna tjejen sist innan hon då nailed it. Det gjorde hon definitivt ikväll. Rickard jag ser att du är besviken på hennes framträdande. Vet att du tycker om låten så var inte ledsen för det. Tro mig hon gjorde det bra på scen. Tycker du inte det så var glad att du inte såg henne i Österrike. Detta var riktigt bra i jämförelse.

  2. Estland – “Et uus saaks alguse“, Birgit Õigemeel
  [Betyg: 2+/5]
  Bredvid Litauen det bidrag som verkligen lyfte från tidigare. Har tyckt det varit ett intetsägande bidrag tidigare men Birgit fick det att lyfta den här kvällen även om det stundtals blir lite för mycket toner från svensktoppen. Riktigt kul att se att en artist kan lyfta så mot det man tidigare sett av henne.

  3. Slovenien – “Straight Into Love“, Hannah
  [Betyg: 0+/5]
  Där här låten var för mig urtråkig första gången och tyvärr har den bara vandrat vidare till än värre. Så glad att den här kalla, intetsägande pastischen missade final.

  4. Kroatien – “Mižerja“, Klapa s Mora
  [Betyg: 3+/5]
  Tack Kroatien för att ni vågade och bjöd oss på ett fantastiskt fint bidrag. Hoppas verkligen att fler länder vågar gå utanför ramarna i fortsättningen så vi får riktigt bred underhållning från massa olika musiksorter. Respekt. Jaså det var här du hämtade något ätbart Kerstin. Det gjorde vi i Inför-programmet när Carola kom in i studion 🙂

  5. Danmark – “Only Teardrops“, Emmelie de Forest
  [Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
  Ärligt talat tror jag inte längre på den här som vinnare. Tycker mycket om den. I synnerhet Emmelie själv och flöjt och trummor men någonstans börjar jag ana en viss mättnad. Hade det varit som förr när man inte hörde låtarna innan hade den vunnit klockrent men jag undrar jag.

  6. Ryssland – “What If“, Dina Garipova
  [Betyg: 3/5]
  Jag är jätteglad att jag kan säga att det ryska bidraget åtevann min respekt igår kväll. Då uppträdde de med en stark ballad med en bra sångerska utan att slänga in videodravlet. Fan vet om inte Dina är den som ligger tvåa när det gäller sångröst efter Anouk. Trodde det var Zlata men Dina imponerade.Tack Ryssland.

  7. Ukraina – “Gravity“, Zlata Ognevich
  [Betyg: 2+/5)
  Kvällens stora besvikelse. Otroligt torftig show som inte ens Zlata själv med sin röst orkade lyfta nämnvärt. Motsatsen till Andrius, Litauen som gjorde sitt bästa framträdande var detta Ukrainas sämsta i år. Blev så besviken när jag insåg att kören med oaja jaj snubben var tillbaka. Är tyvärr på Rickards linje med negativ utveckling.

  8. Nederländerna – “Birds“, Anouk
  [Betyg: 5/5]
  Ja vad ska man säga? Låtmässigt och framförallt artistmässigt leker det här på helt andra nivåer än de övriga igår. Just nu har en stor artist varit i Sverige – Bruce Springsteen. Anouk mot de övriga är nästan som om Brucan skulle ställa upp i en tävling mot någon dansbandsgrupp som heter Lars-Eriks eller något liknande. Låtmässigt finns det jämbördiga motståndare i årets ESC men artistmässigt är Anouk på ett annat plan än övriga.

  9. Montenegro – “Igranka“, Who See
  [Betyg: 0/5]
  Finns inte så mycket att säga om detta. Rapparna var det sämsta jag hört redan innan jag sett dem. Instoppade i Astronautkläder nådde de nästa till så urdålig nivå som Österrike 2012. Uselt. Kerstin jag vet inte om den var tre minuter. Jag försökte ta tiden men klockan stannade och har inte gått igång sedan dess.

  10. Litauen – “Something“, Andrius Pojavis
  [Betyg: 4/5] [
  Nu jädrar Schlagerpinglan fick Andrius äntligen till något som liknade ett hyfsat framträdande 🙂 Detta skrev jag tidigare: “Älskar ju som sagt låten men killen matchar inte. Men snubben är en jäkel på att slå sig ur underlägen. Först var han nederlagstippad i deras egen tävling. Han gick inte till final men fick ett frikort. Sen ska han vara chanslös i finalen sägs det men snubben går och vinner. Väl i ESC semifinal är han grymt nederlagstippad men han går ut och gör sitt i särklass bästa framträdande och än en gång går han vidare. Han är banne mig värre än Houdini snubben. Räkna aldrig bort Andrius säger jag 🙂 Allt, förutom att elgitarrerna var nedtonade, var bättre igår. Andrius själv och charmade skiten ur Europas kvinnor verkar det som. Hans ögonbrynsryck var helt borta och han hade helt annan koll. Dessutom var engelskan bättre och kören tack och lov nedtonad. Lång väg kvar för att jag ska säga att han matchar låten men ett jädra lyft.”

  11. Vitryssland – “Solayoh“, Alyona Lanskaya
  [Betyg: 3/5]
  Skickar ännu en gång ett stort tack till Vitryssland för att de bytte ut det usla numret “rytm of love” mot detta. Sicken förbättring. Lite darrigt i sångerskans röst var det allt då och då men i stort gjorde hon ett bra intryck, långt ifrån de annars ganska banala dansnummer Vitryssland brukar bjuda oss på. Någon växare är det inte för mig men inte heller tvärtom.

  12. Moldavien – “O Mie“, Aliona Moon
  [Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
  Schlagerpinglan: Lyckligtvis fanns det plats för ännu en vacker ballad på ett litet, svårförstått språk i finalen. Om det var de underbara slingorna i melodin eller den vackra klänningen/scenshowen som lockade tittarnas röster spelar ingen roll, Moldavien gick vidare och det är huvudsaken. Själv tyckte jag om allt.

  13. Irland – “Only Love Survives“, Ryan Dolan
  [Betyg: 1+/5] [
  Den låt som jag blev minst glad för när finalen var klar. Inget fel på låten men långt från min personliga smak. Alldeles för mycket dunk dunka dunka. Att Ryan dessutom var i besittning av fältets blekaste sångröst gjorde inte saken bättre. Han har visserligen blivit lite bättre men det brister fortfarande alltför ofta.

  14. Cypern – “An Me Thimáse“, Despina Olympiou
  [Betyg: 2+/5]
  Oj vad vackert och oj vad tråkigt. Den här låten spänner över det mesta. Så jädra vacker emellanåt men ibland också som ett sömnpiller. Det värsta är att jag inte ens vet varför den inte är lika bra hela tiden.

  15. Belgien – “Love Kills“, Roberto Bellarosa
  [Betyg: 1+/5] [
  Tillsammans med Irlands Ryan startfältets blekaste sångröst. Det här är den andra låten jag hade bytt ut i finalen om jag fått bestämma. Killen ser nästan rädd ut på scen stackarn. Väldigt enkel, simpel låt.

  16. Serbien – “Ljubav je svuda“, Moje 3
  [Betyg: 0/5]
  En ängels kamp mot djävulen sägs detta handla om. Efter att ha sett och hört det här betvivlar jag inte ett ögonblick att Djävulen vann. Totalt ointressant, simpel låt och lika så utförd. Serbien mitt favvisland skärp till er till nästa år..

 5. Micke

  Missade att göra om Moldavien ser jag. Det där var Schlagerpinglans ord 🙂 Inte mycket att säga. Helt ok låt och show men inget som får mig att vakna till något extra. 2/5

 6. André

  Är nöjd med gårdagens resultat och programmet var mycket bra gjort och välproducerat. Inledningen med Loreen och barnen tex fick mig att fälla en tår.

  Det enda stora frågetecknet för mig är fortfarande vad som är så otroligt bra med “Birds?”.
  Anouk är en fantastisk artist med en gudomlig röst men alltså låten….den går ju bara i samma slinga hela tiden och saknar lyft helt och håller. Den bara går och går…riktigt synd att en så bra artist ställer upp med en sådan tråkig låt.

 7. Micke

  André: Du får nog vara beredd på att få äta upp de orden om “tråkig låt” om Birds på lördag 🙂 Skämt åsido. Vad som är så speciellt med Birds? Dels startfältets överlägset bästa sångröst men också startfältets vackraste sång. Man får ståpäls i hela kroppen. Den enda som kan konkurrera när det gäller vacker låt i år är Island. Skulle vara såååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå jädra roligt om en vacker låt vann för en gångs skull och inte bara dunka dunka och uptempo. Senast det hände var väl Molitva Serbien 2007. Samma ståpäls då. Jag vill ha variation och inte som i MF där man alltid vet vilken typ av låt som vinner. Sen håller jag definitivt med dig om den lysande inledningen med barnen 🙂

 8. André

  Skillanden mellan “Moltiva” och “Birds” var att Moltiva hade ett lyft och var kraftfull och vacker på samma gång. Jag vet att det är många som gillar “Birds” men jag tror även att juryn kan ha vart till stor hjälp för deras avancemang igår. Jag har lyssnat på “Birds” många gånger och verkligen försökt gilla den eftersom Anouk är så bra men tyvärr. Jag ser inte det stora i låten. Alldeles för enformig för mig och jag kommer nog gå ut i köket och hämta snacks när Nederländerna uppträder på lördag…
  Tro mig, Micke, jag har VERKLIGEN FÖRSÖKT att älska låten men…tyvärr, det går inte.

 9. Adri

  Rickard: Rumänien har inte missat än och Serbien missade finalen redan 2009 faktiskt.

 10. Rickard

  Kerstin: Ja och det är synd på en så fin låt!

  Jag skulle vilja lägga mig diplomatiskt i mitten och säga att Anouk är bra som artist! Det är inte för inte som hon är en stjärna i hemlandet och fått en megahit med Nobodys wife! Men någon överlägsen artist i årets tävling är hon absolut inte! Det är inte bara att gå in och ställa ut skorna i Eurovision! Anouk har en låt som inte är gjord för esc! Det är inte nödvändigtvis något negativt! Kan till och med vara positivt, då det sticker ut från mängden! Men är man udda och avviker från mallen får man också svårare att vinna tävlingen! “Birds” är vacker och kommer att få en fin placering, men varken Anouk eller låten är så bra att den kommer få folket med sig i omröstningen! Juryn kommer att premiera låten, det är säkert! Och jag tycker om den, men det måste vägas mot att esc är en show och ett spektakel! Gör sig birds rättvisa en lördag kväll i en arena med feststämnimg? Tror inte det tyvärr! 🙂

 11. Micke

  André: Det är precis som jag har gjort såååå många gånger med vårt eget bidrag. Jag har faktiskt kämpat för att försöka ta den till mig men det går bara inte. Tycker den är hemsk och nu när jag kämpat så mycket och lyssnat och lyssnat så har jag dessutom tröttnat på den vilket gör att den gått ned från plats 36 till 37. Bara Rumänien och i synnerhet Montenegro rankar jag sämre.

  Men vet du det där handlar om smak om musik. Det finns inga rätt och inga fel. Det bara är så 🙂

  Jag vet inte om Anouk vinner, blir bland de tio eller sämre men en sak vet jag efter alla år jag kollat på ESC. Aldrig någonsin tidigare har publiken vrålat ut ett lands namn när finalisterna togs ut. Det var grymt mäktigt. Nästan lika mäktigt som Anouk och Birds 🙂

 12. André

  Micke: Givetvis handlar det bara om smak. jag menade inte att vara otrevlig och påstå att du har fel och jag vet att du inte menar att jag har fel heller 🙂
  I fallet med Nederländerna och Sverige tycker vi helt enkelt bara olika. Men annars tycker jag faktiskt vi brukar vara överens du och jag! 🙂

 13. Nathalie

  Jag gillade Serbiens låt, men vilken bedrövlig show! Och för att inte tala om kläderna.
  Kommenterar endast finalisterna just nu:
  I ordning för mig:

  1. Moldavien (5/5)- Jag gillade den här tidigare men nu älskar jag den. Fantastiskt scennummer, bra röst. Jag gillade det dramatiska, samt klänningen och språket. Topp 5 för mig!

  2. Estland (4/5)- Från att ha varit en ganska medioker låt, har den verkligen växt för mig. Birgit var väldigt duktig live.

  3. Danmark (4/5)- Som väntat en bra scenshow och Emmelie är en duktig sångerska. Men jag vill vara enig med Kerstin här. Är den verkligen så överlägset bra? Tycker faktiskt inte det.

  4. Belgien (3+/5)- Samma som med Estland för mig. Riktigt bra live, bra låt. Stackars Roberto såg så nervös ut i början.

  5. Irland (3/5)- Har också börjat växa för mig. Men ingen favorit.

  6. Ukraina (3/5)- En fantastisk sångerska, och låten är bra. Men gäsp vilket tråkigt nummer. Och vad gör jätten på scenen? Nej. Hade faktiskt förväntat mig ett bättre nummer.

  7. Nederländerna (3/5)- Jag gillar Anouk, jag gillar Birds, men Ärligt talat var numret förbaskat tråkigt. Det såg ut som om hon sov.

  8. Vitryssland (2/5)- Ingen favorit till mig, men helt ok faktiskt. Det fanns som sagt sämre.

  9. Ryssland (1+/5)- Låten är egentligen ganska bra, och hon sjunger helt ok, men numret var om ni ursäktar mig: Fördjävligt tråkigt enligt mig! För att inte tala om kläderna. Bedrövligt tråkigt, hela numret kändes som Moskva 1995 för mig.

  10. Litauen (1-/5)- För mig det största frågetecknet! En riktigt platt och tråkig röst, vars engelska är sämre än min mormor som ska fylla 88. Riktigt dåligt!

  Resterande (sitter på min lunchrast och har inte så mycket tid)
  1. Österrike (2+/5)- Bra sångerska men låten räckte helt enkelt inte till.
  2. Slovenien (3/5)- Trots att låten gav mig smått huvudvärk, tycker jag att den här skulle ha tagit Litauens finalplats.
  3. Kroatien (1/5)- Bra röster, men så fruktansvärt tråkigt!
  4. Montenegro (1/5)- Hade huvudvärk under hela gårdagen, det här numret gjorde inte saken bättre!
  5. Cypern (2/5)- Bra artist, ok låt, men väldigt gammaldags, kändes som något från mitten av nittiotalet.
  6. Serbien (2/5)- Jag gillade verkligen låten, men VILKEN bedrövlig show! Kläderna????? Nej, nej, nej!

  Slutligen måste jag bara fråga om det bara var jag som tyckte att scenen såg ovanligt liten ut.
  Petra Mede var underbar, jag gillar verkligen henne. Men varför hade de tagit bort kuverten när länderna dras fram? Gillade personligen inte att hon bara läste upp dem. Men, men. På det stora hela en lyckad show.

  Nu måste jag fortsätta jobba! Hej så länge!

 14. Christopher

  F*n glömde bort semin och imorgon så kan jag inte se den andra…….. Synd

 15. Rickard

  Adri: Där ser man! Rumänien hade jag nog inte gissat! Den sviten lär ryka all världens väg i morgon! Rumänien har nog det sämsta bidraget av alla i år! I kamp med Montenegro! Det är förskräckligt dåligt och jag klarat inte av att höra på låten!

 16. Schlagerpinglan

  @Rickard, Inte för att jag vill förstöra din Eurovision-upplevelse, men jag hoppas verkligen att du får fel i ditt antagande om att Rumänien åker ur. Jag tror visserligen att du har rätt… men hoppas tvärtom, då det är min semifinals-favorit. Nåja, vi får se vem av oss som blir gladast av resultatet. Lycka till. 😉

 17. Adri

  Jag tror att Rumänien går till final. Lyckades de 2007 med den dyngan ska de lyckas imorgon också! 😀 hoppas och tror!

 18. Adri

  2008*

 19. Schlagerpinglan

  @Adri, Så ska det låta, positivt tänkande. 😉 😀

  Jag har dock all förståelse för att många inte alls tycker om bidraget och ser absolut inget fel i det. 🙂

 20. Micke

  Adri: Rumänien 2007 är mitt favvisbidrag från det landet. I grunden håller jag dock med dig att bidraget var inget speciellt men ibland hittar man saker utanför det som man normalt tycker är bra. Det var definitivt så det året för mig. Jag och min tjej skrattade först åt bidraget men sen var det något som hände. Låten var en sån jädra glädjespridare på något sätt äve om du som sagt i grunden har rätt i att det definitivt inte var någon pristagare direkt 🙂 Men ibland är glädje viktigare än klass och det gällde sannerligen det bidraget för oss. Glädje är fan så viktigt 🙂

  Schlagerpinglan: På något sätt tycker jag faktiskt synd om dig. Du sitter där och älskar ditt Rumänska bidrag medan vi bara sprider skit om det. Du vet vad jag tycker tror jag men jag ska inte säga något om det mer. Du har all rätt i världen att tycka om låten. Kanske är det bara så att det är du som lyckats hitta något som vi andra inte har kapacitet att hitta. Kanske är vi för dumma 🙂 Jag lovar att jag ska hålla en halv tumme för låten imorgon så är det åtminstone två och en halv tumme som viftar glatt. Dina två och min halva 🙂

  Adri: Ser nu att du kanske menade 2008. Den minns jag inte ens 🙂 den jag menade 2007 sjung de på flera olika språk.

  Har hittat en genomgående grej bland oss här om gårdagen. Det verkar som om alla tyckte att att Birgit och Estland gjorde ett riktigt gott jobb igår.

 21. Micke

  Jädrar så mycket starkare semifinal 2 ser ut för min del. I semifinal 1 gillade jag egentligen bara Nederländerna, Kroatien, Danmark och Litauen. I semifinal 1 är det minst sju låtar som jag gillar skarpt; Grekland, Island, Georgien, Ungern, San Marino, Schweiz och Norge. Finns ytterligare ett par låtar som jag gillar hyfsat.

 22. Schlagerpinglan

  @Micke, Det gör mig absolut ingenting att ni skriver vad ni tycker om Rumäniens bidrag. Bättre det än att ni förskönar och får mig att tro att vi alla älskar det. 🙂 Tvärtom så tycker jag att det är ganska underhållande att läsa, och väldigt, väldigt svårt att förstå hur man kan uppfatta något så vackert på ett annat sätt än vad jag gör. 😉

 23. Rickard

  Schlagerpinglan: Jag ber om ursäkt om mitt uttalande lät bryskt! Det var absolut inte meningen! Jag vet ju om att du gillar det! Tyvärr kan jag inte som Micke ens hålla en halv tumme! Jag kommer snarare hålla mina tummar för att den inte går vidare! Men jag har den fullaste respekt för vad du tycker om bidraget! 🙂

  Jadu Micke! Estland överraskade på oss alla! 🙂

 24. Micke

  Schlagerpinglan: jag säger alltid vad jag tycker men alltid utifrån att respektera den andra. Något krypande ligger inte för. Ärlighet varar alltid längst som det heter. Men visst är det underligt hur olika man kan uppfatta musik. Ta Anouk och Cezar som exempel för min del. Jag älskar mörka, svepande,kvinnliga röster typ gamla Cher. Wow. Anouk är likadan. Å andra sidan är det värsta jag vet män som sjunger i falsett. Utifrån det är det givetvis lättare för mig att ta till mig Nederländernas låt än Rumäniens.

  Jag har många gånger varit helt ensam om att gilla vissa bidrag men det gäller ju bara att stå på sig. Turkiet är ett bra exempel. Jag gillade deras låtar långt innan det blev “mode” att gilla dem efter Sertabs seger 2003. Sen har ju inte ens Turkiet själva hållt på samma stil. Många har sagt till mig hur jävla dum jag var för att jag gillade Turkiets låtar men det skiter väl jag i. I synnerhet låten från 1997 Dinle med Sebnem paker älskar jag. Det var nog första gången jag inte var ensam för Turkiet kom trea i ett grymt bra år då Katrina and the waves vann

  http://www.youtube.com/watch?v=F5h4zPsp17U (Dinle – Sebnem Paker)

  Jag älskar ett ESC med blandad musik och oroar mig grymt för att det som hänt MF också ska hända ESC. Blir upprörd när jag hör folk blir arga på att Kroatien ställer upp med ett annorlunda bidrag. Jag hyllar dem. Jag tycker Montenegro har ett fruktansvärt dåligt skitbidrag men ärligt talat ska jag skita i det. De bidrar till blandningen och det är det positiva.

  Nu hoppas vi på Island imorgon. Det blir sorg på bloggen här om den inte går vidare

 25. Schlagerpinglan

  @Rickard, Du har absolut inget att be om ursäkt för. Jag är inte speciellt känslig av mig utan tycker bara att det är bra att ni skriver ärligt vad ni tycker om bidragen. 🙂

 26. Daniela

  Jag är också rätt nöjd med den första semifinalens resultat. Personligen hade jag nog bytt ut Litauen och Belgien mot Kroatien och Cypern, men det är ändå inget som jag hänger upp mig desto mer på. Kroatien tycker jag dock även objektivt sett hade förtjänat en finalplats, men tyvärr ryms ju inte alla med och det viktigaste för mig var trots allt att Ukraina, Danmark, Irland, Vitryssland, Ryssland och Nederländerna gick vidare samt att Montenegro och Serbien INTE gjorde det. Det bidrag som imponerade allra mest på mig var faktiskt Ryssland, som jag tyckte var den enda som gav mig riktiga vinnar-vibbar. Väldigt vackert, effektfullt och mäktigt framträdande som nog kommer att räcka långt på lördag! Även Irland tyckte jag överraskade positivt. Vad gäller Danmark så är jag faktiskt helt inne på din linje Schlagerpinglan, jag har också börjat störa mig mer och mer på att Emmelie inte känns helt trovärdig i sitt sätt att förmedla låten. Synd på en annars nästan felfri helhet. Ukraina har i mitt tycke en solklar vinnarlåt, men tyvärr hade även jag förväntat mig lite mer av framträdandet. Inte för att det var direkt dåligt nu heller, men det är väl mest det att Ukraina alltid brukar leverera så storslagna scenshower och därmed var mina förväntingar också väldigt högt ställda. Men som sagt, ett helt okej resultat där Ryssland och Irland växte mest! 🙂

 27. Jan-Åke

  De tio låtar som jag hade hoppats skulle nå final från första semifinalen var utan inbördes rangordning:

  Estland – Jag brukar inte gilla ballader, men den här tyckte jag om och att hon sjöng på estniska och inte engelska tycker jag är ett plus.

  Kroatien – Jag tyckte de sjöng bra och tyckte låten påminde om något som jag hört förut.

  Ukraina – En skön låt att lyssna på och en av de jag tyckte var allra bäst.

  Danmark – Stark låt, men jag vet inte om den kommer att ta hem segern. Den verkar vara favorittippad på många håll.

  Holland – Jag gillade inte låten när jag hörde den första gången, men det är en låt som växer.

  Litauen – En skön och svängig låt.

  Vitryssland – Det här är också en favoritlåt. Jag gillar låtar med lite dansrytmer.

  Irland – Tyckte låten var bättre när jag hörde den första gången, men helt klart en av kvällens tio bästa låtar.

  Serbien – Ganska bra och fartfylld låt.

  Montenegro – Gillade inte låten när jag hörde den första gången, men nu tyckte jag mer om den och hade den nog som min tionde låt till finalen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se