Schlagerpinglan: Ni har säkert läst om misstankarna mot Azerbajdzjan efter finalen av Eurovision Song Contest 2013 där några journalister i Litauen gått ut med ett videoklipp (som ni hittar på 15min.lt) där rysktalande män påstås försöka köpa teleröster åt det azeriska bidraget och där de påstår att de gör detsamma i ca 15 länder. Huruvida dessa män verkligen jobbar för det azeriska TV-bolaget framgår dock ej.

Jag hade först inte tänkt ta upp det eftersom dessa rykten cirkulerat i flera år men aldrig blivit mer än just rykten. Denna gång verkar dock “storyn” vara lite mer seglivad (läs t.ex. på aftonbladet.se: 20/5 och 21/5) och har t.o.m. resulterat i att EBU verkar ta en titt på anklagelserna.

I nuläget finns det ett filmklipp och anklagelser men inga direkta bevis. Bara för att Azerbajdzjan fuskat med rösterna förr och blivit bestraffade för det betyder det inte att de automatiskt är skyldiga till alla anklagelser som riktas mot dem för all framtid men deras trovärdighet är ju en aning tilltuffsad.

Visst kan man bli frestad att tro att det är sant men även om möjligheten finns att det är precis som det verkar så kan det även vara så att journalisterna blivit lurade eller kanske t.o.m. att det är journalisterna som lurar oss. Tills vi vet med säkerhet hur det ligger till så gör vi nog bäst i att inte döma någon på förhand.

Azerbajdzjan, representerade av “Hold Me“ och Farid Mammadov, hamnade på andraplats i finalen med sammanlagt 234 poäng och poäng från 29 av de 38 röstande länderna. Vilka länder som röstade (och inte röstade) på “svensk-bidraget” från Azerbajdzjan samt deras poäng ser ni här nedan.

Utdelade poäng till Azerbajdzjan i finalen av Eurovision Song Contest 2013:
12 poäng från: Österrike, Bulgarien, Georgien, Grekland, Ungern, Israel,
Litauen, Malta, Montenegro, Ryssland
10 poäng från: Vitryssland, Rumänien, Ukraina
8 poäng från: Cypern, Frankrike, Moldavien
7 poäng från: Albanien, Kroatien, Island, Spanien
6 poäng från: Schweiz
5 poäng från: Belgien, Serbien
4 poäng från: Tyskland
3 poäng från: Lettland, Slovenien
2 poäng från: Irland, San Marino, Nederländerna
0 poäng från: Armenien, Danmark, Estland, Makedonien, Finland, Italien,
Norge, Sverige, Storbritannien

Schlagerpinglan: Jag kan ju tillägga att jag själv hade med det azeriska bidraget på min slutliga final-topp-tio-lista och ser därför inget konstigt i att även andra kan tycka att bidraget är värt att röstas på.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Fuskade Azerbajdzjan med rösterna i Eurovision Song Contest?”

 1. Nathalie

  Ingenting förvånar mig med sådana länder som Azerbaijan och Vitryssland, med fler! Om du frågar mig, tycker jag de ska stängas av från tävlingen.

  Hade ett annat land, ska vi säga Cypern, Slovenien eller Tjeckien- också kommit på andra plats med samma låt- Hold me? Tror inte det.

 2. Rickard

  Jag anser att man är oskyldig till motsatsen bevisas! Det är grundbulten i vårt rättsstaten! Att dömma Azerbajdzjan på rykten är helt förkastligt! Därför väljer jag att inte spekulera i det! Hade låten på min topp 5 så ser inget konstigt i att den slutade på andra plats!

 3. Micke

  Ok ska jag ha en åsikt jag med då 🙂

  Jag är på båda sidor. Förstår av vad hon skriver att Nathalie inte tyckte om låten från Azerbajdzjan och det gjorde inte jag heller. Så varför blev den tvåa då? Om det handlade om fusk vill jag precis som Rickard inte uttala mig om för här döms ingen förrän större bevis kommer fram än att två rysktalande män sitter och pratar. Det kan vara fusk men det kan lika gärna vara nada. Där bryr jag mig inte så länge det inte kommer fram starkare grejer.

  Men det måste väl vara fusk om nu låten var så dålig. Varför det? Först är det min åsikt att deras låt var tråkig det betyder ju inte att den var det. Men för mig finns det ändå en anledning att ta på för att visa varför den kom tvåa. Mannen i glasburen och allt runt det är något man hört folk imponeras av. Där tror jag största anledningen till andraplatsen ligger. Synd egentligen för det ska väl ändå handla om låtarna 🙂 Jag minns inte exakt var jag hade Azerbajdzjan av alla de 39 länderna men det var inte bland de 20 i alla fall.

 4. Bekka

  Visst har väl Azerbajdzjan misskött sig förut? De visade inte Armeniens telefonnummer och sedan sökte de upp de som hade röstat på Armenien och konfronterade dem eller något? Vet inte exakt. Förstår det Nathalie skrev om diktaturer, men Vitryssland har ju inte fuskat (vad vi vet), fastän det är en diktatur, så det hade ju varit lite ogrundat att inte låta dem vara med.
  Tycker inte Azerbajdzjan var så bra, och har inte tyckt deras låt något år om jag ska vara ärlig.

 5. Schlagerpinglan

  @Bekka, Ja, det stämmer att Azerbajdzjan bevisligen fuskat med röstningen förr och även fått böta en summa för det.

  Vad gäller Vitryssland så är nog inte fusk i själva ESC något problem. Där är det mer att det har varit uppe till diskussion om att mänskliga rättigheter skulle vara en grundsten (ej säker på ordvalet, men något åt det hållet) i ESC och att man därför inte kunde ha diktaturer med i tävlingen. Själv tycker jag dock inte att man kan sparka ut ett land efter så många år, man visste vad Vitryssland hade för statsskick när de släppte in dem och enligt mig har de förgyllt tävlingen på sitt eget sätt. 🙂

 6. Michael

  Jag håller med Nahaile. Om Sverige, Polen, Tjeckien eller ett annat mindre land med färre grannländer skulle skicka samma låt som Azerbajdzjans Hold Me, så skulle länderna utan tvekan ha fått en mycket lägre placering. Personligen, tycker jag att Azerbajdzjans bidrag i år var kass. Norge, Ukraina och Ryssland anser jag hade bättre låtar och borde ha fått en högre placering i finalen. En annan sak som slog mig var att landet fick flest 12 poängare i finalen, de fick tio stycken 12:or, medan Danmark som vann bara fick åtta stycken 12:or. Man ska också notera att det var små länder där Eurovision intresset är låg som gav Azerbajdzjan de höga poäng i finalen.

 7. Michael

  Jag tror att fusk kan ha förekommit från Azerbajdzjans sida.

 8. Ludde

  Guud vad jag tycker om din blogg, du skriver om så bra och intressanta saker! du inspirerar mig! 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Ludde, 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se