Schweiz TV-bolag SRF har inte bara bekräftat att de tänker delta i Eurovision Song Contest 2014, de har även avslöjat hur de kommer att gå till väga för att utse sitt bidrag:

 • Mellan den 30:e september och 28:e oktober kan de som vill ladda upp videor till sina tävlingsbidrag på srf/ch/eurovision. Av dessa kommer 9 bidrag att väljas ut i en onlineomröstning där både en jury och besökarna har rösträtt.
 • Dessa 9 bidrag från SRF/RTR kommer sedan att presenteras live inför för en jury, tillsammans med 6 internvalda bidrag från RTS och 3 bidrag från en regional uttagning från RSI.
 • Juryn kommer därefter att välja ut sex bidrag till finalen den 1:a februari. (3 från SRF/RTR, 2 från RTS och 1 från RSI)
 • Vid den nationella finalen i Kreuzlingen den 1:a februari tävlar därmed sex artister (som förutom sitt ESC-bidrag även ska framföra vars en cover). Vinnaren, d.v.s. Schweiz representant i ESC 2014, utses av 50/50 jury- och teleröster.
 • Ytterligare regler för Schweiz nationella ESC-uttagning hittar ni på srf.ch.
 • (Källor: esctoday.com och oikotimes.com)

  Schweiz fem senaste bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:
  2013: You And Me“, Takasa 13:e i semi 2
  2012: Unbreakable“, Sinplus 11:a i semi 1
  2011: In love for a while“, Anna Rossinelli 25:a i finalen
  2010: Il Pleut de L’Or“, Michael von der Heide 17:e i semi 2
  2009: The Highest Heights“, Lovebugs 14:e i semi 1

  Uppdaterat:
  Läs mer om SRF/RTR:s uttagning här, här, här, här och här.
  Läs mer om RSI:s uttagning (OBS! Ej regional uttagning) här, här och här.
  Läs mer om RTS:s uttagning (OBS! Ej internval) här och här.

  Schlagerpinglan: Schweiz bästa placering i ESC sedan två-semifinalssystemet infördes 2008 är, som sagt, en sistaplats i finalen 2011. Själv tycker jag att de skickar hyfsade låtar och förtjänar (oftast) bättre än vad de får, men det är ju så mycket som ska klaffa.

  Om inget annat så ska de ha en eloge för att de ordnar en uttagning där de som vill har möjlighet att lyssna in sig på hundratals nya låtar och hitta sina egna små guldkorn. 😀

  Nu håller jag tummarna för att “rätt guldkorn” blir plockat den 1:a februari så att Schweiz för omväxlings skull kan få vara med i favoritspekulationerna och förhoppningsvis även toppstriden i Danmark 2014.

  Andra bloggar om: , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  2 kommentarer till “ESC 2014: Schweiz väljer bidrag den 1/2”

  1. Micke

   Har det egentligen någon betydelse hur Schweiz anordnar sina tävlingar och tar ut sina låtar? För mig är troligen Schweiz det land som oftast får för dåliga placeringar med tanke på låtarnas kvalitet. Förutom 2006 med Six4one har jag svårt att finna dåliga låtar blend de som de skickat till ESC.

   Jag tycker precis som du att det var jättekul att lyssna igenom deras uttagning i år med alla de hundratals låtar som presenterades. Visst de flesta höll väldigt låg standard men där fanns också flertalet riktigt bra. Främst två hade varit kul att se hur det hade gått för i ESC

   “Getting closer to you”, Pele Loriano
   “J’avais rendez-vous“, Carrousel

  2. Schlagerpinglan

   Micke, Mmm… där fanns en hel del låtar som skulle varit intressanta att få “testade” i tävlingen. Ibland önskar man nästan att vissa länder fick skicka två bidrag… men fler tävlande bidrag är knappast vad ESC behöver i nuläget. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se