Litauen i Eurovision Song Contest

2013-12-15 (söndag)
Litauen Schlagerpinglan: Efter att ha tittat på gårdagens jubileumsshow från Litauen, där de nya artisterna tolkade gamla ESC-låtar, så blev jag naturligtvis nyfiken på originalen och därför är Litauens bidrag till Eurovision Song Contest de som vi nu kommer att ta en närmare titt på. Här nedan hittar ni länkar till landets alla Eurovision-bidrag, ordnade efter hur de placerade sig:
Litauens bidrag och placeringar i Eurovision Song Contest:
6:a (av 37) 2006: We Are The Winners“, LT United 162 poäng i finalen
13:e (av 23) 2001: You Got Style“, Skamp 35 poäng i finalen
14:e (av 42) 2012: Love Is Blind“, Donny Montell 70 poäng i finalen
19:e (av 43) 2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko 63 poäng i finalen
20:e (av 23) 1999: Strazdas“, Aiste Smilgeviciute 13 poäng i finalen
21:a (av 42) 2007: Love Or Leave“, 4Fun 28 poäng i finalen
22:a (av 39) 2013: Something“, Andrius Pojavis 17 poäng i finalen
23:a (av 42) 2009: Love“, Sasha Son 23 poäng i finalen
23:a (av 24) 2002: Happy You“, Aivaras 12 poäng i finalen
12:a (i semi 2) 2010: Eastern European Funk“, InCulto 44 poäng i semi 2
16:e (i semi 2) 2008: Nomads In The Night“, Jeronimas Milius 30 poäng i semi 2
16:e (i semin) 2004: What’s Happened To Your Love“, Linas ir Simona 26 poäng i semin
25:a (i semin) 2005: Little By Little“, Laura and the Lovers 17 poäng i semin
25:a (av 25) 1994: Lopšinė Mylimai“, Ovidijus Vyšniauskas 0 poäng i finalen

Schlagerpinglan: Litauen har tagit sig till final tio av fjorton gånger men endast hamnat i topp-tio en gång och har en sjätteplats som bästa placering.

De senaste tre åren har de tagit sig till final varje år, så trots att de riktigt bra placeringarna uteblivit så kan man likväl säga att de för tillfället är inne i en relativt bra ESC-period.

Min personliga favorit bland Litauens bidrag är Aivaras “Happy You“, se videon här, men även “Love Is Blind“, “Something“, “We Are The Winners” och “Nomads In The Night” tillhör de ESC-klassiker som jag då och då återkommer till med glädje. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Litauen i Eurovision Song Contest”

 1. Micke

  Oj så lätt det var att ranka de 14 vinnarlåtarna från Litauen genom åren. Åtminstone efter min smak. Om man börjar från botten finns det tre som är överläget sämst.

  14. “Love“, Sasha Son
  13. “You Got Style“, Skamp
  12. “Eastern European Funk“, InCulto

  Ska strax gå vidare men jag måste ta lite tid först föratt skaka av mig olustkänslorna efter dessa låtar 🙂

  Så nu var det klart så jag går vidare. Plats 11-4 är ungefär likartade men sen kommer de tre i topp:

  3. “Happy You“, Aivaras (Så jädra synd bara att jag inte riktigt lyckas. Med vadå? Att skaka av mig igenkännisfatorerna med en annan låt)
  2. “Something“, Andrius Pojavis (Bästa versinen är definitivt när han är i hatten. Då när de fortfarande osar lite rock om låten innan den fått ESC fernissa struken över sig med en minst sagt märklig kör instoppad)
  1. “We Are The Winners“, LT United (Helt outstanding av dessa 14 låtar. Tyvärr en av de största skamfläckarna i ESC-historen när publiken buar ut artisterna när de entrar scen. Skäms över at tillhöra den mänskliga rasen när jag hör det här. När ska folk fatta att ESC är skapat för att det ska passa de flesta stilar och smaker. Jag tycker exempelvis att Österrike 2012 är tidernas sämsta å men inte ens i min värsta mardröm skulle jag kunna tänka mig att sjunka så ågt som publiken gjorde 2006 mot Litauen)

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Kan inget annat än att hålla med om att hur illa man än tycker om en låt/artist/idrottsman/vem som helst så finns det inte ens på kartan att man skulle komma på tanken att bua ut någon. Visst, de kanske såg detta som ett “skämtbidrag” eller “protestbidrag” men det ursäktar inget. Personligen ser jag det som ett väldigt komiskt och genomtänkt bidrag som framfördes på ett mycket kompetent sätt. (Man såg ju under jubileumsshowen hur svårt det är att få fram ett sådan här bidrag trovärdigt, då Pop ladies, enligt min åsikt, inte riktigt klarade av uppgiften.)

 3. Adrian

  2001 är min defenetiva favorit av dessa 1 låtar. Litauen är verkligen ett av de svagare länderna i denna tävlingen enligt mig; de behöver nödvändigtvis inte ha dåliga eller tråkiga låtar men typ 80% av låtarna de skickar är bara mediokra och det är nästan värre än en dålig låt. Bra och dåliga låtar minns man. Mediokra låtar glöms bara bort. Det finns två låtar Litauen har skickat som verkligen inte vart mediokra (på det bra sättet) och det är “You got style” och “Something”. Två låtar som jag kan bli på humör för är “Love” och “Little by little”. Bortsett från dessa fyra låtar skickar Litauen bara dåliga… eller mediokra låtar.

 4. Schlagerpinglan

  @Adrian, Även här är vi inne på samma spår då även jag hellre ser att länder skickar (inom vissa ramar) dåliga än mediokra bidrag. 😀 Där slutar dock likheterna, då jag, som synes, har en hel del låtar från Litauen som jag tycker är riktigt trevliga. De har lyckats att hålla en egen stil och antingen så tycker man om den eller så gör man tydligen inte det. 🙂

 5. André

  Litauen har faktiskt alltid vart ett av de länder jag sett fram emot mest varje år, just för att jag tycker de brukar vara bra och de skickar sällan samma form utav låt två gånger.
  Min favorit är “Love” med Sascha Son och jag tucker utan tvekan att den hade förtjänat en bättre placering. Vemodig men vacker låt som framfördes på ett snyggt sätt och kan relatera till låten.
  Tvåa är “Something”. En lite tyngre modern och metaforisk låt som jag fortfarande lyssnar på.
  Sen kan man inte komma ifrån att “We are the winners” är en låt som sätter sig och som stack ut ur mängden när den tävlade och framfördes på ett kaxigt och underhållande sätt så att den är Litauens bästa placering är faktiskt inte så oväntat.
  Nu hoppas jag bara Litauen ställer upp med som kan ta de till seger för ser mer än gärna ett ESC i Vilnius!

 6. Schlagerpinglan

  @André, Ett ESC i Vilnius låter inte helt fel. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se