ESC2014 På måndag, den 20:e januari, går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2014 då det blir en ceremoni i rådhuset i Köpenhamn. Redan har årets logotyp (en diamant) och slogan (“Join us”) avslöjats men nu är det tid för Danmark att officiellt överta värdskapet för ESC samt att ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:

Eurovision 2014 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 20/1 2014:
När?: kl. 14:00 CET
Var?: dr.dk och eurovision.tv

Hur går dragningen till?:
De 28 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 6:e och 8:e maj har delats in i sex grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna.

Vilka länder gäller det?:
36-37 länder deltar i ESC 2014, se listan här, men värdlandet (Danmark) och The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen och är därför ej med i dragningen. Däremot ska det avgöras i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta. (Sedan tidigare är det även beslutat att Sverige ska tävla i den första semifinalen medan Norge och Israel ska tävla i den andra. Slovenien har fram till den 17:e januari på sig att avgöra om de ska vara med eller inte.)

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Estland Estland Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Makedonien Makedonien Finland Finland Georgien Georgien
Montenegro Montenegro Island Island Ryssland Ryssland
Schweiz Schweiz Lettland Lettland Ukraina Ukraina
Slovenien Slovenien Litauen Litauen Vitryssland Vitryssland
Grupp 4: Grupp 5: Grupp 6:
Armenien Armenien Polen Polen Malta Malta
belgien Belgien SanMarino San Marino Moldavien Moldavien
Grekland Grekland Ungern Ungern Portugal Portugal
Irland Irland Österrike Österrike Rumänien Rumänien
Nederländerna Nederländerna
(Källor: esctoday.com och oikotimes.com)

Schlagerpinglan: Som synes så har Slovenien tills vidare placerats i grupp 1 och nu är det bara att hålla tummarna för att de även är kvar där på måndag när dragningen ska göras. Det definitiva beskedet bör komma i dagarna, då deras förlängda deadline går ut i morgon. Hoppas, hoppas, hoppas… 😀

För mer information om hur de olika länderna planerar att välja ut sina bidrag till Eurovision Song Contest 2014, klicka på ländernas respektive flaggor.

Uppdaterat 2014-01-17: RTVSLO har nu bekräftat att Slovenien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2014, vilket betyder att 37 länder kommer till start i Danmark 2014.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2014: Inför Semifinals-dragningen”

 1. Olle

  Varför är Israel assignade till den andra semifinalen?

 2. Schlagerpinglan

  @Olle, P.g.a. en nationell högtid (jag är inte så insatt i exakt vad) så brukar Israel ha önskemål om vilken semifinal de vill/kan tävla i och EBU brukar uppfylla deras önskemål, så även detta året.

 3. Tess

  Så det är redan bestämt att Sverige ska delta i semifinal 1?

 4. Schlagerpinglan

  @Tess, Ja, för att det ska bli ett jämnare tryck vid biljettförsäljningen så bestämdes det att Norge och Sverige får tävla i vars en semifinal och en officiell dragning skedde i slutet av november förra året. Likadant var det förra året då Sverige höll i tävlingen och Danmark och Norge fick tävla i vars en semifinal.

 5. davve

  Pågrund av det låga antalet tävlande så kan rent teoretiskt en semifinal innehålla fler än 10 av de länder som vanligtvis brukar kvalificera sig. vilket skulle öppna upp för vissa länder.. men tror oavsett att årets eurovision kommer bli intressant när det gäller semifinalerna. vore kul med lite oväntade resultat..

 6. davve

  Också kom jag att tänka på att i år kommer enbart två av de gamla Jugoslavien staterna att delta (Makedonien och Montenegro).. om ingen av dessa går till final blir det andra året i rad utan en gammal jugoslav stat i final.

  Undrar vad det är som gör att just länderna från denna region har valt att hoppa av i år. är det enbart ekonomi mån tro? Vore kul om du kunde göra ett inlägg schlagerpinglan med vad du tror.

 7. Schlagerpinglan

  @davve, Ja, visst hade det varit trevligt med lite omväxling bland finalländerna. T.ex. så hoppas jag verkligen att San Marino får till det i år. Tyvärr så missade Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien (de länder som var med 2013 och står över 2014) alla finalen vilket betyder att det inte lämnar efter sig någon “säker” finalplats, men lyckligtvis så har det ju visat sig att ingen (nåja, nästan ingen) är “säker” så med lite tur och starka bidrag så kan vad som helst hända. 🙂

  Vad gäller f.d. Jugoslavien så var det en intressant iakttagelse… som jag nog får titta lite närmare på vid tillfälle. Tackar. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se