Fram tills dess att EBU presenterar sin slutliga lista över deltagarländer så kan man inte vara helt säker på vilka länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2015. Detta hindrar dock inte Eurovision-sidorna från att spekulera, och här är en liten sammanställning av vad det surrats om så här långt:

Följande länder ryktas redan vara klara för Eurovision Song Contest 2015:
Österrike Österrike: Direkt efter Conchita Wursts vinst så meddelade Österrikes TV-bolag ORF att de accepterar utmaningen och är mer än villiga att agera värdland åt Eurovision Song Contest 2015.
Sverige Sverige: Arbetet för Melodifestivalen 2015 är redan i full gång och enligt poplight.se så ska planeringsarbetet vara klart redan i juni. Mer information att vänta då, förhoppningsvis.
Finland Finland: Enligt oikotimes.com så har YLE, det finska TV-bolaget, bekräftat att de inte bara tänker delta i nästa tävling utan även kommer att använda sig av samma uttagningsformat. Sökandet efter deltagare till UMK 2015 börjar till hösten.
Irland Irland: Enligt oikotimes.com så tänker RTÉ, det irländska TV-bolaget, ställa upp i nästa års tävling men de planerar att utse sitt bidrag på ett nytt sätt. Bl.a. så kommer de att slopa hela mentorsdelen i uttagningen. Mer information kommer senare.

Följande länder ryktas inte vilja delta i Eurovision Song Contest 2015:
Turkiet Turkiet: Trots förhoppningar om att landet var på väg tillbaka till Eurovision så ser det nu ut som att de kommer att hålla sig till sin “Turkvision“. Volkan Bozkir, en parlamentsledamot, lär ha uttalat sig vid en presskonferens att förra årets finska kyss och nu den österrikiska artistens vinst stängde dörren helt för ett turkiskt deltagande. Om det verkligen är Bozkir som tar det slutliga beslutet framgick dock ej av artikeln.
Grekland Grekland: Enligt oikotimes.com uppger “tillförlitliga källor nära den grekiska delegationen” att landet funderar på att dra sig ur tävlingen. Först och främst tycker de att det är fel att startordningen bestäms av producenterna, något de klargjort långt innan själva tävlingen. De är övertygade om att slutresultatet påverkades av att favoriten Österrike sjöng direkt efter Greklands bidrag. Hade lotten avgjort startordningen hade de kunnat acceptera det, men inte då det var DR:s val.

Dessutom har de alltid varit motståndare till att juryn har 50% av makten. I sex år har de nu sett hur juryn sänker deras bidrag och känner att de inte längre vill acceptera det. Om de kommer att ta steget fullt ut och verkligen hoppa av, trots de höga tittarsiffrorna, lär visa sig tids nog.

Uppdaterat: Enligt wikipedia har TV-bolaget NERIT ännu inte bekräftat att de kommer att vara med 2015, men de nekar i alla fall till att de funderar på att hoppa av. 🙂

Schlagerpinglan: Vissa rykten vill man naturligtvis tro mer på än andra och även trolighetsfaktorn varierar ju från rykte till rykte. Att Österrike, Sverige och Finland lär dyka upp även nästa år känns väl ganska säkert men sedan får tiden utvisa vilka fler länder som vill fortsätta att vara med och leka.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Eurovision 2015: Deltagarlands-spekulationer”

 1. Micke

  Är det några jag vill ska hålla sig ifrån ESC så är det “idolpubliken” så jag är helt på samma linje. Snacka om att ta fel vägval om så skulle ske.

 2. Adri

  Tyvärr har jag inga höga förhoppningar på en turkisk återkomst inom de kommande åren. Ryktet om Grekland påstås dock (enligt wikipedia) vara falskt: de har inte planer på att dra sig ur, och isåfall är det pga ekonomin 🙂

 3. Micke

  Irland, Irland visa nu att ni är numero uno. Sluta fjanta er och ta tävlingen på allvar

 4. Johan

  Ryktet om Grekland är falskförklarat! 🙂

 5. Schlagerpinglan

  Jag tackar för infon. 🙂

 6. Rickard

  Löjligt att Grekland surar! De är ett roligt inslag i tävlingen så de får gärna vara med! Turkiet diskvalificerar sig själva om de idiotiska uttalandena stämmer ovan!

  Håller med Schlagerpinglan och Micke: Helt fel väg att gå för MF om man ska dra in idol! Då riskerar som påpekats ovan, rösterna att falla på allt annat än låten!

 7. André

  Idol??? Verkligen? Varifrån kommer dessa rykten?

  Och nej, precis som ni andra hoppas inte jag det stämmer. Visserligen har jag gillat många idolers bidrag (Sebastian Karlssons låtar 2007 & 2011, Måns Zelmerlöw 2007 & 2009, Robin Stjerberg 2013, Darin och Anna Bergendahl 2010 och självklart Loreen 2012) men att Idolvinnaren automatiskt ska vara klar för Mello hoppas jag verkligen inte är något som kommer hända. Skulle man gjort detta i år tex hade vi fått se Kevin Walker tävla tex, en fotbollsspelare som var helt ok på karaoke men absolut ingen stjärna. Han vann enbart på sitt utseende och att han var en mediapersonlighet. Att tänka tanken att tex han eller någon annan halvdan idol-vinnare som saknar eget uttryck skulle vara med i Mello automatiskt med en säkerligen mainstream pop-ballad som liknar alla vinnarlåtar i Idols historia skulle kännas väldigt tråkigt. Ska man verkligen ha ett frikort in till tävlingen på det sättet? Dessutom skulle denna idol gå direkt från en musiktävling till en annan och vara en av de mest aktuella deltagarna vilket skulle gynna denna person oavsett vilken nivå låten skulle vara på. Tror inte det är bra för Mello att göra något sånt, tävlingen gynnas inte av det. Sen kan det inte vara alltför roligt för den som vinner idol heller som får förbereda sig för ett nytt tv-program direkt och åter känna press på att prestera….Nej, för hela tävlingens skull och för den stackars krake som vinner Idol hälsas skull så hoppas jag inte detta blir något som går igenom.

 8. Schlagerpinglan

  @André, SVT har inte gått ut med någon information om det, så förhoppningsvis visar det sig vara fråga om en missuppfattning eller att någon spelat en annan ett grymt spratt, jag läste det i alla fall här: http://rhob.blogg.se/esc/2014/april/nya-regler-i-melodifestivalen-2015.html

 9. André

  Pinglan: Jag vill poängtera att det där inlägget är skrivet första april så förhoppningvis är det tänkt som ett skämt och det finns ingen större allvar i det 😉

 10. Schlagerpinglan

  @Andre. 😀 Ja det är det tydligen. Tackar så mycket… började nästan bli orolig där. Men jag hade ju ändå rätt i att det var ett grymt spratt…. visste inte bara att det var jag som blev lurad. 😉

 11. Micke

  André: Finns bara en naturlig förklaring på ett sådant utflippat påstående och det är att det kommer första april. Det kan ju inte vara annat än ett skämt

 12. Emii

  Vem/Vilka är Finlands deltagare i Eurovision song kontest?

 13. Schlagerpinglan

  @Emii, Finland skickar gruppen Pertti Kurikan Nimipäivät med låten “Aina mun pitää”.

  http://www.schlagerpinglan.se/blog/finland-i-eurovision-song-contest-2015/

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se