Estland TV-bolaget ERR har bekräftat att Estland kommer att ställa upp i Eurovision Song Contest 2015. Någon närmare information hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har ännu inte lämnats, men det mest troliga är att de använder sig utav “Eesti Laul“. (Källa: esctoday.com)

Estlands fem senaste bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:
2014 Amazing“, Tanja 12:a i semi 1
2013 Et Uus Saaks Alguse“, Birgit 20:e i finalen
2012 Kuula“, Ott Lepland 6:a i finalen
2011 Rockefeller Street“, Getter Jaani 24:a i finalen
2010 Siren“, Malcolm Lincoln 14:e i semi 1

Schlagerpinglan: Jag hoppas verkligen att ERR tänker köra ytterligare en säsong av Eesti Laul, för även om det är glest mellan pärlorna där så brukar det alltid finnas något speciellt. I år hittade jag t.ex. två riktigt bra bidrag: vinnarbidraget och “Kui tuuled pöörduvad“ med Sandra Nurmsalu, som tyvärr inte kom bättre än femma i finalen.

Ser man till hela Estlands ESC-historia så har jag däremot inga svårigheter att utse min personliga favorit, vilken även den är med Sandra Nurmsalu: “Rändajad” med Urban Symphony (6:a i finalen 2009) – en helt underbar, modern klassiker. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision 2015: Estland bekräftar deltagande”

 1. Max

  Trodde att dem skulle dra sig ur iår pga. resultat, men tack och lov inte. 🙂

  Tanja- Amazing (7/10)
  Birgit: Et uus Saaks Alguse (5/10)
  Ott: Kuula (9/10)
  Getter: Rockefeller Street (3/10)
  Malcolm: Siren (1/10)

 2. Micke

  Som vanligt är vi väldigt överens men samtidigt inte alls överens 🙂

  Estland var i mina ögon årets bästa land med tanke på alla bra låtar de hade i sitt eget startfält. Jag hittade sju låtar som jag tyckte väldigt bra om och bäst av dem alla var “Kui tuuled pöörduvad“ med Sandra Nurmsalu, som av någon märklig anledning inte blev Estlands bidrag i ESC 2014. Jag har fortfarande väldigt lätt för att äta då munnen delvis fortfarande är på vid gavel av förvåning över estländarnas beslut. De sju låtarna som jag tog till mig lyssnar jag fortfarande vilket inte är så vanligt efter att ESC slutat.

  Har sagt tidigare och säger igen. År 2009 var ett grymt bra år för ESC. På min topp tio genom alla tider finns tre bidrag från 2009 med. Schweiz och Bosnien-Herzegovina båda på pallen och den tredje ligger på plats nio och det är just “Rändajad” med Urban Symphony. Sandra hon kan välja låtar hon 🙂 Detsamma kan man tyvärr inte säga om Estland som i mina ögon har haft tre bedrövliga bidrag de fem senaste åren.

  1. 2012 “Kuula“, Ott Lepland (8/10)
  2. 2013 “Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (7/10)
  3. 2011 “Rockefeller Street“, Getter Jaani (2/10)
  4. 2010 “Siren“, Malcolm Lincoln (2/10)
  5. 2014 “Amazing“, Tanja (1/10)

 3. Micke

  Fel ställe kanske men jag lyssnade precis på en riktig pärla från ESC från ett par år sedan. En låt och artist som bevisar något en gång för alla.

  1. Bara för att man inte gillar eller gillar en låt i början behöver inte det betyda att det är så även längre fram.

  2. En artist kan lyfta en låt något så otroligt bara för artistens utstrålning och kraft. Det betyder inte att artisten tar till nåra extra dansrörelser eller något speciellt klädesplagg utan helt enkelt bara för den artisten är och gör med det hon/han har.

  Låten och framförallt artisten jag pratar om är KALIOPI – CRNO I BELO. Först när jag hörde den rankade jag den väldigt lågt men sen fick jag se och höra henne live och då förstod jag att hon var high above all the rest. Jädrar sicken klinga damen besitter. Låten är också bra. Gillar låtar som växlar i tempo. Jag bara hoppas att hon ställer upp en gång till för Makedonien. Helst med en riktigt bra låt men även en bara hyfsad kommer hon att höja enormt

  http://www.youtube.com/watch?v=rydVezxCoW8

 4. Rickard

  1. 2013 Et Uus Saaks Alguse 9/10
  2. 2011 Rockefeller street 8+/10
  3. 2014 Amazing 4/10
  4. 2012 Kuula 3/10
  5. 2010 Siren 2/10

  Två låtar som står ut helt! 2013 år låt är en av mina absoluta favoriter det året! Vacker, klassisk, pampig ballad! I kontrast står 2011 år nästan lika bra låt med riv och tuggummi-refräng! Om inget annat så visar det på den bredd esc står för! Estland har på senare år börjat bli ett stabilt land i esc med vissa undantag då! 🙂

 5. Rickard

  Ett land som för övrigt ofta väljer att sjunga på sitt eget språk! Starkt att ni vågar Estland! Där har Sverige en del att lära! Våga tro på ert språk och visa det för övriga Europa! 🙂

 6. Micke

  Rickard: AMEN

  Alla länder som vågar sjunga på sitt eget språk borde belönas på något sätt. Heja Estland. Synd bara ni inte kan välja rätt bland era bidrag. Nederländerna och Italien stod för mig i särklass i år men hade Estland tänkt till och valt rätt låt så hade det varit tre länder i särklass i år för mig. Sandra Nurmsalus bidrag är däruppe i samma klass som Nederländerna och Italien.

  Mina tre favvisar i den estländska uttagningen.

  1. Sandra Nurmsalu “Kui tuuled pöörduvad” (En låt jag inte kommer att sluta lyssna på. Klass rätt igenom till skillnad från låten som var allt annat än Amazing)
  http://www.youtube.com/watch?v=4jjmTQikKbY

  2. Lenna – Supernoova (Märklig låt egentligen. Varje gång jag lyssnar känner jag inledningsvis att den inte är så märkvärdig men varje gång växer den för varje sekund till riktigt klassbidrag)
  http://www.youtube.com/watch?v=FP0pHPXS71g

  3. Brigita Murutar “Laule täis taevakaar” (Inget jag normalt skulle lyssna på men n är det ESC och då blir det lite annorlunda. Egentligen ganska töntig låt som dock talar direkt till mig och omvandlas till ett riktigt mysbidrag)
  http://www.youtube.com/watch?v=IfyXDgJTFJk

 7. Rickard

  Micke: Riktigt hyggliga låtar du länkade! Amazing låg på gränsen för mig för att gå vidare från semin men det berodde mer på svag konkurrens! Den var lite för slätstruken!

  Och ja: Det borde belönas när länder väljer att sjunga på sitt språk! 😉

 8. Rickard

  Estniska är för övrigt rätt vackert när det sjungs på! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se