Litauen TV-bolaget LRT har bekräftat att Litauen har för avsikt att ställa upp i Eurovision Song Contest 2015. Hur de tänker gå till väga för att utse sitt tävlingsbidrag har de ännu inte bestämt, även om det vore konstigt om de skulle överge sin nationella uttagning efter den stora succé den gjorde 2014. (Källa: esctoday.com)

Litauens fem senaste bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell 14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto 12:a i semi 2

Schlagerpinglan:Ja visst hade Litauen en populär nationell uttaging inför ESC 2014 som fick så höga tittarsiffror att LRT utökade den med ett flertal shower. Det enda problemet var att det inte fanns så många bra låtar, enligt min högst personliga smak då alltså. 😀 Inför 2015 så hoppas jag på en uttagning med lite färre shower men kanske lite bättre urval. Dessutom ser jag även att varje artist får hålla kvar vid en låt genom hela uttagningen och inte som sist där alla artisterna försökte sig på mer eller mindre fantasifulla tolkningar av samma låtar.

Av Litauens senaste bidrag så gillar jag främst “Love Is Blind” och “Something” medan övriga tre inte riktigt är låtar jag gärna spelar upp igen, även om jag vill ge en liten eloge till vers-texterna i “Eastern European Funk” som var lite småfyndiga. 😀

Ser man till Litauens medverkan i stort så är det höga berg och djupa dalar för mig. Klart är i alla fall att klassiker som “Happy You” (2002) (se video)“, “We Are The Winners“ (2006) och “Nomads In The Night“ (2008) gör Litauen till ett speciellt litet land som jag skulle sakna väldigt mycket om de beslutade sig för att dra sig ur tävlingen.

Mer om Litauens förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Litauen i ESC 2015“.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Eurovision 2015: Litauen bekräftar intention att delta”

 1. Nathalie

  Är inte speciellt imponerad av Litauens bidrag överhuvudtaget. Årets bidrag var stökigt, förra årets artist sjöng falskt. Jag tror faktiskt att jag föredrar Evelina Sasenkos bidrag, trots det gammalmodiga i låten. Jag anser att hennes röst live verkligen var fenomenal.

 2. Micke

  Egentligen kan jag bara hålla med Nathalie om allt hon säger men det finns en sak som skiljer och det handlar om bidraget från 2013.

  En sak har varit helt klar för mig från första gång jag hörde bidraget. Om man tar bort sångare och kör och bara har kvar rytm och melodi så älskar jag det här bidraget. Nu kan man ju inte göra så utan det handlar ju givetvis om helheten. Så vad händer då när man tar med sångare och kör?

  1. Sångaren: Ja du Andrius mycket har sagts om din sång och utstrålning och inledningsvis hade jag stora problem med det här. Ditt engelska uttal lämnar mycket i övrigt att önska men det problemet hade varit lätt att komma undan om du skippat engelskan och tagit eget språk. Tyvärr blev det inte så. Med tiden blev dock ditt uttal av mindre betydelse för mig och jag tänkte inte mycket på det. Din scennärvaro var ett större problem och det rättades väl aldrig till även om det blev mycket bättre.

  2. Kören: Här var det största problemet. Fruktansvärt dåligt och man trodde de skulle rätta till det men istället gjorde de precis tvärtom och gav kören större utrymme. Har sällan varit så irriterad på en kör som den här. Varje gång Andrius ska öka trycket i låten kommer istället den här bromsklossen in och drar ned tempot. Jädrigt synd

  Men faktum kvarstår. Jag älskar rytm och melodi 🙂

  Årets låt 2014 var nog en av de som försämrades mer och mer för varje gång man hörde den. Ett irriterande ljud liksom

 3. Micke

  Glömde: Mest irriterande var att de tonade ned gitarrerna i bidraget från 2013. Rocksoundet från deras egen final försvann allt mer. För ett tränat rocköra är det tydlig skillnad. Kolla på refrängen bara. I synnerhet efter han säger “because of my shoes”. Vart tog gitarren vägen? Länk två är överlägsen. I synnerhet för att man slipper kören.

  http://www.youtube.com/watch?v=0VLhnzk_dAs

  http://www.youtube.com/watch?v=zQ5yevVQ_a8

 4. Rickard

  Nä Litauen har gått mig förbi! De har ofta helt okej låtar enligt mig! I eurovision så fungerar det dock inte att bara ha “helt okej låtar” som inte framkallar några känslor! Kom igen med något storslaget nästa år Litauen! 😀

 5. Lukas Gornitzka

  Litauen känns som ett land som jag nästan varje år hoppas på att de ska skicka nåt i min smak, men som inte riktigt är där. Från och med 2004 (då jag började följa tävlingen på allvar) har de bara tre gånger lyckats skicka nånting som jag fick upp ögonen för, men som då inte fick det rättvisa resultatet, och då syftar jag på “What Happened to Your Love?” (2004), “Nomads in the Night” (2008) och “Eastern European Funk” (2010). (Notera att ingen av dessa låtar ens nådde finalen).

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se