Ungern TV-bolaget MTVA har bekräftat att Ungern kommer att ställa upp i Eurovision Song Contest 2015 samt att de återigen kommer att använda sig utav den nationella uttagingen “A Dal” för att utse sitt tävlingsbidrag.

Fram till den 15:e november tar de emot bidrag från inhemska artister och låtskrivare. Även utländska låtskrivare som spelat in den aktuella låten med en ungersk artist är välkomna att skicka in sitt bidrag, se adal2014.hu för närmare detaljer angående reglerna för A Dal 2015. (Källor: adal2014.hu och esctoday.com)

Ungerns senaste bidrag, uttagningsmetoder och resultat i Eurovision Song Contest:
2014: Running“, András Kállay-Saunders “A Dal” 5:a i finalen
2013: Kedvesem (Zoohacker Remix)“, ByeAlex “A Dal” 10:a i finalen
2012: Sound Of Our Hearts“, Compact Disco “A Dal” 24:a i finalen
2011: What About My Dreams?“, Kati Wolf Internval 22:a i finalen
2009: Dance With Me“, Zoli Ádok Internval 15:e i semi 2

Schlagerpinglan: Enligt esctoday.com:s räknesätt så har vi nu 36 preliminärklara länder inför Eurovision Song Contest 2015 medan wikipedia är uppe i 38 länder då de har uppgifter på att även Polen och Ryssland är “klara”. Ingen av sidorna verkar dock veta något om vare sig Albaniens eller San Marinos planer, så vi får leva i ovisshet ett tag till. 🙂

Mer om Ungerns förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Ungern i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Ungern 2015: MTVA söker bidrag till “A Dal 2015””

 1. Micke

  Ungern, Ungern varför känner jag att ni är ett av de länder som aldrig riktigt får till det? Det är 20 år sedan ni första gången öppnade dörren till ESC och gick in och sedan har ni blivit kvar men vad är det som har blivit kvar?

  Minns att jag såg er första gången på förhandsvisningen av bidraget 1994 och tänkte “vad är det här för sömnmedel.” Jag skulle dock mycket snart revidera det omdömet totalt då jag med mer lyssningar föll helt för bidraget. En gitarr och en skönsjungande tjej kan räcka mer än väl ibland och Friderika Bayer och hennes “Kinek mondjam el vétkeimet” är än idag en liten favvis för mig. Fler än jag tycktes gilla låten som kom fyra det året.

  Jädrar sicken bra nykomling detta Ungern tänkte jag och fick förhoppningar om kommande stordåd. Tyvärr har dessa uteblivit helt och det har rullat på i “jaha det var Ungern det.” 2011 fick jag upp förhoppningar på Ungern igen men väl live blev det en kraschlandning av ESC-mått vi tvingas bevittna ibland.

  Sedan hände någonting 2013 och åter igen var det ett avskalat bidrag med stor mysfaktor. ByeAlex gick upp på scen och levererade sin “Kedvesem” på ett mycket befriande sätt men han ska tacka sin bakgrundssångerska för att det håller ihop för utan henne i refrängen vet jag inte om det hade hållit rakt igenom.

  Så då hoppades jag lite igen på Ungern inför 2014 men då kom det stora magplasket. Ett bidrag som gjorde mig direkt illamående. Jag är den första att försvara att det mesta ska kunna delta men personligen önskar jag att det bidraget aldrig lämnat ritrummet, än mindre entrat scenen till ESC.

  Nej kom igen nu Ungern och ge oss något riktigt bra 2015

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv har jag gillat Ungerns alla bidrag de senaste åren, bortsett från just det allra sista som jag tyckte var riktigt obehagligt. Visst är det trevligt att länderna testar nya saker och tydligen så var det många som gillade 2014-resultatet, så jag tycker inte att de gjorde något fel på det viset. Jag hoppas bara att de hittar tillbaka till den sorts musik jag själv tycker om. 😉

 3. Johan

  2005 och 2007 skickade Ungern bra bidrag i enlighet med min smak! 2012 var inte heller så pjåkigt och 2014 var nog deras mest “välskrivna” låt på länge om än den inte helt föll mig i smaken.

 4. Micke

  Johan: Jisses Ungern 2005 hade jag glömt, eller förträngt eller något sånt. Missförstå inte för när det bidraget först dök upp i förhandsvisningen blev det ett favvisbidrag för mig 2005.

  Det som sedan hände var fan så tråkigt men något som tyvärr allt för ofta händer i ESC för att inte tala om MF. När bidraget väl hamnade live insåg man direkt att sångerskan hade glömt att packa ned något i sin resväska när hon gav sig iväg till Kiev för att representera Ungern i ESC. Det hon hade glömt packa ned var tyvärr något som skulle kunna likna en sångröst och det blev vi pinsamt medvetna om när hon steg upp på scen den där kvällen. Attans så tråkigt för jag hoppades verkligen på det bidraget.

  Ibland undrar man (alltför ofta) hur länderna tänker när de skickar iväg sina artister, om de ens tänker överhuvudtaget. Tyvärr är det väl till stor del där som ESC-hatarna får sin näring till sitt eviga tjat om vilken skittävling detta är. Artisterna kan ju inte sjunga och fan vet vad. Tyvärr har de alltför ofta rätt även om de borde koncentrera sig på musik de gillar istället för att gnälla på annan musik. Jag älskar ESC och önskar vi slapp alla kraxande kråkor som entrar scen efter att först ha låtit som näktergal på videon.

 5. Lukas Gornitzka

  Ungern har kommit att bli ett av mina favoritländer här nu i tävlingen faktiskt. När landet gjorde comeback 2005 var det ett av mina största favoritbidrag det året, och jag tycker till och med att den borde ha kommit högre, eller till och med vunnit (jag måste seriöst vara den ända som tyckte att Grekland absolut inte förtjänade den segern det året). Det som Micke säger om att sångerskans röst inte höll har jag inte märkt, även när jag kollat i efterhand.

  Sen, både 2012, 2013 och 2014 har de skickat låtar som, enligt mig, landat på minst ett OK+ med 2014 som en av de bästa det året, och självklart förtjänade Ungern att hamna högt. (Faktum är att jag nästan skulle vilja ha sett Ungern vinna 2014 om man bortser från Österrike). Så jag är ganska spänd på att se vad Ungern plockar fram 2015, om de kan fortsätta denna trend.

 6. Micke

  Lukas Gornitzka: Jag vill inte förstöra för dig om du gillar låten 2005 (det gör även jag) men kolla skillnaden här om du känner för det 🙂 Har sällan hört någon som så tydligt ägnar sig åt “nässång”.

  Först hur den lät i videon:

  http://www.youtube.com/watch?v=NHo71o8-q3w

  Sedan då i tävlingen när hon kopplar på nässången:

  http://www.youtube.com/watch?v=q007mOCiNLo

  Jag köper dock rätt av om du gillar 2014. Alla har rätt till sin smak och det är egentligen inte bidraget jag hade ont av. Har knappt ens orkat lyssna på det för “handlingen” i låten är långt utanför vad min mage klarar av.

  Jag gillar som sagt deras debutbidrag 1994. Sen är det då 2005. 2011 var bra med kapsejsade på scen. 2012 är helt ok. 203 gillar jag och 2014…………

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se