Island När TV-bolaget RÚV presenterade sina regler för “Söngvakeppnin 2015″, Islands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2015, så fanns det med en punkt som sade att 50% av de tävlande bidragen skulle bestå utav bidrag där minst en av upphovsmännen var kvinnor. När man nu läser igenom reglerna, som ni hittar på ruv.is, så finns inga spår av denna regel kvar.

När reglen fanns så fick RÚV kritik då vissa tyckte att regeln var förnedrande för kvinnor och nu när den tagits bort så får de likväl kritik eftersom en del vill ha kvar gräddfilen för kvinnorna. Det är m.a.o. svårt att göra alla nöjda. (Källor: ruv.is och oikotimes.com)

Schlagerpinglan: Precis som när det gäller Melodifestivalen så är jag av den uppfattningen att om de som väljer ut bidragen inte vet vem som skrivit låtarna så finns det ingen anledning att ha någon 50%-regel. Finns det misstanke om att “män väljer män” så tycker jag i stället att man bör byta ut urvalsjuryn.

Med tanke på att Island och Sverige valt olika vägar här, och de får kritik hur de än gör, visar att det inte är en helt enkel fråga. Det är m.a.o. bara att hålla tummarna för att de låtskrivare som skrivit de bästa bidragen, i båda länderna, får de framgångar de förtjänar, oavsett om de råkar vara män eller kvinnor. 🙂

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Island i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se