Malta Schlagerpinglan: I går avgjordes semifinalen av “Malta Eurovision Song Contest 2014-2015“, Maltas nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2015, där 20 bidrag gjorde upp om 14 platser i kvällens final.

Egentligen hade jag tänkt att skriva om bidragen efter finalen i kväll… men jag känner att jag behöver skriva av mig redan nu. Så, här nedan ser ni lite kortfattade åsikter och personliga betyg av de bidrag som tävlade i gårdagens semifinal:

De tävlande bidragen i “MESC 2014-2015”, Semifinal, 21:a november:
Startnummer, Bidrag, Artist (Finalist / Ej finalist) Schlagerpinglans betyg
1. Home“, Lyndsay Pace (Ej vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Det första bidraget presenterades på ett bra sätt, med vackert hav i bakgrunden och lite pyroteknik som tog bort fokus från sångerskans lite tveksamma klädval. Jag tyckte dock att Lyndsay gav ett lite för osäkert intryck för att det skulle fungera. Med lite mer självförtroende och kraft i rösten så hade jag gärna sett henne i finalen, men nu blev det som det blev.
2. Could Have Been Me“, Iona Dalli (Ej vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Trots många genomlyssningar av “Could Have Been Me“ så föll jag aldrig för denna låt och framträdandet gjorde inget för att förändra min känsla. Tvärtom så fanns det en del småsaker, som mikrofonplaceringen, osäker röst i verserna o.s.v., som gjorde mig säker på att detta inte var något för mig.
3. Still Here“, Franklin (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Inför semifinalen var detta en av mina absoluta favoriter men trots att låten var lika underbar som jag kom ihåg den så fick jag aldrig den där riktiga känslan för låten. Jag kan inte säga att Franklin gjorde något fel för hans röst lät lika bra som alltid, men något fattades. Fortfarande en bra låt men ingen vinnarkandidat i mina ögon längre.
4. Rush“, Christabelle (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: “Rush“ var den första låt som jag fick riktigt bra känsla för då artisten gjorde ett riktigt bra jobb och verkligen visade att hon gillade att stå på scenen. Men trots att jag gillar detta så finns det något i refrängen som haltar lite och som gör mig osäker till om det verkligen är bästa valet för Malta. En klar finalist är det i alla fall enlig mig.
5. Fandango“, Jessika (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: “Fandango” har varit en av mina favoritlåtar sedan jag hörde dem första gången och nu när den backades upp av ett genomtänkt framträdande så är det min absoluta favorit. Det finns en röd tråd som binder ihop allt, artisten är bra och showen underhållande. Eventuellt så är det något som känns lite tamt, men det tror jag snarare beror på prduktionen. Förhoppningsvis får de till ljudvolym m.m. i finalen.
6. Closed Doors“, Chris Grech (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Chris Grech gav mig kvällens första och största positiva överraskning. Jag hade tidigare uppfattat “Closed Doors” som en “teoretiskt bra” låt som dock blev lite tjatig i längden. Nu helt plötsligt så uppskattade jag inte bara hela låten utan insåg även att sångaren har en otroligt behaglig röst. Ett mycket bra framträdande som i all sin enkelhet gjorde att bidraget klättrade upp bland mina nya favoriter.
7. 12, Baker Street“, Karen DeBattista (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Inledningen av låten gav mig väldigt positiva vibbar med sin vackra inramning och varma nostalgiska ton. Karen verkade nervös till en början och gav ett lite osäkert och skört intryck men på något sätt så fick hon det att fungera till hennes fördel. Låten är kanske inte riktigt något som jag brukar lyssna på men den var väldigt behaglig och en helt rättvis finalist i mina ögon.
8. Something In The Way“, Daniel Testa (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Detta bidrag hade jag inte alltför höga förväntningar på inför semifinalen, vilket gjorde att jag blev positivt överraskad av resultatet. Daniels röst passade väldigt bra till låten och och de dansande blåsarna gjorde sitt för att höja den ytterligare ett snäpp. Ingen personlig favorit men helt klart en fullfjädrad finalist.
9. Breakaway“, Glen Vella (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Njae… trots att jag hittade en del ljusglimtar, både i verserna och delar av showen, så kan jag inte komma ifrån att jag verkligen inte tycker om refrängen. Låten är helt enkelt inget för mig… men jag gillade inslaget med dansaren i den gigantiska rockringen.
10. Stop Haunting Me“, Raquel (Ej vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: “Stop haunting me” har periodvis varit min absoluta favorit bland låtarna och därför var jag lite besviken över att den inte tog sig vidare till finalen. Jag är dock inte helt förvånad då det fanns en hel del saker i framträdandet som var stora frågetecken för mig. Det fanns säkert en bra anledning till de lite tråkiga scenkläderna men de bidrog till att dra ner känslan. Dessutom så förstod jag aldrig riktigt varför Raquel envisades med att le hela tiden, för mig så är låten en dramatisk och lite sorgsen sak… men alla uppfattar väl låtarna på olika sätt. Sammanfattningsvis: en besvikelse, både vad gäller resultatet och framträdandet.
11. Take Me As I Am“, Domenique (Ej vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: En klassisk Eurovision-låt som försöker enligt konstens alla regler att leverera ett storslaget bidrag. Det lyckas nästan men det övergripande intrycket var alltför skakigt. För mig personligen så var det dock ett steg uppåt i jämförelse med vad jag tyckte om låten innan semifinalen, men det var likväl ingen finalist för mig.
12. The One That You Love“, Lawrence Gray (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Här har vi kvällens andra riktigt stora positiva överraskning för mig. Jag visste redan innan sändingen att jag gillade Lawrences röst samt att han hade en stark låt… men wow… detta slog an de helt rätta strängarna hos mig. Om inte Jessika vinner så ser jag gärna att Lawrence gör det. Får jag önska fritt så ser jag dock gärna att han håller inne på leendena samt reser sig upp från pianot efter ett tag… men det är endast smådetaljer i sammanhanget. Rösten och låten är där, och det borde räcka.
13. It’s OK“, Deborah C (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: En feel-good-låt som är både lättsmält och positiv. Rent teoretiskt så är det en låt helt i min smak men trots att jag gillar sångerskan så når hon inte riktigt fram till mig. Ingen personlig favorit men en välkommen finalist.
14. Close Your Eyes“, Danica Muscat (Ej vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Danica stod för kvällens tredje stora wow-ögonblick för mig, då jag aldrig riktigt sett “Close your eyes” som något konkurrentkraftigt bidrag. Nu helt plötsligt så smälte jag av den vackra vaggvise-texten och kombinationen av den fina guld-inramningen och Danicas förvånandvärt trovärdiga framförande. Tyvärr fick jag inget för detta sena uppvaknade, då låten inte gick vidare. Lite synd… men ingen katastrof då jag fortfarande inte tror att låten i sig är någon Eurovision-vinnare.
15. Secretly“, Corazon (Ej vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Med tanke på vilka bidrag som faktiskt tog sig vidare till finalen så tycker jag att det var lite synd att “Secretly“ fick stå åt sidan. Visserligen så uppfattar jag Corazons röst som lite för gäll för mina öron, men låten är så intressant uppbyggd att jag gärna hade velat ha med den även i kvällens show.
16. Beautiful To Me“, L-Aħwa (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Både inför semifinalen och efter så är jag oerhört delad vad gäller detta bidrag. Det är en glad, positiv, varm låt som svänger på riktigt bra och jag vet att jag borde gilla den. En av mina maltesiska favoritartister, Dorothy Bezzina, finns ju även med på scenen så allt talar för ett högt betyg. Men… trots att de verkade hålla igen på de värsta påklistrade leendena så får jag nog konstatera att “Beautiful To Me“ inte tillhör mina favoriter. Ibland kan det helt enkelt bli för mycket av det goda.
17. Warrior“, Amber (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Eftersom jag gillar självsäkra, starka framträdanden så är jag helt med vad gäller tanken bakom “Warrior”. Tyvärr så känns självsäkerheten spelad och då och då så tycker jag mig se en viss osäkerhet fladdra förbi i Ambers ögon. För någon som gillar låten så spelar detta kanske ingen större roll, men för mig som ser det som behållningen i bidraget så stör det mig ganska mycket. Låtmässigt så har jag inte mycket att tillägga, den börjar, är varken jättebra eller jättedålig och slutar utan att jag påverkas nämnvärt.
18. Chasing a Dream“, Trilogy (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: “Chasing a Dream“ visade sig vara allt vad jag hoppades att den skulle vara. Tre stora röster samspelade på ett intressant sätt och fick låten att växa sig allt starkare efterhand som den spelades upp. Storslaget, vackert och tre minuter som jag verkligen uppskattade… men jag är inte helt säker på att detta är något som man bör skicka till Wien. Trilogy hade det mesta… men några nackhår restes aldrig så det berömda “det” saknades uppenbarligen.
19. Once In A While“, Dominic (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Jag håller helt med de röstande att Dominic förtjänade att gå vidare till final. Det var bra fart i låten och den framfördes avslappnat och säkert. Men trots att jag gillade bakgrundssångerskan som rockade loss i bakgrunden så blev det lite väl enformigt efter ett tag och det borde inte bli någon högre placering för “Once In A While“ i finalen.
20. Love and Let Go“, Ekklesia Sisters (Vidare till final) MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
Schlagerpinglan: Till en början blev jag positivt överraskad över systrarnas sånginsats. Första versen lät betydligt bättre än vad jag trodde att det skulle göra och när sedan den starka körsången kom in så trodde jag att det var kört. (D.v.s. att de skulle vinna.) Sedan blev det dock allt värre allt eftersom tiden gick och jag började nästan tro att det fanns en chans att de skulle missa finalen. Nu gjorde de inte det och är därmed fortfarande en stark kandidat till vinsten. Själv har jag väldigt svårt för sådana här extremt goda helylle-texter och hoppades in i det sista att någon annan skulle få systrarnas finalplats.

Schlagerpinglan: Maltas flagga var inte den bästa att göra betyghjärtan av, för de halva syns inte så väl. Tittar ni noga så ser ni i alla fall att de finns där. 🙂

Högst betyg, 4½ av 5, gav jag till Jessika, som jag hoppas tar hem hela finalen. Skulle det inte bli så så står mitt hopp till Lawrence Gray eller Chris Grech. Om inte heller de skulle lyckas så är jag även helt OK med Christabelle, Trilogy eller Franklin som vinnare. 🙂

Skulle jag gissa så tror jag däremot att det blir Amber eller Ekklesia Sisters som drar det längsta strået och i valet mellan de två så väljer jag Amber alla gånger. Men, men… i ett så starkt startfält som jag faktiskt tycker att det är så borde det finnas utrymme för en hel del artister att knipa vinsten. Det kan m.a.o. bli en riktigt spännande final. 😀

Startordningen inför finalen, namnen på alla låtskrivarna samt annat intressant angående Maltas förberedelser inför ESC 2015 finns här: “Malta i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Malta 2015: Några tankar om semifinalen”

 1. Nathalie

  Jag visste sedan innan att Malta var ett starkt katolskt land med extremt gammaldags principer, men herrejävlar alltså! Den sista låten med nunnorna. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Missförstå mig inte, jag vill gärna se lite äldre artister i tävlingen, men detta…Vilket skräp!!!!

 2. Micke

  1. “Closed Doors“, Chris Grech
  2. “Fandango“, Jessika
  3. “Warrior“, Amber
  4. “Chasing a Dream“, Trilogy

  5. “It’s OK“, Deborah C
  6. “Beautiful To Me“, L-Aħwa

  7. “12, Baker Street“, Karen DeBattista
  8. “The One That You Love“, Lawrence Gray
  9. “Once In A While“, Dominik

  10. “Rush“, Christabelle

  11. “Something In The Way“, Daniel Testa
  12. “Breakaway“, Glen Vella
  13. “Still Here“, Franklin
  14. “Love and Let Go“, Ekklesia Sisters

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se