Österrike Värdlandet Österrike har i ett tidigare skede avslöjat att TV-bolaget ORF planerar en nationell uttagning bestående av fyra shower för att utse landets representant och bidrag i Eurovision Song Contest 2015. Nu har de även avslöjat vilka 16 artister som blivit utvalda att tävla i “Wer singt für Österreich?“, se listan nedan.

Nu ska ORF spela in de första tre showerna och enligt vissa källor blir det klart redan idag vilka sex artister som juryn röstar vidare till den live-sända finalen. Vilka de är får tittarna ej reda på förrän den 20:e februari då den första showen sänds. Vilka låtar som har chans att bli Österrikes ESC-bidrag avslöjas däremot inte förrän i show 3, den 6:e mars, då artisterna framför vars två låtar av framstående låtskrivare. Den slutliga vinnaren utses sedan vid finalen den 13:e mars av 50/50 tele- och juryröster.

Programledare är Mirjam Weichselbraun medan Anna F., Nazar och The BossHoss kommer att fungera som artisternas coacher under hela uttagningen. Ni kan läsa mer om artisterna på tyska på songcontest.orf.at (eller på “GoogleTranslate-svenska” här).

De 16 utvalda artisterna samt låtarna de ska framföra i show 1

Celina Ann – “I Never Loved a Man” Makemakes – “Million Euro Smile”
Clara Blume – “Love & Starve” Mizgebonez – “Murmeltier / Fitnesstraining”
Dawa – “On the Run” Renato Unterberg – “Love”
Folkshilfe – “Seit a poa Tog” Royal Kombo – “Ram pam pam”
Johann Sebastian Bass – “Heart of Stone” The Su’sis – “This and That”
Kathi Kallauch – “Das Leben ist zu kurz” Tandem – “Zeig ihn mir”
Kommando Elefant – “Mein Design fürs Leben” wo/Men – “Happy”
Lemo – “So leicht” Zoe – “Adieu”

Schemat för Österrikes nationella ESC-2015-uttagning

20:e februari Show 1 – “Auditionen” En jury väljer ut 6 av 16 artister
27:e februari Show 2 – “Topp 6” 6 artister visar upp sina talanger
6:e mars Show 3 – “Låtarna” 6 artister framför två 2015-låtar var
13:e mars Show 4 – “Live-finalen” Live-show där 6 artister tävlar
(Källa: orf.at)

Schlagerpinglan: Från början var det sagt att endast sex låtar skulle tävla i finalen den 13:e mars, men av texten på orf.at att döma så kan det mycket väl vara så att alla de 12 bidragen går vidare till finalen. Det sades ju från början att 20 artister skulle ta sig vidare till auditionen, så saker kan ju förändras under tidens gång. Vi får m.a.o. vänta och se vad som händer. 🙂

Annars så tycker jag nog att det låter riktigt lovande, sättet som värdlandet attackerar problemet med att följa upp 2014-segern på. Nya talanger som ska coachas fram och erkända låtskrivare som står för bidragen. Har de bara fått tag på rätt sorts talanger och låtskrivare och coacherna har en fungerande inställning till hur ett Eurovision-bidrag ska framföras så kan det bli en riktig succé. Nyfiken på resultatet är jag i alla fall. 😀

Mer om Österrikes förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Österrike i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se