ESC2015 I dag, måndagen den 26:e januari, går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2015 då det är dags för Österrike att officiellt överta värdskapet för ESC samt att ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:

Eurovision 2015 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 26/1 2015:
När?: kl. 13:25 CET
Var?: eurovision.tv
Programledare: Kati Bellowitsch och Andi Knoll
Övervakare: Jon Ola Sand och Thomas Niedermeyer

Hur går dragningen till?:
De 33 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 19:e och 21:a maj har delats in i fem grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Det har redan beslutats att 16 länder kommer att tävla i den första semifinalen medan den andra semifinalen kommer att innehålla 17 länder.

Vilka länder gäller det?:
39 länder deltar i ESC 2015, se listan här, men värdlandet (Österrike) och The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 23:e maj och är därför ej med i dragningen. Däremot ska det avgöras i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta. (Sedan tidigare är det beslutat att Tyskland ska rösta i den andra semifinalen.)

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Danmark Danmark Armenien Armenien
Makedonien Makedonien Estland Estland Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Malta Malta Finland Finland Georgien Georgien
Montenegro Montenegro Island Island Israel Israel
Schweiz Schweiz Lettland Lettland Litauen Litauen
Serbien Serbien Norge Norge Ryssland Ryssland
Slovenien Slovenien Sverige Sverige Vitryssland Vitryssland
Grupp 4: Grupp 5:
Belgien Belgien Moldavien Moldavien
Cypern Cypern Polen Polen
Grekland Grekland Portugal Portugal
Irland Irland Rumänien Rumänien
Nederländerna Nederländerna Tjeckien Tjeckien
SanMarino San Marino Ungern Ungern
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Är in i intresserade av vilka planer de olika länderna har för att utse sina tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2015 så är det bara att klicka på ländernas flaggor ovan så kommer ni till mina sammanställningssidor för de respektive länderna.

Vill ni veta vilka bidrag och artister som redan valts ut, eller vilka bidrag man kan lyssna in sig på inför de kommande nationella uttagningarna så finns all information på min ESC-2015-sida (se även direktlänk längt upp på sidan).

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se