Australien EBU avslöjade tidigare i dag att Australien fått klartecken att delta i Eurovision Song Contest 2015. Därmed blir deltagarantalet hela 40 stycken.

Några fakta angående Australiens deltagande i Eurovision Song Contest 2015:
Precis som de andra deltagarländerna så har Australiens TV-bolag SBS fram till den 16:e mars på sig att välja ut sitt tävlingsbidrag.
Australien kommer, tillsammans med 10 länder från varje semifinal, värdlandet och The Big Five, att få tävla i finalen som därmed utökats till 27 deltagare.
Anledningen till att Australien går direkt till final är att man inte vill försämra chanserna för någon av semifinalisterna att nå finalen.
Australien kommer att få lov att rösta i båda semifinalerna samt finalen. I nuläget är det klart med en jury men de undersöker även möjligheten att låta deras tittare stå för 50% av resultatet.
Australiens gästspel i ESC är tänkt att vara en engångshändelse för att uppmärksamma 60-årsjubileumet och visar att de menar allvar med sin “Building Bridges”-slogan.
Skulle Australien vinna tävlingen så får de dock lov att skicka ett bidrag även nästa år men kommer då att få samsända tävlingen med ett annat TV-bolag i en europeisk stad. Något ESC i Austalien lär det därmed inte bli.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: När jag fick reda på denna häpnansväckande nyhet så hade jag först lite svårt att tro på den. Inte heller när jag surfade runt och såg hur alla Eurovision-sidor rapporterade om den kände jag mig riktigt övertygad. Men eftersom nyheten kommer från den officiella eurovision-sidan så får jag väl rapportera om det… trots att jag bara väntar på att de ska ta tillbaka allt. 🙂

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om denna nyhet då den är så överumplande. Å ena sidan så är det jätteskoj att Australien, som är så ESC-tokiga, äntligen får en chans att vara med. Å andra sidan så har jag lite svårt att se hur själva röstningen ska kunna bli helt rättvis då många kanske känner för att ge nykomlingarna lite sympatiröster. Nåja, vad vore ett jubileumsår utan några riktigt överraskande nyheter? 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2015: Australien blir deltagarland nr 40!”

 1. André

  Det här var en mycket oväntad men rolig nyhet! 🙂
  Australien är ju som du påpekar ett mycket ESC-tokigt land och att de får vara med “på riktigt” nu tycker iaf jag bara är roligt! 🙂 hoppas de har en bra låt också!
  Sen kan jag till viss del hålla med om att det blir sympatiröster till nykomlingarna plus att det är ett land säkert många fans skulle vilja åka till 2016. Men ska inte ta ut något sånt i förskott, hoppas som sagt de har en bra låt, och att deras debut blir lyckad!

 2. SchlagerPrinsen

  27 länder i finalen? Nörd som man är ska jag nämna något som det aldrig talats om. Men att det fanns en tid då det faktiskt var tänkt att finalen skulle ha 27 bidrag, minns även att det var en semi som hade 28? bidrag en gång? lite väl mycket.
  Nåväl inför ESC 2000 i Stockholm var just 27 länder inbjudna, på den tiden var det ju en final och de med sämst snittpoäng fick stå över ett år. Dock så blev detta aldrig aktuellt då Ungern, Slovakien och Grekland hoppade av och det slutade med 24 länder i finalen. 24 länder var ändå mycket under åren 1992-2010 då det brukade ligga mellan 23-25 länder. Dock undrar man om de hade tänkt annorlunda idag för 2000 ersattes inte de avhoppade länderna istället fick de vänta på sin tur nästa år.

  Australien i final? ja en snackis blir det, snart blir det kanske Japaner,Japaner och åter Japaner

 3. Rebecka

  Fasen vad roligt! Heja Australien!

 4. anonym

  Jag tycker detta var fruktansvärt och hela ledningen i EBU borde avgå snarast! Det hade väl räckt med att hedra Australien genom att låta de rösta? Men tävla? nej jag hoppas de kommer sist och att de aldrig mer vågar komma i närheten av tävlingen dock är risken stor att det går bra. Och folkstormen om de vinner kan ju bli rolig för de! Just nu är det iaf folkstorm på Twitter(med all rätt) Om de ville bygga broar kunde de istället låta Turkiet komma tillbaka redan i år (gratis såklart) Och även bjudit Slovakien och Bosnien med flera på gratis plats i finalen för att dra de tillbaka till tävlingen. (ja jag vet att jag låter hård men detta gör mig faktiskt upprörd på riktigt)

 5. Adri

  Jag tycker detta är jättekul! Ju roligare desto fler som är med!

  och till kommentaren ovan så är det ingen som inte låter Turkiet, Slovakien och Bosnien vara med. De har valt att hoppa av men de är ju också välkomna om de vill men det är ingen som inte låter dom vara med 🙂

 6. anonym

  Adri: Jag tänkte mer att de borde bli speciellt inbjudna istället, tävla gratis och få en plats direkt i finalen precis som Australien får nu. Jag kommer nog lugna mig innan tävlingen men är oerhört rädd att detta inte kommer vara en engångsföreteelse och jag tycker det tar set speciella ur tävlingen.

 7. Daniel

  Allt handlar såklart om pengar varför australien får delta. Det är såklart kul de får delta för det känns ändå häftigt men samtidigt då borde andra länder som ligger utanför ebu:sändningsområde eller inte är medlemmar i europarådet få vara med eftersom det är en tävling. Det är redan för många länder i finalen, startnummerna får troligen ännu större betydele men också är det väldigt märkligt att de får gå direkt till finalen.

 8. Schlagerpinglan

  Mmm… märkligt är det och det är därför jag inte kan släppa tanken på att det hela måste vara ett skämt. Men om det nu skulle vara ett skämt så har de nog dragit det för långt nu, om de inte tänkt göra ett stort avslöjande på finalkvällen… vilket dock inte hade varit speciellt skoj om man ser fram emot Australiens deltagande… så det är nog sant i alla fall. 😀

 9. André

  Har sett nu att de inte bara är direkt i final (vilket de inte borde vara) utan att det här även är en engångsföreteelse?? Australien är alltså bara med i år och skulle de råka vinna så hålls tävlingen i ett europeiskt land som EBU väljer ut???
  Jag tyckte det skulle vara roligt att ha med de i tävlingen men med dessa regler så blev det hela ganska konstigt nu…

 10. Schlagerpinglan

  @André, Det hela är ganska konstigt, ja. Men lite uppiggande på samma gång. Om meningen var att röra om lite i grytan och få ESC 2015 att bli något speciellt som engagerar och blir unikt så har de verkligen lyckats. 🙂

 11. Johanna

  Tyvärr engagerar det på fel sätt då en stor majoritet av fansen är riktigt arga. För mig förstörde det faktiskt glädjen med tävlingen lite med om jag ska vara ärlig. jag känner lite att det kvittar vad alla länder skickar nu när Australien troligen vinner bara för att det är nytt och spännande. Jag tror att jag kommer bli provocerad när jag hör nyheter om den Australienska artisten/låten och när jag ser framträdandet och röstningen. Om de vinner och rånar ett europeiskt land på vinsten vill jag inte ens tänka på hur jag kommer känna mig, men illamående är nog rätt ord:-) Men iaf ska jag försöka se framåt nu och hitta glädjen i de andra ländernas bidrag!

 12. Max

  Detta var en mycket glädjande jubileumsnyhet! 😀
  Jag har full förståelse att EBU endast släpper in Australien ett år, annars blir det snart ett Worldvision.

  Men… Jag tycker ändå att Australien måste kvala in till finalen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se