Islands Eurovision-bidrag 2015

2015-02-15 (söndag)
Island Efter två semifinaler med totalt 12 tävlande bidrag, där tittarna valt vidare sex bidrag och juryn ett, så var det i går, lördagen den 14:e februari, dags för Island att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av “Söngvakeppnin 2015“.

När de sju tävlingsbidragen framförts var det upp till 50/50 jury- och tittarröster att utse två superfinalister innan tittarna själva fick utse den slutlige vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Islands bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“Unbroken” María Ólafsdóttir
final-framträdandeakustisk versiontextsemifinal-framträdande: “Lítil skref”isländsk text (text & musik: Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson, María Ólafsdóttir)

Resultatet av Islands “Söngvakeppnin 2015″, 14:e februari:
Resultatet av superfinalen:
1. “Unbroken“ (“Lítil skref”), María Ólafsdóttir
2. “Once Again“ (“Í síðasta skipti”) , Friðrik Dór
Utslagna bidrag (ej resultatordning):
Fly“ (“Fyrir alla”), Daniel Oliver & CADEM
Feathers“ (“Fjaðrir”), SUNDAY
Piltur og stúlka“, Björn and friends
Dance Slow“ (“Í kvöld”), Elín Sif Halldórsdóttir
Milljón augnablik “, Haukur Heiðar Hauksson (juryns wildcard)
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Inför finalen tyckte jag att de flesta bidragen, förutom “Once Again“, var riktigt bra och nu när jag tittat igenom dem i efterhand så håller jag fast vid att Island fått ihop ett riktigt starkt finalfält i år. 🙂

Fortfarande så tycker jag att “Piltur og stúlka” var det klart bästa bidraget eftersom det spelar på väldigt känsliga, nostalgiska strängar. Däremot så behöver det som är rätt för mig inte vara rätt för Island i ESC så jag sörjer knappast att de blev utslagna direkt.

Inte heller att “Fly” missade superfinalen gjorde mig något då helheten inte blev riktigt så medryckande som jag hoppats på. Pluspoäng dock till tjejen med de håliga byxorna, som stal showen med sin inspirerande hurtighet. 🙂

Ett bidrag som däremot höjde sig rejält i mina ögon var “Feathers“, som kommer att spelas flitigt här i den engelska versionen. Hur den kunde bli så mycket bättre på engelska är något jag har lite svårt att förstå, i vanliga fall brukar det gå åt andra hållet, men jag klagar inte. Inte heller “Dance Slow” eller “Unbroken” blev så tokiga i sina nytolkningar så för min del så hade de kunnat välja vilken som av dessa tre.

Nu valde de “Unbroken” och om det kommer att räcka till final eller ej hänger ju till stor del på vad konkurrenterna i den andra semifinalen väljer. Så här långt så har de i alla fall gjort vad de kunnat och jag hoppas på det bästa. Lycka till, Island!

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2015 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Island i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Islands Eurovision-bidrag 2015”

 1. Micke

  Jisses! Vad det så jädra nära att Leo Sayer vann isländska finalen. Kom han verkligen tvåa? Undrar jag vad han hade sagt om det och framförallt – hade han fått lite extra dollar till sitt bankkonto 🙂 Skämt åsido jag tycker det är nära till skandal att ingen reagerat. Det måste väl finnas kunniga musiker i Island som kan lite musikhistoria.

  För mig var det inget snack. En låt höjde sig över de övriga och tack och lov sa röstningen detsamma 🙂 Också extra glad att vi slapp Cadem i ESC i maj. TACK

 2. Nathalie

  Jag gillar låten, men varföööör byta till engelska för? Jag älskar det isländska språket och låten sticker verkligen ut då. På engelska låter den som så många andra.
  Men jag kommer ändå heja på Maria! Vet inte varför jag tycker så mycket om just, Island!
  Var i Reykjavik för några år sedan och har älskat landet enda sedan dess!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se