Serbiens Eurovision-bidrag 2015

2015-02-15 (söndag)
Serbien I går presenterade TV-bolaget RTS de tre bidrag av Vladimir Graić som valts ut att få tävla om att få representera Serbien i Eurovision Song Contest 2015 och på söndagskvällen den 15:e februari var det då dags för finalen.

Två av final-artisterna, Aleksa Jelić och Bojana Stamenov, var etablerade, internvalda artister medan Danica Krstić valts ut genom en talangtävling. Efter att bidragen framförts två gånger var så räknades rösterna från 50/50 jury och tittare ihop och vinnaren kunde koras. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Serbiens bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“Ceo Svet Je Moj“, Bojana Stamenov (final-framträdande)

Resultatet av Serbiens nationella ESC-final 2015, 15:e februari:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “Ceo Svet Je Moj“, Bojana Stamenov 3 p. 3 p.
(10 547 = 46%)
6 p.
2. “Suze Za Kraj“, Danica Krstić 1 p. 2 p.
(8 039 = 35%)
3 p.
3. “Vodi Me“, Aleksa Jelić 2 p. 1 p.
(4 363 = 19%)
3 p.
(Källor: rts.rs och wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Efter att jag hört de tre låtarna för första gången så var det för ovanlighetens skull balladen, “Suze Za Kraj“, som jag tyckte bäst om. Lugna låtar brukar jag annars behöva ge åtskilliga lyssningar innan de sätter sig, så det här var ju typiskt att det skulle klicka direkt när varken tittarna eller juryn var med på det.

Att de inte valde Aleksa Jelićs popschlagernummer är kanske inte helt konstigt för trots att jag gillade det också så fanns där lite väl många punkter som kunde behövas förbättras för att det skulle kännas som ett helt säkert val.

Nu blev det i stället Bojana Stamenov som vann och eftersom både tittarna och juryn var eniga om att “Ceo Svet Je Moj” var det bästa bidraget så får jag väl tro på dem. Själv lär jag behöva lyssna åtskilliga gånger till för att eventuellt höra vad de hör. Just nu sitter jag som ett stort frågetecken, men kanske hinner det rätas ut innan det är dags för ESC, där Serbien tävlar i den första semifinalen.

Mer om Serbiens förberedelser inför ESC 2015 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Serbien i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Serbiens Eurovision-bidrag 2015”

 1. Nathalie

  Kul att Bojana vann tycker jag. Utan tvekan den bästa låten so far enligt moi. Bara nu dem för guds skull behåller den serbiska versionen så är jag mer än glad!
  Ljusår bättre än Saade, Andersson & Carlsson!

 2. Hannes

  @Nathalie Håller helt med dig, men har Serbien någonsin skickat ett bidrag på engelska?

 3. Rickard

  Bra låt! Den kommer självklart att gå till final! Klart att de måste hålla kvar vid serbiskan! Jag tror knappt att Serbien haft någon låt på engelska men är inte hundra säker där!

 4. Lukas

  @Nathalie, @Hannes och @Rickard: Efter lite räknande på handen kan jag konstatera att Serbien alltid sjungit på sitt modersmål ända sen debuten: Molitva, Oro, Cipela, Ovo je Balkan, Caroban, Nije Ljubav Stvar, Ljubav Je Svuda. Ingen av dessa var på engelska.

 5. Vesna

  I den Serbiska Tidningen Blic, har Bojana uppgett att hon kommer sjunga låten på engelska… I vanliga fall tycker jag att Serbien alltid bör framföra sina låtar på serbiska men i det här fallet.. Vet i katten om det inte vore bättre på eng.

 6. Schlagerpinglan

  @Vesna, När det gäller Island så tycker jag att det endast var ett bidrag som blivit bättre när de översatte det till engelska och det var när jag inte gillade originalet. Om det fungerar på samma sätt här så finns det ju faktiskt en chans att jag kommer att gilla en eventuell engelsk version av “Ceo Svet Je Moj“ bättre. Om den inte “tar sig” så hoppas jag nästan att dina uppgifter stämmer.

 7. Johanna

  Om den blir på engelska tror jag den bommar finalen i Wien. På serbiska tror jag den seglar in i finalen utan svårigheter!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se