Lettlands Eurovision-bidrag 2015

2015-02-23 (måndag)
Lettland Efter “Eirodziesma” och “Dziesma” så bestämde sig TV-bolaget LTV för att använda sig utav den nyskapade nationella uttagningen “Supernova” för att utse Lettlands bidrag i Eurovision Song Contest 2015.

Totalt 20 bidrag tävlade i uttagningen som bestod utav presentationsprogram, två deltävlingar, en semifinal med åtta bidrag samt en avslutande final den 22:a februari där fyra finalister gjorde upp om segern.

I de inledande showerna hade en jury lika mycket att säga till om som tittarna men vid finalen var det 100% tittarröster som utsåg vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Lettlands bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“Love Injected“, Aminata final-framträdandestudioversionvideotext
(text & musik: Aminata Savadogo)

Resultatet av Lettlands nationella ESC-final 2015, 22:a februari:
Placering, Bidrag, Artist: Internet-röster SMS-röster Summa
1. “Love Injected“, Aminata 8 319 14 017 22 336
2. “Take Me Down“, Markus Riva 5 818 9 932 15 750
3. “Sundance“, ElektroFolk 2 803 7 971 10 774
4. “Nefelibata“, MNTHA 3 010 7 352 10 362
(Källor: lsm.lv och wikipedia)

Schlagerpinglan: Först och främst så vill jag understryka att jag tycker att Supernova varit en underhållande uttagning med snygg inramning och ett flertal bra bidrag och att jag hoppas att de behåller detta format till nästa år. Jag tycker även att de fick ihop ett hyfsat finalfält där alla fyra finalisterna kunde erbjuda något speciellt men där jag tyvärr inte hittade något enskilt bidrag som hade “hela paketet”.

Låtmässigt tyckte jag bäst om “Take Me Down“ men live blev den aldrig den där självklara vinnaren jag hoppades på, även om jag själv gärna sett att Markus fått finalbiljetten i alla fall.

Efter många genomlyssningar så föll jag även för “Nefelibata“, men just p.g.a. att det var en så pass svår låt så tror jag inte heller att den hade fungerat i Wien. Sedan har vi då “Sundance“ som var ren musikglädje med en komisk vinkling och som säkert hade kunnat fungera i ESC för tio år sedan, fast just den här versionen saknade det där lilla extra, i alla fall enlig mig.

Kvar återstod då tittarnas favorit, “Love Injected“ med Aminata, och i brist på överlägsna ESC-vinnar-kandidater så får jag väl anta att det var det bästa valet. Själv har jag fortfarande väldigt svårt för “lockropen” i refrängen men kan likväl förstå att låten kan anses vara både modern, intressant och bra på sina ställen.

Jag kommer förmodligen inte att placera den så högt på mina egna personliga listor men håller likväl en tumme för att den ska lyckas ta Lettland vidare från den andra semifinalen. Sex år utanför finalen är lång tid nog.

Mer om Lettlands förberedelser inför ESC 2015 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Lettland i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se