Finlands Eurovision-bidrag 2015

2015-03-02 (måndag)
Finland Efter tre inledande semifinaler med totalt 18 tävlande bidrag så var det i lördags, den 28:e februari, dags för Finland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av “Uuden Musiikin Kilpailu 2015“, eller förenklat “UMK 2015“.

Nio tävlingsbidrag framfördes och sedan var det upp till 90% tittarröster och 10% civila jurygrupper, som representerade olika typer av den finländska befolkningen, att utse vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“Aina mun pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät
final-framträdandesemifinal-framträdandevideo
(text & musik: Pertti Kurikan Nimipäivät, Kalle Pajamaa, Teuvo Merkkiniemi)

Resultatet av Finlands nationella ESC-final 2015, 28:e februari:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “Aina mun pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät 1,2% 36,2% 37,4%
2. “Crossroads“, Satin Circus 2,1% 24,2% 26,3%
3. “Heart of Light“, Opera Skaala 1,6% 6,7% 8,3%
4. “Hold Your Colours“, Solju 0,7% 5,8% 6,5%
5. “All For Victory“, Angelo De Nile 0,8% 5,5% 6,3%
6. “Lions and Lambs“, Jouni Aslak 1,1% 3,3% 4,4%
7. “No Voy A Llorar Por Ti“, Norlan “El Misionario” 0,4% 3,7% 4,1%
8. “Ostarilla“, Shava 1,2% 2,2% 3,4%
9. “Särkyneiden sydänten kulmilla“, Järjestyshäiriö 0,9% 2,4% 3,3%
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Min slutliga personliga favorit, och det bidrag som jag till slut hoppades att att Finland skulle skicka till ESC, visade sig vara “Lions & Lambs“. En låt som inte bara hade en träffande text och medryckande melodi utan som även fungerade felfritt live och som gav tre minuters verklighetsflykt där jag helt var uppslukad i framträdandet från början till slut.

Går man endast efter bästa studioversion, härligast röst på inspelningar, snyggast artist på foton och annat som påverkar mer än vad man önskar så är fortfarande Satin Circus och deras bidrag min absoluta favorit, för “Crossroads” är enligt mig en av årets absolut bästa låtar och den spelas flitigt här hemma. Framträdandet lämnade dock alltför mycket att önska och utan den magin som Jouni Aslak levererade så var mitt ESC-val enkelt.

Jag vill även passa på att ge ett litet hedersomnämnande till Angelo De NilesAll For Victory” som gått all in vad gäller framträdande, något som uppskattas av en ESC-fantast som mig. 🙂

Nu spelade ju mina åsikter inte någon som helst roll för slutresultatet, då de finska tittarna redan tagit Pertti Kurikan Nimipäivät till sina hjärtan och röstade fram dem till en säker seger, även om juryn (med sin minimala makt) försökte att dra åt ett annat håll.

Först och främst: jag personligen tycker inte att låten är bra och trots att jag imponeras av killarnas prestation så får jag inte den där varma känsla som jag antar att de finska tittarna får när de ser dem och därför kommer jag tyvärr inte att placera Finland så högt på mina listor denna gång.

Jag önskar naturligtvis att Finland valt något annat bidrag, men samtidigt: varför välja bort sina favoriter för att man tror att något annat bidrag borde “fungera bättre i ESC”? ESC-publiken är oberäknelig och om nu Finland verkligen tycker att låten är bra och de gillar hela paketet, hur oförståeligt det än verkar för mig personligen, så önskar jag dem lycka till. Vem vet, det kanske fungerar? 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2015 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Finland i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Finlands Eurovision-bidrag 2015”

 1. Johanna

  Finland ligger tvåa enligt oddsen så kanske går bättre än man kan tro (jag förstår inte inte alls detta dock, tycker det är det anskrämligaste sedan “Aven Romale” var med i ESC) För mig hjälper det inte att de har ett funnktionshinder. Låten är ändå kass. Det enda positiva är att den iaf är kort.

 2. Schlagerpinglan

  @Johanna, Ibland så börjar det att surras kring ett bidrag och anses vara helt “rätt” att stödja det p.g.a. olika anledningar oavsett om man gillar låten eller ej och då kan det gå riktigt, riktigt bra för det bidraget. Därför vågar jag inte tro något om “Aina mun pitää“:s chanser. I nuläget ser jag det som lika troligt att de kommer sist i sin semifinal som att de vinner hela Eurovision Song Contest. Allt beror på vad som händer fram till semifinalen/finalen.

  Jag tycker å ena sidan att det är roligt med solskenshistorier och hoppas att gruppen får en trevlig upplevelse, men eftersom den tävlar på samma villkor som alla de andra så kommer jag förmodligen att få lite dåligt samvete när jag presenterar mina slutliga betyg. :/

 3. Jonas

  Hur kan man annat än älska Finlands bidrag? En blandning Winny Puhh tvåan tvån från Estlands utagning 2013 (det kart bästa bidraget det året och borde fått föra estlands flagga till Malmö) och glada hudik. En riktig fullträff här! 🙂

 4. Nathalie

  Bedrövligt dåligt! Bland det absolut sämsta man får leta efter. Men det är samtidigt politiskt korrekt, så jag gissar att Skandinavien ger Finland höga poäng, men har extremt svårt att tro att resterande Europa gör det.

 5. Adri

  Tycker inte att Finland hade något att skryta om i sin final. Något som dock gör så att jag undrar är varför fördelningen av röster är 90/10. Då hade nästan makeat mer sense om det var 100% tittare. Bäst är ju dock när det är 50/50. I alla fall om man frågar mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se