Portugal Schlagerpinglan:Festival da Canção 2015“, Portugals nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2015, inleddes med två semifinaler tidigare i veckan och är nu i kväll, lördagen den 7:e mars, framme vid den avgörande finalen där sex bidrag tävlar om att få representera landet i Wien.

Resultaten från de inledande semifinalerna, inklusive länkar till alla de tävlande bidragen, hittar ni här medan info om uttagningen i stort, tid och länk till finalens webbsändning, finalbidragen samt mina personliga betyg av dem finns här nedan:

Allmänt om Portugals nationella ESC-2015-uttagning “Festival da Canção 2015”:
“Festival da Canção” inleddes med två semifinaler den 3:e och 5:e mars med sex tävlande bidrag i varje show. Från varje semifinal gick tre bidrag vidare i uttagningen.
Två av de bidrag som gick vidare från respektive semifinal utsågs av tittarna medan det tredje finalbidraget utsågs av en jury.
I finalen utses vinnaren eventuellt genom två omröstningsrundor: först utser juryn en och tittarna två (eller en) superfinalister innan 100% tittarröster utser den slutliga segraren. (Enligt andra källor är det 100% tittarröster som utser vinnaren.)
Programledare för finalen är Júlio Isidro och Catarina Furtado.
Finalen ses via RTP 1, RTP International, rtp.pt och media.rtp.pt den 7:e mars kl. 22:25 CET (22:00 CET enligt andra källor och 20:25 enligt escsverige.blogspot.se).

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
“Há um mar que nos separa”, Leonor Andrade (tittar-val)
semifinal-framträdande
(Miguel Gameiro)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
“Outra Vez Primavera”, Yola Dinis (tittar-val)
semifinal-framträdande
(Nuno Feist, Nuno Marques da Silva)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
“Tu tens uma mágica”, Gonçalo Tavares (jury-val)
semifinal-framträdande
(Gonçalo Tavares, José Cid)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
“Um fado em Viena”, Teresa Radamanto (tittar-val)
semifinal-framträdande
(Fernando Abrantes, Jorge Mangorrinha)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
“À espera das canções”, Simone de Oliveira (tittar-val)
semifinal-framträdande
(Renato Júnior, Tiago Torres da Silva)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal
“Mal menor (ninguém me guia à razão)”, José Freitas (jury-val)
semifinal-framträdande
(Chukry)
PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal

Schlagerpinglan: Hade jag själv fått utse finalisterna så hade både “A Noite Inteira” (från den första semifinalen) och “Maldito Tempo” (från semi 2) fått vara med, men det är inget som jag känner så där väldigt starkt för.

Nej, för mig personligen så handlar kvällens final endast om ett bidrag och det är “Outra Vez Primavera” med Yola Dinis. I ärlighetens namn så är jag inte helt övertygad om att det är “rätta valet”, då den kanske kan upplevas som lite släpig och varken är något som kommer att hamna så värst högt på mina listor eller lyssnas på speciellt ofta av mig utanför festivalen, men det är något i den som fängslar mig när jag väl tar mig tid att lyssna på den.

I brist på bättre sätt att uttrycka det: hade man slagit upp “Portugal i ESC” så hade det illustrerats av “Outra Vez Primavera”. Klyschigt ja, men det är väldigt beskrivande för vad jag känner. Det ÄR liksom ett portugisiskt ESC-bidrag i min värld.

Om det vinner och om det i så fall har en chans att ta sig vidare till finalen är frågor som kommer att få svar tids nog, men personligen så hoppas jag på en finalplats i ESC för Yola. 😀

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Portugal i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Portugal 2015: Allt inför “Festival da Canção”-finalen”

 1. Hannes

  Är inte säker på vem jag gillar mest, men Yola är i alla fall en av dem bättre i Portugal 😛

 2. Adri

  Jag personligen tycker det här startfältet var bedrövligt. Portugal, Rumänien och Norge står för årets klart svagaste startfält i mitt tycke. Ingen av de deltagande i något av dessa tre länder kan jag se som något som avancerar nämnvärt i ESC. Tyvärr för jag skulle verkligen kunna unna Portugal lite framgång.

 3. Johanna

  Den bästa låten som var med överhuvudtaget i Portugal var ju “Danca Joana” som tillsammans med mina andra favoriter blev utröstade redan i semin. Den enda av mina favoriter (om man nu kan kalla någon det i detta bedrövliga startfält) som tog sig till final var Leonor. jag tror dock på Yola som vinnare och det är väl en ok låt men det lär inte bli någon final för Portugal men jag älskar Portugal för att de aldrig viker sig och skickar något anpassat för formatet och för att de håller sig till sitt eget språk. Blir pluspoäng på det i in bok!

 4. Micke

  Jisses! Har bara hört “Há um mar que nos separa”, Leonor Andrade i studioversion där jag kände att härligt att Portugal fått till en riktigt bra låt. Hörde den nu från semifinal-framträdandet och då var den inte alls lika bra. Hoppas att de får till det bättre i finalen för det är en bra låt. Ska jag nämna några andra så blir det i så fall Yolas och Teresas låtar.

  I övrigt stryker jag under dessa ord från Johanna: “jag älskar Portugal för att de aldrig viker sig och skickar något anpassat för formatet och för att de håller sig till sitt eget språk. Blir pluspoäng på det i in bok!”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se