sverige Precis som 2011, 2012, 2013 och 2014 så kommer svenska folket att ha 50% av makten vid finalen av Melodifestivalen medan resten av makten ligger i händerna på elva internationella jurygrupper. Vilka länder dessa kommer ifrån ser ni här nedan tillsammans med statistik om vilka bidrag de givit sina tolvor till genom åren samt skillnaderna mellan juryns och svenska folkets smak de senaste fem åren.

De elva internationella jurygrupperna vid Melodifestivalen 2015 (+ röstningshistorik):
2014

2013 2012 2011 2010
♥ Armenien
♥ Belgien Danny
♥ Cypern Sean Banan Loreen
♥ Estland Linus Svenning Loreen
♥ Frankrike Alcazar Ulrik Munther Danny Eric Saade Salem Al Fakir
♥ Israel Ace Wilder Robin Stjernberg
♥ Malta Helena Paparizou David Lindgren David Lindgren Eric Saade
♥ Nederländerna Ace Wilder
♥ Slovenien
♥ Storbritannien Alcazar Ulrik Munther Danny Eric Saade
♥ Österrike
Vinnare Sanna Nielsen Robin Stjernberg Loreen Eric Saade Anna Bergendahl
Int. juryns val Ace Wilder Robin Stjernberg Loreen Eric Saade Salem Al Fakir
Tittarnas val Sanna Nielsen YOHIO Loreen Eric Saade Anna Bergendahl

Schlagerpinglan: Vi kan väl även göra en liten återblick och se hur den internationella juryns makt förändras genom åren, se nedan. (Samma återblick som förra året, javisst, men lite repetition skadar aldrig. 😉 )

2009: Förutom de elva svenska jurygrupperna så infördes en tolfte, internationell jurygrupp. De fick även i uppgift att utse en extra finalist. Försöket fungerade inte så bra och slopades redan nästa år. “Alla” med Sofia fick nämligen endast 4 poäng av de svenska jurygrupperna och inga alls av tittarna. I finalen var Sarah Dawn Finer den int. juryns favorit medan de svenska juryn föredrog Måns Zelmerlöw. Vann gjorde dock tittarnas favorit Malena Ernman.

2010: De internationella jurygrupperna ökades till 6 stycken medan de svenska jurygrupperna minskades till 5 stycken. Trots att den int. juryn hade jurymajoritet så fick de se sin favorit Salem Al Fakir slagen av Anna Bergendahl, som var både tittarnas och den svenska juryns förstahandsval.

2011: Nu slopades de svenska jurygrupperna helt och systemet vi har idag med 11 internationella jurygrupper infördes. Vilka länder som är med skiftar dock från år till år. 2011 var både juryn och tittarna överens om att Eric Saade skulle vinna.

2012: Även detta år var juryn och tittarna överens om vinnaren. Denna gång ledde det t.o.m. till seger i ESC för Loreen och “Euphoria“.

2013: Detta var första året som den internationella juryns vilja segrat över det svenska folket och juryns Robin Stjernberg fick åka till Malmö i stället för tittarnas favorit YOHIO.

2014: Detta var första året, när 50/50-regeln tillämpats, som svenska folkets vilja segrat trots att den internationella juryn hade en annan favorit och Sanna fick åka till Köpenhamn i stället för juryfavoriten Ace Wilder.

2015: Vad som händer under finalen 2015 är fortfarande ett oskrivet kort och ser man till statistiken så kan allt hända, t.o.m. de som kommer från Andra Chansen anses numera ha en chans i tävlingen. Bäst är det naturligtvis om både jury och tittare ser att det finns en självklar vinnare, men i ett startfält med mer än ett riktigt bra bidrag så är det kanske inte helt självklart. Säkert är i alla fall att ni hittar de tolv finalbidragen här.

Vill ni själva kolla lite på hur de internationella jurygrupperna röstat genom åren hittar ni resultaten här: 2009, 2010, 2011, 2012 och 2013 och 2014.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Melodifestivalen 2015: De internationella jurygrupperna”

 1. André

  Jurygrupperna har resultatmässigt varit ett segerkoncept. De har tydligt visat vad vi bör skicka och har haft rätt. Loreen och Eric Saade var ju givna vinnare även utan juryns hjälp och Sanna var visserligen efter Ace förra året men där var det ändå såpass jämt så man förstod att det skulle gå bra för Sanna i Eurovision också. Både Sanna och Ace hade gett bra placeringar senast tror jag.
  Dock var juryn helt oense med tittarna på Malena Ernman och Anna Bergendahl, och mycket riktigt gick det ju inte bra när de två tävlade i ESC. Robin Stjernberg fick en medelbra-placering när han tävlade, och jag tror inte att folkets favorit Yohio hade gett bättre placering. 2013 var konkurrensen i ESC tuff och Sverige hade ingen vinnarlåt alls det året så därmed var Robin det bästa alternativet och jag personligen tycker ändå Robins fjortondeplats var ett godkänt resultat i tanke på det årets konkurrens. Det jag vill poängtera är att juryn med största sannolikhet är några vi bör lyssna på ifall vi är intresserade av ett bra resultat i ESC, de har fått rätt alla gånger på ett eller annat sätt.
  Det är dock omöjligt att veta vad de kommer ge för poäng, för minns tex att Linus Svenning fick höga poäng förra året och 2013 fick Sean Banan höga poäng, vilket jag verkligen inte kunnat föreställa mig. Vem vet, kanske Samir och Viktor och Hasse Andersson överraskar och plockar poäng på lördag? 😉

  Skämt och sido, Eric Saade och Måns kommer båda få höga poäng tror jag, det är den sortens musik som brukar gå hem som mest i ESC. Tror även Mariette, Dinah Nah och Linus kan få poäng också. Det mest intressanta med juryn det här året är hur de kommer bedöma Jon Henrik. Han är ett wildcard utan dess like och han kommer antingen få mycket höga poäng eller knappt några poäng alls tror jag. Hoppas såklart på höga poäng eftersom jag tycker jättemycket om både Jon Henrik och hans låt, och hade tyckt det varit intressant och roligt att tävla med något unikt i ESC. Spännande blir det verkligen på lördag 🙂

 2. Armenien

  Det känns inte alls bra att Armenien dömer i melodifestivalen. Jag skulle tippa på att de kommer att ge 12 poäng typ till hasse Anderson. 1 landet har troligen pakter i eurovision med andra länder.
  2. I senaste tävlingen hade deras jry många av favoriterna i tävlingen botten av deras röstning vilket har av somliga sägs bero på grund av taktikröstning. http://wiwibloggs.com/2014/05/28/jury-vote-armenia-favourites/51548/

 3. Schlagerpinglan

  @André, Det är intressant att du nämner just Samir & Viktor och Hasse, för det är just de två (förutom den uppenbara Jon Henrik som är ett stort frågetecken) som jag är extra nyfiken på vad gäller juryns röster. Och om de i så fall får det… bör vi lita på juryn? Tror dock inte att dessa frågor blir aktuella… men man ska aldrig utesluta något. 🙂

  Ju mer man försöker förutse hur juryn kommer att agera, desto snurrigare blir det, så ja, det blir spännande. 😀

  @Armenien, Det är alltid en viss risk att ta in utländska jurygrupper för man kan aldrig vara säker på att de har Sveriges bästa i åtanke när de röstar. Som tur är så är det 11 jurygrupper så om en eller två har baktankar med sin “hjälp” så inverkar det inte så mycket.

  Å andra sidan så är jag inte övertygad om att det är så många av de svenska rösterna som läggs med “Sveriges bästa i ESC” i tankarna, så helt “bra” blir det ju aldrig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se