Rumäniens Eurovision-bidrag 2015

2015-03-10 (tisdag)
Rumänien I söndags, den 8:e mars, valde Rumänien ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av “Selecția Națională 2015“.

Efter att de 12 bidragen framförts så var det upp till 50/50 jury- och teleröster att utse vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Rumäniens bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“De la capăt”, Voltaj final-framträdandevideoengelsk version
(text & musik: Calin Gavril Goia, Gabriel Constantin, Adrian Cristescu, Paduraru Silviu-Marian, Alstani Victor-Razvan, Monica-Ana Stevens, Andrei-Madalin Leonte)

Resultatet av Rumäniens nationella ESC-final 2015, 8:e mars:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “De la capăt“, Voltaj 43 = 12 p. 4 707 = 12 p. 24 p.
2. “A Million Stars“, Luminița Anghel 39 = 8 p. 3 828 = 10 p. 18 p.
3. “Still Alive“, Ovidiu Anton 41 = 10 p. 791 = 5 p. 15 p.
4. “Love Won’t Run Away“, Blue Noise 39 = 7 p. 1 020 = 7 p. 14 p.
5. “Save Us“, Tudor Turcu 28 = 5 p. 2 078 = 8 p. 13 p.
6. “We Were in Love“, CEJ 26 = 4 p. 846 = 6 p. 10 p.
7. “Superman“, Lara Lee 30 = 6 p. 386 = 1 p. 7 p.
8. “Nowhere“, Cristina Vasiu 21 = 3 p. 444 = 2 p. 5 p.
9. “Chica Latina“, Aurelian Temișan feat. Alexa 13 = 2 p. 488 = 3 p. 5 p.
10. “Secret Place“, Super Trooper 9 = 1 p. 510 = 4 p. 5 p.
11. “My Light“, Rodica Aculova 1 = 0 p. 86 = 0 p. 0 p.
12. “Dragoste în Lanțuri“, Băieții 0 = 0 p. 178 = 0 p. 0 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: När både juryn och tittarna är överens vart 12-poängarna ska gå så får man väl erkänna att bästa låten vann, även om man själv kanske är av en annan uppfattning. Hade jag förstått rumänska så hade jag förmodligen stämt in i hyllarkören, men just nu så är det inte mycket mer än en vacker låt som inte lämnar några större spår hos mig.

Nej, min personliga favorit har hela tiden varit “A Million Stars“ med Luminița Anghel, en klassisk ESC-låt som slår an de rätta strängarna hos mig och som jag hoppades in i det sista att Rumänien skulle skicka. Så här i efterhand förstår jag ju att hon knappast hade någon chans då “De la capăt“ tydligen var mer än bara en vanlig låt utan bar på ett stort budskap om övergivna barn. Hedervärt, visst, men inget jag förstår om de inte översätter låten till engelska, vilket jag i och för sig inte hoppas på.

Det bidrag som visade sig bli min andra personliga favorit överraskade t.o.m. mig själv: “Secret Place“ med Super Trooper, ett bidrag som jag räknat bort redan vid första genomlyssningen eftersom det var alltför gammalmodigt för min smak. Hur jag kan ändra uppfattning så där helt plötsligt är lite lustigt, då framträdandet inte var så värst imponerande, men förmodligen så är det väl så enkelt som att jag börjar bli trött på alla bidrag som tvunget ska ha bakomliggande stora budskap. 3 minuters musikglädje utan pekpinnar räcker tydligen för min del. 😀

Hur det kan tänkas gå för “De la capăt” i ESC och om den kan ta sig vidare från den första semifinalen vågar jag mig inte på att spekulera om i nuläget. Det är en vacker låt och sångaren kan sjunga, så inget är omöjligt, med eller utan budskap. 🙂

Mer om Rumäniens förberedelser inför ESC 2015 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Rumänien i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Rumäniens Eurovision-bidrag 2015”

 1. Micke

  Detta är en av de största växarna överhuvudtaget. Inte överraskande för sådan brukar Coldplays musik vara. Säger jag att det är plagiat? Definitivt inte men det är inne och leker på Coldplays lekmarker och det kan ju aldrig vara fel 🙂 Lite mäktig och vacker på samma gång. Dessutom är rumänska ett oerhört vackert språk musikaliskt använt. Fan ta dem om de framträder med engelsk text i maj.

  Jag har nu åtta låtar jag tycker mycket bra om och ytterligare nio jag tycker bra om. Alltså sjutton sammanlagt. Inte illa. Min topp har ändrats lite men detta är de åtta jag tycker riktigt bra om. Rumänien kanske inte har klättrat färdigt än jag vet inte:

  1. Frankrike
  2. Italien
  3. Slovenien
  4. Estland
  5. Rumänien
  6. Schweiz
  7. Danmark
  8. Storbritannien

 2. Micke

  Schlagerpinglan: Fick just syn på att vi har samma fyra låtar i topp och min sexa är din femma. Bara en sån sak 🙂

  Du får lyssna lite mer på Rumäniens bidrag bara 🙂 Men jag vet ju sen tidigare att Coldplay inte riktigt är din grej

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Måste vara någon slags rekord. 😀 Vad gäller Rumänien så är det mycket möjligt att “De la capăt“ kommer till sin rätt när jag slutar att jämföra den med de andra rumänska bidragen. Vid något tillfälle så får man ju helt enkelt inse att “slaget är förlorat” för ens personliga favoriter och gå vidare. 🙂

 4. Mr A

  Det finns en engelsk version redan. http://youtu.be/tYQujSLO6XI

 5. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jag tackar så mycket för infon. 😀 Mycket intressant att ha hört den men hoppas att de behåller den rumänska versionen.

 6. Johan

  En växare precis som Micke säger! Kan bli intressant att se hur den klarar sig om de behåller den rumänska texten med tanke på dess handling.

 7. Johanna

  Den här var ju överlägset bäst i deras uttagning! Rätt in i min topp 10 om de bara inte använder sig av den engelska versionen(det är inte bestämt än vilket)

 8. Ola

  Klart bästa låten i startfältet! Rörande budskap och snygg produktion.
  Fyra på min lista just nu efter Estland, Italien och Spanien.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se