sverige Schlagerpinglan: Så här i slutspurten av ESC-bidrags-inlämnings-perioden så blir det automatiskt stort fokus på de andra ländernas uttagningar men vi får ju inte glömma bort vår egen. 🙂

Till helgen är det dags för finalen av Melodifestivalen 2015 och traditionsenligt så har jag valt ut mina 10 favoriter av de som tävlat i uttagningen, och inte helt oväntat så finns det bland dem en del som fick lämna tävlingen långt innan finalen. Här nedan ser ni m.a.o., för åttonde året i rad, min personliga tio-i-topp-lista av de bidrag som tävlade i Melodifestivalen.

Schlagerpinglans MF-2015-topp-10, 2015-03-10:
1. “Jag är fri (Manne Liem Frije)“, Jon Henrik Fjällgren (Final)
2. “Don’t Say No”, Midnight Boy (Utslagen)
3. “One By One“, Elize Ryd & Rickard Söderberg (Utslagen)
4. “Living To Die“, Andreas Johnson (Utslagen)
5. “Sting“, Eric Saade (Final)
6. “Don’t Stop Believing“, Mariette (Final)
7. “Möt mig i Gamla stan“, Magnus Carlsson (Final)
8. “Forever Starts Today”, Linus Svenning (Andra Chansen → Final)
9. “Don’t Stop“, Isa (Final)
10. “Heroes”, Måns Zelmerlöw (Final)

Schlagerpinglan: Som sagt så har denna topp-tio-lista blivit en återkommande tradition här på bloggen (se 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009 och 2008) och speglar min personliga smak och de låtar som jag tror att jag lyssnat på mest under dessa veckor som Melodifestivalen 2015 pågått.

Vilka bidrag jag däremot tror och hoppas på i finalen är en helt annan fråga och de spekulationerna väntar jag med tills lite senare, men det är knappast någon hemlighet att jag håller en liten extra tumme för Jon Henrik Fjällgren. 🙂

Vill ni bidra med era egna topplistor, eller bara lyssna igenom årets tävlande bidrag, hittar ni länkar till alla de 28 bidragen samlade här. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Topp-10-lista Melodifestivalen 2015”

 1. André

  Vi har många gemensamma favoriter i år 🙂 och de har antingen gått till final eller åkt ut direkt, lite ironiskt! Jag har väldigt svårt att rangordna min topp 3, men vilka som är topp 10 är ingen tvekan. Och precis som du pinglan blandar jag inte in tankar om ESC och chanser i finalen utan går bara på min egna smak. Här är min lista:

  1. Jon Henrik Fjällgren
  2. Måns Zelmerlöw
  3. Mariette
  4. Rickard Söderberg och Elize Ryd (HUR kunde de åka ut?)
  5. Molly Petersson Hammar (Dumma app)
  6. Andreas Johnson (kommer aldrig förstå hur han blev sist)
  7. Magnus Carlsson
  8. Midnight Boy
  9. Linus Svenning
  10. Behrang Miri och Victor Crone

 2. Lukas

  Måste faktiskt skriva av mig lite här och nu…

  Det är en besvikelse för mig att jag i år inte lyckades hitta någon pärla alls i år jämfört med alla de tidigare år när deltävlingar infördes. Nästan som att jag har en känsla av att det eventuellt kan ha funnits nånting som haft potential att bli bra, men som blivit lidande av det faktum att man valde att korta ner antalet bidrag.

  Och desto mer tragiskt blir det för mig när jag inser att jag inte haft nån vidare lycka med mina bidrag sen 2013 när Ralf Gyllenhammar nådde finalen med Bed on Fire. Om den bara hade vunnit hela tjotabalongen… Outtrigger som jag hejade på väldigt mycket i fjol föll alldeles för tidigt och jag önskade verkligen att de skulle vara med i år igen och få en revansch.

  Nu märker ni nog säkert att jag glorifierat i stort sett alla hårdrockbidrag i mellon, men det är inte så förvånande. Jag har märkt att dessa har en stark fördel, och det är att kunna skapa ett framträdande som man kan komma ihåg i efterhand. Brinnande flygel. Burar. När lammen tystnar. You name it.

  I år fanns som bekant ingenting utav detta. Neverstore lyckades inte heller få till det. Det känns lite grann att jag bara väntar på att finalen ska ha tagit slut och man kan börja hoppas på nåt bra igen 2016.

 3. Micke

  Du är några år efter mig med din besvikelse Lukas 🙂

 4. Stina

  Kika på min blogg, där jag har skrivit vad jag tycker om årets upplaga av mello och artister 🙂
  https://transsexuellastina.wordpress.com/2015/03/11/schlagerfeber/

 5. Hannes

  hmmm, nej, jag själv gillar ju inte Jon Henriks låt alls. Jag håller någ lite mer på Mariette eller Dinah Nah, eller till och med Jessica.

 6. Lukas

  @Micke: Kan tänka mig att 2011 måste ha varit dödsstöten för tävlingen enligt dig, eller är det ännu tidigare än så måhända? (Tänker framför allt på att detta var första gången det segrande bidraget tagit hjälp av robotdansare)

 7. André

  Lukas och Micke, jag kan inte riktigt hålla med er om att den musikaliska kvalitén varit så dålig det här året, jag tycker årets tävling hållit hög nivå faktiskt, men jag delar absolut besvikelsen över avsaknaden av rockbidrag, eftersom jag också älskar rock. Hade ett mycket bra bidrag förra året (Ammotrack med “Raise your hands” och ett godkänt (Outtrigger “Echo”) och året före det Ralf Gyllenhammar med “Bed on fire”, otroligt bra låt! För att inte tala om The Poodles, Heat och Lordis dagar.
  I år fanns verkligen inget rockbidrag (Nej, Neverstore var för poppigt för min smak) och jag är orolig över om tävlingen fortsätter på det här spåret. Det finns två genres jag absolut inte vill ska försvinna ifrån Mello och ESC och det är rocklåtar och balkanballader…det vore katastrof om dessa genres började lysa med sin frånvaro. På ett sätt är jag nästan glad för att Finland tävlar (även om låten är usel) med något rockigt bara för att bevisa att rocken inte är död.
  Jag hoppas på några riktigt bra rockbidrag nästa år och det får gärna resultera i en vinst också om det är något bra. Drömmen hade varit att se Sabaton, In flames eller Europe tävla i ESC för Sverige men den drömmen kan jag nog tyvärr glömma 😉

 8. André

  Micke, ber om ursäkt för att du troligtvis inte känner dig manad till att vara inblandad i min ovanstående kommentar. Glömde bort att du inte kollar på Mello 😛

 9. Okloker

  Jag håller med André om att den musikaliska kvalitén varit bra i år. Betydligt bättre än i fjol, måste varit mellons absoluta bottennapp.
  Däremot saknar jag varken hårdrock eller dessa fruktansvärda överdramatiserade balkanballaderna.
  I år vinner Måns Z överlägset, troligtvis även i ESC-finalen. De fyra platserna därefter tas av Isa, Jon Henrik, Saade och Mariette, troligtvis i den ordningen. Och sist bedrövliga trion JTR.

 10. Micke

  Vet du Lukas jag kan sitta här och säga att jag tycker Erik Saade är tidernas mest talanglösa i MF. Att hans låt Manboy mest är en gubben Noak typlåt. Att hans popular är tidernas mest sammanklistrande av ett gäng gamla låtar. Att jag tycker förra årets you ou ou ou vinnare är det sämsta jag hört i MF. Men ingenting av detta har något att göra med att jag hoppat MF. Jag kan tycka allt detta men jag har helt enkelt inte med att göra att dessa är med i MF. Alla har olika smak och alla musikstilar ska ha sitt när det gäller MF. Det gäller givetvis även robotdansare även om jag inte fattar syftet för såna ratas ju ändå i ESC. Tack och lov 🙂

  Vet du jag kan ta att folk tycker illa om låtar och artister. Även om det är sånt jag gillar för det bekommer mig inte ett skit. Däremot har jag otroligt svårt för folk som ska styra tävllingen. “Gillar inte den låten för den är för gammalmodig eller för modern eller fel genre eller vad det kan vara. All sorts musik har rätt att vara med i MF. Det är ju hela grejen. Jag har exempelvis inte hört låten med Hasse kvinnaböske men har hört gnäll på att den inte är modern eller all skit som sägs. Urlöjligt. Tycker man inte om hans låt så är det givetvis ok men när blev var och en gud och bestämmer vilken sorts musik som har tillträde till MF?

  Nej det som fått mig att tröttna mer än något annat är den svängning som MF gjort från att vara alla generationers tävling till att allt mer bli barnens tävling. I synnerhet vad det då gäller röstningen.

  Jag stannar där för jag har lovat Schlagerpinglan att inte tjata för mycket om detta och de flesta här skriver här för att de gillar MF och då ska jag skita fullständigt i det. Men du frågade Lukas och när någon här frågar mig något så svarar jag alltid. Det har alltså kommit krypande allt mer under 2000-talet men visst har konceptet brist på röst dold i robotdans haft en del att göra med att jag ledsnat.

  Jag älskar moderna låtar i MF och jag älskar gammalmodiga 🙂 Så länge de är bra så är de välkomna 🙂

  Andre du behöver inte be om ursäkt 🙂

 11. Jon

  Jon Henrik Fjällgren måste vinna! Låten, stilen, genren och hans öde är unikt. Ingen annan låt i melodifestivalen 2015 kommer ha nåt att hämta i Eurovision, eftersom dessa samtliga inte sticker ut och inte står för något nytt. Nu röstar vi fram Jon till segern!!!

 12. Ola

  Måns ska vinna det här, och det med besked! Enda låten och showen vi har någon chans med i årets ESC!

  Jon Henriks jojkande går däremot inte alls hem hos mig…kommer på mig själv med att vänta förgäves på en text som aldrig kommer. Nog för att den finns där i bakgrunden från och till, men den framträder aldrig ordentligt och känslan blir att det rör sig om tre minuters nynnande och hummande. Bidraget sticker ut – på fel sätt!

  Sist tippar jag stackars Jessica Andersson. Tror varken jury eller tittare kommer tilltalas av detta sömniga, tråkiga balladskrälle.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se