Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Sverige
Land: Sverige deltagit 54 gånger – vunnit 5 gånger:
1974, 1984, 1991, 1999 och 2012
TV-bolag: SVT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1958 Alice Babs kom 4:a av 10 med “Lilla Stjärna

Sveriges ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Undo“, Sanna Nielsen 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg 14:e i finalen
2012: Euphoria“, Loreen 1:a i finalen
2011: Popular“, Eric Saade 3:a i finalen
2010: This Is My Life“, Anna Bergendahl 11:a i semi 2
2009: La Voix“, Malena Ernman 21:a finalen
2008: Hero“, Charlotte Perrelli 18:e finalen“Heroes”, Måns Zelmerlöw

Lyssna på Sveriges Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Heroes officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamlive i Londonlive i “The Voice of Finland”
akustisk live-versionVanity In Mind Remix
Artist: Måns Zelmerlöw officiell webbplatstwitterfacebookwikipedia
Artist-intervju/presentation-klipp: Intervju av eurovision.tv (1:20 – 21:a april)
Intervju av eurovision.tv (1:12 – 21:a april)
Intervju av wiwibloggs (3:58 – 26:e april)
Intervju av esckaz.com (4:19 – 18:e april)
Intervju av wiwibloggs (5:03 – 18:e april)
“It’s Måns for Sweden” (0:40 – eurovision.tv – 15:e mars)

Startnummer: nr 13 i Semifinal 2 (21:a maj)
Låtskrivare: Linnea Deb (t&m), Joy Deb (t&m), Anton Hård af Segerstad (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Efter en lång nationell uttagning, bestående av fyra deltävlingar och en Andra chansen, så var det den 14:e mars dags för finalen av den svenska nationella ESC-uttagningen där 11 internationella jurygrupper hade 50% av makten och de svenska tittarna de övriga 50 procenten. Trots att det detta år fanns 12 bidrag att välja bland i finalen så gav både grupperna sina högsta poäng till Måns Zelmerlöw, som därmed vann stort. Läs mer om finalen av “Melodifestivalen 2015″ här: “Resultatet: Finalen av Melodifestivalen 2015“.

Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-05-10): Vidare till final (plats 1 av 17) & seger-tippad (plats 1) av de 40


Åsikter och spekulationer om Sveriges bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Till final SverigeSverigeSverigeSverigeSverige Betyg: 4- / 5
Som svensk så är det ganska naturligt att jag håller tummarna för att Sveriges bidrag ska vinna, även om jag måste erkänna att jag inte tycker att vi har det bästa bidraget i år. Jag gillar Måns som artist och unnar honom en riktigt bra placering och tycker dessutom att budskapet och texten i låten är väldigt fin och tänkvärd… men resten når inte riktigt fram till mig. Det är helt enkelt inte min typ av musik men hjälps upp en hel del tack vare Måns och streckgubbsarmén. Räknar man in alla delarna så blir det därmed ett helt OK betyg från mig och även en självklar finalist.
Schlagerpinglan tror: Till final
Sverige brukar nästan alltid bli höjd till skyarna inför ESC, vare sig det blir ett bra resultat eller ej. Detta år tror jag dock att det beror på att många ESC-fans känner igen Måns Zelmerlöw från Melodifestivalen och att surret till största del därmed beror på artisten snarare än bidraget. När det väl kommer till kritan och själva låten ska bedömas så tror jag däremot inte att segern finns inom räckhåll för oss (förlåt mig att jag tvivlar på våra chanser, men i nuläget tror jag att en 3:e-plats är ett lite mer realistiskt mål att sträva efter) men finalplatsen borde i alla fall vara given.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Sverige: “Heroes” – Måns Zelmerlöw”

 1. Kerstin

  Det är enormt svårt att bedöma Sveriges chanser i ESC i år, svårare än någonsin i alla fall tycker jag det. Jag har lite känslan av att vi skickar en duktig artist och ett unikt framträdande snarare än en låt. Missförstå mig inte jag tycker det är en bra låt men det är definitivt framträdandet som skapar helheten och som gör att Sverige nosar på en vinst. Jag tycker att vi skickade det mest kompletta bidraget till ESC och är därför nöjd men vårt val till ESC för jag tycker det här är ett jättebra ESC bidrag och Måns kommer göra en strålande insats. I ESC så väger många komponenter in när man bedömer ett bidrag och vilket man till slut röstar på och det är inte alltid den bästa låten som vinner utan kanske den bästa helheten och där tycker jag Sverige ligger riktigt bra till. Som låt enbart är det en trea för mig men med framträdandet och den duktiga artisten så blir det en fyra. Finalplatsen är så klart given. Jag kommer hålla varenda tumme för Sverige och hoppas Måns tar hem vinsten. Heja Sverige!!

 2. Kerstin

  Bara för att förtydliga mig. Belgien är min personliga favorit och det är Belgien jag hoppas vinner men om jag utgår ifrån de länder som det just nu verkar handla om. Australien, Estland, Italien och Sverige så är Sverige det land jag hoppas allra mest på då de andra inte riktigt är några favoriter till vinst för mig.

 3. Schlagerpinglan

  @Kerstin, På den punkten så har jag lite mer tur eftersom Estland, Italien och Australien alla finns med bland mina personliga favoriter och då jag även hejar på Sverige så ser jag gärna att någon av storfavoriterna vinner. 🙂

 4. Lukas

  Jag blir faktiskt lite förvånad över att oddsmakarna har Sverige så högt upp i sina tips. Visst, jag kan förstå att folk tycker om Måns, att han är karismatisk, gör ett starkt framträdande (det är det som varit det vinnande numret där också, ganska gulligt med hans “interaktion” med streckgubben). Men om man tänker bort det blir låten ganska anonym. Och det är nog därför man gjorde höna av en fjäder genom att kalla det plagiat. Den kanske inte är en direkt karbonkopia av nån annan hitlåt, men den är ändå väldigt förutsägbar. Jag ger fyra poäng till Måns, men bara två poäng till låten, och det blir därmed ett snitt på tre poäng.

  MEN! Jag är dock övertygad om att Sverige är självskrivna till att gå till final. Det ska krävas mycket till för att det inte skulle ske. Men vinna hela tjotabalongen är jag tveksam över.

 5. Johanna

  Så länge inte Australien snor Sveriges vinst så är jag nöjd (om Sverige alltså kommer tvåa och skulle ha vunnit om inte EBU blivit giriga och bjudit in Australien) Alltså om Australien vinner hoppas jag att Sverige kommer trea eller sämre. Men självklart hoppas jag att han vinner!!! Tycker dock inte riktigt att låten är en vinnarlåt (dock mycket mer än Australien och ett gäng andra i oddsens topp 10, typ Finland och Island)

 6. Schlagerpinglan

  @Johanna, Australiens vara eller icke vara i ESC finns det många olika åsikter om och alla är förståeliga. Själv har jag inget emot vare sig deras medverkan eller en eventuell vinst… förutsatt att deras framträdande/helhetsbidrag imponerar och att det inte är uppenbart att det finns andra orsaker bakom vinsten.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se