ESC2015 I början av månaden så avslöjades namnen på de flesta av de över 200 jurymedlemmarna som kommer att rösta i Eurovision Song Contest 2015. Den senast uppdaterade version av pdf-filen hittar ni här. Varje lands jurygrupp består av fem yrkesmusiker (plus reserv) och deras individuella röster kommer att avslöjas efter finalen.

Detta är andra gången som jurymedlemmarnas namn avslöjas innan showerna och det kommer sig av att man vill vara mer öppna med hur röstningen går till och därigenom få ner spekulationerna om eventuellt röstfusk. Här nedan ser ni vad jurymedlemmarna blivit ombedda att bedöma, hur de valdes ut samt vilka fem personer som sitter i den svenska juryn (som står för 50% av Sveriges röster) i ESC 2015.

Som vanligt så kommer jurymedlemmarna att se och basera sina individuella röster på den andra repetitionen av ESC-semifinalerna/finalen (som görs kvällen innan live-showerna) och lämnar sedan in rösterna så att hela juryns poäng kan stå för 50% av det landets röster. De resterande 50 procenten av rösterna står tittarna för vid live-showen som hålls dagen efter juryn röstat.

Detta ska jurymedlemmarna främst bedöma:
♥ Röstkapacitet
♥ Scenframträdande
♥ Låtens sammansättning och originalitet
♥ Artistens och bidragets helhetsintryck

Kriterierna för hur jurymedlemmarna valdes ut:
♥ De får ej ha varit med i den nationella juryn de senaste två åren.
♥ De måste vara minst 16 år dagen då de röstar.
♥ De måste ha ett jobb inom (eller nära relaterat till) musikindustrin.
♥ De får inte vara anställda av de tävlande TV-bolagen.
♥ De måste vara medborgare i de länder de representerar.
♥ Ingen av jurymedlemmarna får ha någon anknytning till något av de tävlande bidragen och/eller artisterna så att de kan rösta självständigt och opartiskt.

Den svenska juryn:
Filip Adamo (juryordförande, 38) – Skivbolagsproffs
Lina Hedlund (37) – Popartist (Alcazar)
Henrik Johnsson (42) – Radio- och TV-producent
Rennie Mirro (43) – Dansare, koreograf och skådespelare
Isa Tengblad (17) – Popartist
(reserv: Maria Ericson (28) – TV-produktionsassistent)

(Källor: eurovision.tv, svt.se)

Schlagerpinglan: Förra året fanns det en riktlinje som hette “Det måste finnas en balans mellan medlemmarna i varje nationell jury vad gäller kön, ålder och bakgrund” men den verkar de ha tagit bort denna gång. Därför är det kanske inte helt konstigt att det endast finns två personer (varav en reserv) som är under 20 år medan hela 17 stycken är över 60 år. Medelåldern hos jurymedlemmarna lär vara 40 år men personligen så tror jag att det blir lite fel om man stirrar sig blind på åldern. Jag är mer intresserad av att veta vad de olika jurymedlemmarna har för musiksmak, för även om det är frestande att tro att yngre gillar pop och äldre opera o.s.v. så tvivlar jag på att det är så enkelt att dra några slutsatser. Det är bara att vänta och se vad som händer, precis som vanligt. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Eurovision 2015: Jurymedlemmarna som har 50% av makten”

  1. Johan

    De skulle behöva minst 10 jurymedlemmar/land för att det på något sätt ska bli rättvist och “opartiskt”. 10 % av Sveriges poäng kommer alltså bygga på Isa Tengblads åsikter? Det här systemet är ett betydligt större misslyckande än diaspora/grannlandsröstningen som “plågade” tävlingen mellan 04-08.

  2. Schlagerpinglan

    @Johan, Instämmer fullständigt. Dessutom så tror jag inte att de kontroller EBU gör för att förhindra fusk kan fungera fullt ut. Hur kan man bevisa att någon påverkat dig i en viss riktning med hjälp av mutor eller annat och inte bara har en lite speciell smak? Ju fler jurymedlemmar – desto svårare att påverka slutresultatet utan att man ser ett mönster i röstningen och även, precis som du skriver, mer rättvist då en person inte får alltför stor makt över resultatet.

  3. Daniel

    Ebu verkar ha missat att vissa jurymedlemmar har anknyting till bidragen. Exempelvis Rafaela spitzli som sitter i schweiska, juryn jobbar som marknadsföring för Universal Music, samtidigt som en del tävlande låtar i tävlingen kommer ifrån Universal music

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se