ESC2015 Schlagerpinglan: På tisdagskvällen den 19:e maj avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2015. Resultatet, d.v.s. vilka tio länder som gick vidare till finalen den 23:e maj, ser ni här nedan tillsammans med länkar till alla de tävlande artisternas semifinalsuppträdande, ifall ni missade showen eller vill se och höra något lands bidrag igen.

De tio länder som gick till finalen av ESC 2015 från semifinal 1 (i ordningen de avslöjades):
Albanien Albanien I’m Alive“, Elhaida Dani
Armenien Armenien Face The Shadow“, Genealogy
Ryssland Ryssland A Million Voices“, Polina Gagarina
Rumänien Rumänien De la capăt / All Over Again“, Voltaj
Ungern Ungern Wars For Nothing“, Boggie
Grekland Grekland One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou
Estland Estland Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa
Georgien Georgien Warrior“, Nina Sublatti
Serbien Serbien Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov
Belgien Belgien Rhythm Inside“, Loïc Nottet

Länderna som ej tog sig vidare från den första semifinalen av Eurovision 2015:
Moldavien Moldavien I Want Your Love“, Eduard Romanyuta
Nederländerna Nederländerna Walk Along“, Trijntje Oosterhuis
Finland Finland Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät
Makedonien Makedonien Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski
Vitryssland Vitryssland Time“, Uzari & Maimuna
Danmark Danmark The Way You Are“, Anti Social Media

Schlagerpinglan: Jag kommer eventuellt att skriva av mig en del i kommentarsfältet nedan men återkommer även med en lite mer samlad rapport om semifinalen i stort och mina personliga åsikter och betyg till bidragen i morgon.

Redan nu kan jag ju avslöja att kvällens resultat gjorde mig både överlycklig (Ryssland, Estland, Grekland och Belgien gick vidare) och väldigt besviken (Moldavien och Vitryssland fick lämna tävlingen) … men mer om det i morgon. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Resultatet av Eurovision Song Contest 2015: Semifinal 1”

 1. Johanna

  Jag satte 8 av 10 finalister och fortsätter därmed min svit att aldrig sätta mindre än 8 rätt i en semi sedan 2011. Känns bra! Och alla mina favoriter utom Vitryssland kom med. Armenien var skitbra live vilket jag inte väntat mig men eftersom jag gillar låten blev jag glad och ryska Polina sjöng ju skjortan av allt motstånd ikväll!! Hon var ju överlägset bäst. t.o.m Georgien som jag haft i min botten fem kändes plötsligt som en värdig finalist!

 2. Johan

  Hmm, märklig semifinal från början till slut måste jag säga. Håller fast att det är ett av de svagaste startfälten på många, många år.

  Misstänker att Finland föll på juryn, alternativt lockade de inte så många telefonröster som jag var övertygad att de skulle lyckas med. Makedonien var falskt och virrigt tyvärr, för det är verkligen en bra låt i grund och botten. Hoppades in i det sista att de ändå skulle kravla sig vidare för nu undrar jag om inte Makedonien snart överväger att hoppa av. Nederländerna var också lite falskt, och lättglömt. Danmark är ett frågetecken och Vitryssland skulle bjudit på mer show. Låtens text var allt jag fokuserade på nu och det är verkligen inte dess starka sida.

  Men den stora kritiken jag har är mot programledarna och hela upplägget. Halvtimmen mellan sista låt och resultatet kändes som en eeeeeeviiiiiiiigheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet. Ingen personkemi, ingen glimt i ögat, urusla små klipp och de mest långsökta (och inte alls humoristiska) historiska liknelserna någonsin. Det drog till och med över på tiden så att hela spänningen med resultaten försvann. Jag hann knappt reagera innan de hunnit presentera 4 nya kvalificerande bidrag. Det kändes inte rätt någonstans. Jag hoppas verkligen att de får till det på torsdag för det enda kvalitativa utöver vissa bidrag var Conchitas briljans i Green Room.

  Skärpning Österrike, det här var inte bra alltså. Grymt besviken.

 3. Johan

  Nä nu blev det lite negativt kanske. Bjuder på mina höjdpunkter:

  1. Estland – Satan vilket snyggt nummer det blev med ljussättningen och kamerorna! Vilken känsla! Sen att publiken sjöng med förstärkte bara intrycket av att den här inte är uträknad alls!

  2. Ryssland – Hon sjöng brallorna av hela startfältet. Given topp 10, med stor sannolikhet en konkurrent till Måns och tenorerna.

  3. Belgien – Trots knakigt uttal är det ett riktigt coolt nummer! Han är sjukt taggad, ibland kanske på gränsen, men det bär hela vägen och landade i en välförtjänt finalplats åt flamländarna.

  4. Rumänien – Den satt! Och för första gången kände jag att den engelska delen också levde upp till hög standard (om än inte alls lika bra som den rumänska). Håller en hemlig tumme för att det här ska gå långt.

  5. Albanien – Jag tror på allvar att jag är kär. Trots att hennes nervositet blev lite överväldigande ibland och rösten lite skakig så smälte verkligen mitt hjärta. Samla nerverna till Lördag och du får ett frieri i brevlådan, Elhaida!

 4. Erik

  Woho spikade 10/10!

 5. Schlagerpinglan

  @Erik, Grattis. 🙂 Jag såg vad du hade tippat och hoppades (förlåt) att du inte skulle få så många rätt för att det i så fall skulle gå ut över främst Moldavien och Vitryssland men visst… väldigt imponerande. 🙂

  @Johan, Håller med om både Estland och Ryssland bjöd på riktigt starka framträdande. Det ska bli riktigt intressant att se hur långt det räcker i finalen. 🙂

  @Johanna, Själv hade jag lite svårt för Armeniens bidrag (som jag aldrig tyckte gav så mycket förutom Ingas insats) men vad gäller Ryssland och Georgien kan jag bara hålla med. Imponerande. 😀

 6. Johan

  Jag vill för övrigt bara be alla att ta en titt vilka länder som faktiskt kvalificerade, och sedan räkna antalet väst- och östländer. Hade detta varit 2008 hade hela världen gapat om “Östdominans” och “grannlandsröstning”.

 7. Schlagerpinglan

  @Johan, Jo, jag har en ointresserad respektive som redan poängterat att det lät väldigt mycket “öst” om de som gick vidare. Själv tror jag dock inte att de har så mycket med öst- och väst-tänk att göra då jag mest är upprörd över att Moldavien och Vitryssland inte tog sig vidare (vilket inte känns som speciellt mycket “väst” enligt mitt sätt att se på saken). Jag förstår dock om vissa kvällstidningar kan nappa på vinkeln, för det är trots allt många västländer som misslyckades… men tyvärr tror jag att de har sig själv att skylla. :/

 8. Johan

  Exakt. Min kommentar var just riktad mot de som skyller väst-ländernas misslyckanden (tidigare skulle jag vilja säga, de har skärpt sig i det stora hela) på att öst-länderna skulle rösta på varandra. Tråkigt bara då just den analysen mer eller mindre ligger till grund för röstsystemet vi har idag :/

 9. Josef

  Dags för skolbänken för mig 🙁 6 rätt av 10 är inte så godkännt.. Jag trodde aldrig att Armenien, Ungern skulle gå vidare. Men Ryssland fick jubel!! 🙂 Hörde ni andra publikens jubel?! Jag glömmer prestationen från programledarna och min egen oförmåga att gissa , utan riktar den lilla positiva energi som finns kvar att hylla publiken i hallen som faktiskt kunde glömma politik och ägna sig åt musiken. Gratts Wien!!

 10. Sandra

  10/10
  Jag ville verkligen byta ut Ungern mot Vitryssland, men när jag såg de uppträda så kändes det ingenting och låten lyftes aldrig. Tråkig låt :/
  Albanien var bra men hon var så himla nervös Elhaida och out of tune. Men jag hoppas att hon put out her heart and soul liksom. Danmark och Finland räknade jag med att dem INTE går vidare till final säger detsamma med Holland och Moldavien, även Vitryssland.

 11. Schlagerpinglan

  @Josef, Själv fick jag 7 av 10 men får väl känna mig ganska nöjd med det då jag blev rejält förvånad av hur bra vissa bidrag var och hur “fel” publik eller juryn röstade. 😉 Det är i alla fall roligt att se att tävlingen fortfarande är lika oviss som den brukar vara och alltid bjuder på något oväntat. 😀

  @Johan, Håller med dig till 100% vad gäller den väldigt feldimensionerade diskussionen. Vad gäller röstsystemet så tror jag faktiskt (vad som nu än ligger till grund för det) att det är det bästa vi haft så här långt. Kan de bara göra jurygrupperna lite större så att det inte blir alltför stor makt till varje enskild jurymedlem så hade det blivit ytterligare lite bättre.

  @Sandra, De gånger man lyckas pricka in alla 10 är något speciellt. 🙂 Hur mycket jag än önskade att Vitryssland skulle gå vidare så måste jag dock erkänna att jag är inne på din linje… det där “lyftet” kom aldrig… men enligt mig så var den likväl betydligt bättre än Ungerns låt men tråkigt nog så kan man inte alltid få som man vill.

 12. Adri

  När det var nio avslöjade finalister så tänkte jag “ok nu står det mellan Belgien och Finland” och hoppades innerligt att det skulle bli Belgien… och det blev det. Som jag hoppades och så glad jag blev. Finland var faktiskt den enda som enligt mig var “plain dålig”. Det fanns andra som inte var min typ men som i alla fall hade något (Moldaviens hook tillexempel eller Ungerns presentation).

  Så jag får säga att jag är nöjd. Mina fem favoriter vidare: Albanien, Estland, Belgien, Ryssland och Armenien.

 13. hej

  Jag gissade rätt på 9 av 10. Jag gissade bara att Vitryssland skulle gå vidare istället för Serbien.

 14. Lukas

  Och jag fick bara 7 av 10. De jag hade trott skulle åka var då Armenien, Georgien och framför allt Ungern. Jävligt besviken blev jag också att Finland inte lyckades heller. Undrar nämligen ifall det är så illa att de hamnat sist med noll poäng?

 15. Jompa

  För min del var Belgien etta och sen Estland. Resten var flera mil efter.
  Skulle inte bli förvånad om dessa plus ryssarna med alla sinna grannländer drog iväg med det mesta i poängväg.
  Annars var produktionen rätt dålig; konstiga kameravinklar, tråkigt manus, pålagt fejkat jubel (Ryssland) och dessa förbaskade flaggor nåt som drog ner ganska mycket i slutändan. Hoppas det blir bättre nu på torsdag!

 16. Okloker

  Det var de falsksjungandes afton. Den absolut sämsta semifinalen någonsin. Ingen av låtarna kommer topp 5, möjligen med undantag för Ryssland. Och så otroligt skönt att inte FInland gick vidare. I så fall hade vi fått se förskolan Myran i deltävling nr 3 nästa år i Göteborg. Pinsamt, FInland!

 17. Johan

  @Jompa Pratade med en god vän till mig som är utbildad inom rörlig bild och arbetar som kameraman. Frågade vad han tyckte om produktionen igår och han gick loss på hur amatörmässigt kamerabyten och kameravinklarna var upplagda. Han sa att det lika gärna kunde varit helt slumpmässigt placerade kameror för det fanns ingen tanke eller omsorg bakom det hela med undantag för skräddarsydda tillfällen som Estlands bidrag.

  Jag tycker det är märkligt att man håller tillbaka så pass mycket under ett 60-årsjubileum. Vad är det som skiljer detta från alla andra år förutom att just Australien är med? Tillbakablickar har vi fått i flera år, och Danmarks små tillbakablickar ifjol var betydligt charmigare och underhållande än de långsökta parallellerna som manusförfattarna pressade fram nu.

  Däremot verkar det inte ha varit pålagt jubel för Ryssland, det var någon från EBU som kommenterade det och sa att de enbart informerade alla om stundens allvar och att man inte kan behandla artister som man behandlade de ryska systrarna ifjol. Jag tror folk faktiskt tänkte till en extra gång innan de buade och höll tyst istället, iaf enligt rapporterna från arenan.

 18. Micke

  Så vad kan man säga om de sex länder som missar finalen? Nog många som har en hel del att säga om dem vilket även jag har. Tar några smågrejer:

  MOLDAVIEN: För mig hur solklart som helst. Årets i särklass sämsta bidrag, årets i särklass största falsksång och också årets i särklass sämsta show, nja när det gäller det sistnämnda blir de faktiskt slagna av ett land i semifinal 2 som börjar på A och som bjuder på halsbrytande kullebyttor mm 🙂

  NEDERLÄNDERNA: Tyvärr kunde inte landet bygga vidare på de senaste två åren då de haft bästa låten. Versen lovar en hel del och även refrängen svänger väl hyfsat men när man upprepar ord nästan i klass med Cypern 2012 då är det lätt att tröttna efter några lyssningar. Sångerskan lyckades heller inte matcha scenframträdandet med rösten och det gjorde ju inte saken bättre. Ändå en låt som jag tycker lätt platsar bland finalbidrag från semifinal 1.

  FINLAND: Åter igen! All heder till dessa killar men de räckte helt enkelt inte till. Ibland kan andra saker än bidrag påverka utgång, exempelvis Österrikes vinst förra året. Fantastiskt röst och bra låt men hur många tror att den vunnit utan “grejen” med Conchita? Många trodde nog att “grejen” med dessa finska killar skulle ta dem till final, inklusive undertecknad men den här gången hade uppenbarlogen “grejen” ingen större påverkan. För mig årets näst sämsta bidrag. Killarna spelar inte själva och det tror jag påverkade.

  MAKEDONIEN: Hade varit otroligt intressant att kunna resa in i en annan tid där Makedonien ställt upp med sitt bidrag på sitt eget språk. Så länge låten var på deras språk tyckte jag om den. På engelska föll allt platt till marken vilket även omarbetningarna av låten gjorde. Showen och killens sångröst live gjorde ju inte saken bättre för dem heller.

  VITRYSSLAND: Ursäkta Schlagerpinglan men jag har aldrig förstått mig på den här låten. Det enda som haft lite bäring i den är fiolspelandet. När nu fiolen var nedtonad till semifinalen fanns inte ens det kvar att hålla låten flytande. Ärligt talat trodde jag ändå som du att den skulle vara med oss på lördag men det är inget jag kommer att sakna.

  DANMARK: Ja vad ska man säga om detta. Videon ger mig glada vibbar. Det är ett glädjepiller helt enkelt. Har sagt det flera gånger att det som legat som ett irritationsmoment live har varit sångaren jädra AHHH. It´s the way you……………..AHHHHHH. Hade hoppats att sångaren skulle ha tränat och slipat bort detta till semifinalen men istället för att träna har han uppenbarligen fyllt sig med något annat. Killen måste ha gått på speed eller nåt. Snacka om övertänd och att spela över i sin iver att få till det. Jädrigt synd för i grunden ett glädjepiller.

 19. Rebecka

  Var det bara jag som tyckte att alla bakgrunder såg ut som skärmsläckare från typ 2005?

 20. hej

  Vadå flamländarna, Johan. Vallonerna valde Loic

 21. Johan

  @hej – Ah, my bad!

 22. Isabell

  Jag blir inte förvånad när resultatet inte blir som jag tycker och hoppas på… Jag fick med 7 av 10 till finalen. Kan tyckas vara ett ok resultat? Men jag blir mest förvånad över att den mediokra låt som Ungern framförde gick vidare!! Och hur jag än försöker så kan jag inte tycka att Albaniens bidrag var tillräckligt bra!! Hon skriker mest!!
  Serbiens sångerska gjorde ett bättre intryck på mig än jag väntade mig. Makedonien gjorde tyvärr inte tillräckligt bra ifrån sig. Bitvis katastrofal sånginsats..
  Sedan tycker jag att det är tråkigt att både Nederländerna & Danmark inte gick vidare. Den holländska sångerskan, Trijntje, gjorde inte ett tillräckligt bra framträdande. Låten var till en början medryckande, men den var alltför enkel och hon gjorde inte den intressant! Platt!
  De danska sångare var övertänd!! Det såg nästan ut som att han gick på något!! Gillade trots detta låten och tycker att den absolut var bättre än Ungerns tråk-låt!

 23. Daniel

  Jag tycker att det i slutänden var rätt låtar som gick vidare. Möjligen att jag kunde ha bytt ut Armenien mot Nederländerna, men annars ok.
  Jag blev mest irriterad över hur Makedonien kunde förstöra sin låt med ett så urdåligt framträdande. Stylingen, kören, bakgrundsbilderna, koreografin…allt var hemskt. Trist, för Daniel är annars en väldigt duktig sångare.

  Jag tror att Estland vann överlägset. Bästa låten och ett mycket snyggt framträdande med fantastiska kameravinklar. Däremot tycker jag inte att Ryssland levererade som jag hade förväntat mig. Jag tyckte att hon såg väldigt ansträngd ut när hon sjöng på ett sätt som inte var tilltalande.
  Serbien och Grekland överraskade mest i positiv riktning. Serbien hade gunget och Grekland levererade en stabil sånginsats. Rumänien skippade engelskan i inledningen och jag blev fångad igen som fösta gången jag hörde låten. Belgiens låt är ok men jag är inte helt kompis med framträdandet. Albaniens låt är riktigt bra, men sånginsatsen var undermålig denna kväll. Upp till bevis i finalen Albanien! Georgiens låt har alltid varit okej för mig och i detta lite svagare startfält tycker jag att finalplatsen var given. Ungerns låt en liten bagatell som är fin men lätt bortglömd.

  Och så hoppas jag att Finland kan ta denna SÅNGtävling lite mer på allvar nästa år.

 24. Micke

  Daniel: Är du min tvilling eller? 🙂 Nästan allt du skrev nu kunde lika gärna ha kommit från mig faktiskt. Armenien mot Nederländerna. Makedonien urdåligt framförande. Estland överlägset bäst, Ryssland en liten besvikelse, Serbien och Grekland de som överraskade positivt. När Rumänien skippar engelskan är bidraget en pärla. Även det övriga exempelvis om Finland. Det enda jag inte håller med om är Belgien som jag tycker hade ett överraskande bra framträdande. Albanien sjönk för mig. Vet inte vad hon höll på med egentligen.

 25. Jompa

  Apråpå Ryssland;
  http://www.themoscowtimes.com/arts_n_ideas/article/anti-booing-technology-set-up-for-russia-at-eurovision/521779.html

 26. Daniel

  ha ha Micke, vi kanske är tvillingar men du har i alla fått mer irländska musikgener än mig. Det vet jag sen tidigare 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se