Litauen TV-bolaget LRT har avslöjat att Litauen kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016 samt att de kommer att utse sitt tävlingsbidrag och artist på ungefär samma sätt som de gjort de senaste åren, d.v.s. genom en nationell uttagning med delvis separata låt- och artisttävlingar. Mer information kommer senare. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterat 2015-10-07:LRT tar emot bidrag till Eurovizija 2016
Uppdaterat 2015-12-22:Deltagarna i Eurovizijos 2016

Snabbfakta: Litauens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1994 – deltagit 16 gånger – vunnit 0 gånger

Litauens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila (Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija atranka Lietuvoje) 14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos Dainų Daina) 23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“, Jeronimas Milius (Nationell uttagning) 16:e i semi 2

Schlagerpinglan: Eftersom jag följer i princip alla de olika ländernas ESC-uttagningar så tycker jag givetvis att det är ett stort plus om de hittar ett eget, unikt format… men när det gäller Litauens uttagning så har jag likväl väldigt delade känslor.

När jag ser tillbaka på deras “Eurovizija 2015” (eller vad de nu kallar sin uttagning, det råder delade uppfattningar där) så slår det mig att jag endast tyckte om en låt (se hela 2015-startfältet här) och det var “Take My Love” i demoversionen. Ingen av de tävlande artisterna lyckades dock att göra någon bra version av den så det var helt klart bristen på bra låtar som sänkte uttagningen i mina ögon. Skulle jag utse en favorittolkning av någon låt så blir det “This Time” med Vaidas Baumila så man kan väl säga att det slutade så bra det kunde. 😀

Inför 2016 så hoppas jag på en del nya artister, att vi får återse Tadas Juodsnukis och Edgaras Lubys men framför allt att det dyker upp en hel hög med intressanta låtar som kan lyfta tävlingen, för med lite bidrag att heja på så kan nog uttagningen bli betydligt roligare att följa. 🙂

Mer om Litauens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Litauen i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Litauen planerar att delta i Eurovision 2016”

 1. Micke

  Jag ber om ursäkt Litauen men jag kan inte ranka era bidrag för jag hittar nästan ingenting som tilltalar mig på något sätt. Där finns två bidrag som jag kan nämna men övriga är långt från min smak. De två bidrag som jag åtminstone lyssnat till på var 2006 och 2013. Bidraget från 2006 tog jag till mig från första sekund och det har aldrig försvunnit ifrån mig. Älskar bidrag som görs med distans när det samtidigt görs med hjärtat. De är min etta i Litauen. Att publiken skämde ut sig är en idag en av de största skämspåsar som delats ut i tävlingen.

  Bidraget 2013 är en svår sak. Först undrade jag vad det var för dåre i hatt och smoking. Men sedan började jag tycka allt bättre om gitarrerna och rytmen i låten så jag glömde klädseln. Det negativa var hans engelska men jag hoppades på förbättring. Tyvärr gick det istället åt andra hållet. Visserligen fixade de till klädseln men i övrigt förstörde de det mesta. Gitarrerna tonades ned och istället lade de in en fullständigt malplacerad kör som bara tycks ha i uppgift att förstöra. Mitt bedömning av låten tar jag dock innan förändringen på låten då det var lite rock i låten och Andrius stod själv för sången. Då var låten faktiskt riktigt bra förutom uttal och klädsel 🙂

 2. Schlagerpinglan

  Av de åtta senaste bidragen som Litauen skickat till ESC så hittar jag glädjande nog en låt som jag tyckte / fortfarande tycker riktigt bra om och som hade “hela paketet” vad gäller låt som jag gärna lyssnar på om och om igen, fungerande artist och scenshow med det där lilla extra (som jag egentligen inte riktigt gillade, men det var speciellt) och det var “Love Is Blind“ med Donny Montell 2012. Det var även det bidrag som lyckats bäst resultatmässigt av de åtta så ibland finns det något liknande rättvisa i tävlingen trots allt. 😀 Själv hade jag dock unnat dem en plats bland de fem-tre främsta.

  Även “Something“ med Andrius Pojavis 2013 hade något som tilltalade mig, både vad gäller låt och artist, men där fanns även en hel rad med frågetecken och småsaker som störde att han får nöja sig med en andraplats.

  Utöver dessa två så kan jag tyvärr inte säga att Litauen skickat något i min smak, och tydligen inget som övertygat resten av Europa med omnejd heller. Bättre lycka 2016. 🙂

 3. Johan

  Tycker att deras låt år 2009 är deras starkaste bidrag sedan dagens semi-finalsystem introducerades, men inte hittar man speciellt många ljusglimtar i den där röran. Nu var 2009 ett väldigt starkt år också, och deras finalplats tycker jag ändå var rättvis trots att den hamnade sub-20.

  Njae, Litauen är ett land som jag aldrig har speciellt höga förväntningar på att de ska välja något som faller mig i smaken.

 4. Johan

  finalplacering*

 5. Lukas

  Litauen har varit ett land som jag över tid tappade entusiasm för. Första året jag kollade var 2004, och då minns jag att jag gillade den låt de tävlade med (“What’s Happened to Your Love?”). Men sen dess har de inte lyckats intressera mig, med undantag för 2008 (“Nomads in the Night”).

 6. Schlagerpinglan

  @Lukas, Jag kommer ihåg att även jag tyckte riktigt bra om “Nomads in the Night” 2008 och hade den t.o.m. bland mina absoluta favoriter det året. Nu när jag lyssnade igenom bidragen igen så har jag dock lite svårt att förstå vad jag såg i låten… men smaken ändras kanske med tiden. Besviken var jag i alla fall att den inte tog sig vidare för just då tyckte jag att den var riktigt pampig. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se