SchweizSom det tidigare meddelats så kommer Schweiz att välja ut sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom en traditionell, nationell uttagning där SRF, RTR, RTS och RSI hjälper till att utse kandidater till finalen den 13:e februari.

SRF/RTR har avslöjat att de kommer att utse sina tio kandidater genom en onlineuttagning. Manade artister och låtskrivare kan ladda upp sina verk till srf.ch/eurovision mellan den 28:e september och den 26:e oktober. Vilka som sedan tar sig vidare till juryspelningen bestäms utav internetbesökarna och en jury 50/50. Mer information om hur man deltar i onlineuttagningen hittar ni på srf.ch. (Källa: srf.ch)

Schemat för SRF/RTR:s online-uttagning inför ESC 2016:

28/9 – 26/10 artister/låtskrivare kan ladda upp sina verk till esc.srf.ch
2:e -16:e november (?) SRF/RTR-omröstning ? uppladdade bidrag → 10 kandidater
6:e december Expertencheck 19 kandidater → 6 finalister
? Finalisterna avslöjas 3 från RTR/SRF, 2 från RTS, 1 från RSI
13:e februari 2016 Final 6 finalister → 1 vinnare

Antal bidrag i Der Expertencheck och Schweiz nationella ESC-final 2016:

♥ Tysk-språkiga SRF och rätoromanska RTR: 10 bidrag i Expertencheck → 3 bidrag i finalen
♥ Fransk-språkiga RTS: 6 bidrag i Expertencheck → 2 bidrag i finalen
♥ Italiensk-språkiga RSI: 3 bidrag i Expertencheck → 1 bidrag i finalen

Uppdaterat: Jag uppdaterar schemat ovan med datum för Expertencheck och online-omröstningen enligt uppgifter från rsi.ch.

Schlagerpinglan: Som jag redan konstaterade tidigare i dag så ser jag fram emot att få lyssna igenom (förhoppningsvis) flera hundra bidrag i väldigt varierad kvalitet i denna kommande onlineuttagning. Visst är det ofta man får nypa sig i armen och fråga sig själv vad man håller på med, men så dyker det upp ett riktigt guldkorn och så är man fast igen. 😀

Jag vet att jag ofta påpekar att ESC är en tävling mellan länder, men just i detta fallet så tycker jag att det är mycket intressant att få lyssna på väldigt varierat material från ett stort geografiskt område. Lycka till alla manade låtskrivare och artister och må de bästa bidragen gå vidare. 😀

Mer om Schweizs förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Schweiz i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “SRF/RTR söker bidrag till Schweiz onlineuttagning”

 1. Johanna

  Jag gillar också att lyssna på de här bidragen. Det är lite starten på säsongen för mig! Dock har Schweiz i slutänden en förmåga att välja helt fel låt (i mitt tycke då) och senast jag gillade de var typ när Celine Dion kammade hem tävlingen. Men ändå- det är kul att lyssna igenom dessa låtar!

 2. Micke

  Johanna: Jag tror tyvärr inte att det är Schweiz enda problem detta att de ofta väljer fel bidrag. Visst händer det men det är något konstigt med Schweiz. Det verkar inte ha någon betydelse vad de väljer för bidrag de röstas inte fram ändå. Det händer årtionde efter årtionde verkar det som. Vad har folk emot Schweiz egentligen kan man undra.

  I mina öron/ögon har Schweiz väldigt ofta bra bidrag. Att årets bidrag skulle vara sämst av alla är för mig bara löjligt. På min topp 10 helt klart. 2009 var de helt enkelt bäst och för mig ett av de bästa bidragen någonsin överhuvudtaget. Att sedan sångaren var sjuk under semifinalen kan väl ha bidragit till att den röstades bort men åter igen kände jag samma sak. Varför röstar inte folk på Schweiz? Spelar ju ingen roll vad de ställer upp med. Här är bidraget från 2009 förresten. Bidraget som hyllades något enormt av Tomas Lundin.

  https://www.youtube.com/watch?v=CseWa_d43ck

  Men jag är helt på Schlagerpinglans och Johannas Linje. Jättekul med Schweiz mastodontuttagningar. Perfekt start på det nya ESC året så att säga.

  Heja Schweiz 🙂

 3. Adri

  Jag tycker att Schweiz konstant väljer fel bidrag… och därför blir jag inte heller förvånad att de konstant röstas bort. I år hade de kunnat välja “Singing about love” men valde en 100% mellanmjölk-låt.

  2013 kunde de ha valt “J’avais rendez-vous” eller “Point of no return” men valde Takasa men “You and me”, en låt som var rätt dömd redan från början. Så jag tycker faktiskt att Schweiz förtjänar placeringarna de fått.

 4. Johanna

  Adri jag håller med dig till hundra procent. “Singing about love” är något jag hade kunnat rösta på. Takasa vill jag helst inte prata om alls…

  Micke: Årets Schweiziska bidrag var inte sämst av alla (det var Moldavien) men de var långt utanför final för mig på plats 30-32 hela säsongen. jag var inte förvånad att den kom sist dock eftersom de sämsta bidragen brukar g oförskämt bra varje år…

  Och också när de väl går till final gör de det med en låt som INTE förtjänar det (2014) Dock gillade jag Anna Rossinelli och anser att det är den senaste gången de skickade något vettigt.

  men hoppet överger mig inte då jag verkligen gillar Schweiz äldre låtar i tävlingen och får hoppas på ett litet uppswing för de! kanske nästa år?

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se