Bosnien och Hercegovina Trots att det även i år verkar som att TV-bolaget BHRT kommer att lämna in den preliminära ansökan till EBU i tid så pekar det mesta på att de drar sig ur Eurovision Song Contest 2016 innan den slutliga tidfristen går ut den 10:e september.

Enligt escunited.com så ser läget allt annat än bra ut för det krisdrabbade TV-bolaget, som t.o.m. lär ha fått varningar från EBU att de ska ta tag i problemen. Så länge intresset finns där och något officiellt beslut inte tagits så lever dock hoppet om en comeback för landet.
(Källor: escunited.com och oikotimes.com)

Uppdaterat 2015-09-15: Enligt esctoday.com har Bosnien och Hercegovina givit en preliminär bekräftelse men vi får förmodligen vänta tills den 10:e oktober innan vi vet om de är med eller ej då de inte tagit det slutliga beslutet än.

Uppdaterat 2015-10-09: “Bosnien och Hercegovina drar tillbaka anmälan
Uppdaterat 2015-11-24: “Bosnien och Hercegovina planerar att delta i Eurovision 2016

Snabbfakta: Bosnien och Hercegovinas deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1993 – deltagit 18 gånger – vunnit 0 gånger

Bosnien och Hercegovinas ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015:
2014:
2013:
2012: Korake Ti Znam“, Maya Sar (Internval) 18:e i finalen
2011: Love In Rewind“, Dino Merlin (Internval) 6:a i finalen
2010: Thunder And Lightning“, Vukašin Brajić (Internval) 17:e i finalen
2009: Bistra Voda“, Regina (Internval) 9:a i finalen
2008: Pokušaj“, Laka (Internval) 10:a i finalen

Schlagerpinglan: Bosnien och Hercegovina är ett av de länder som jag saknar mest av de som varit borta en längre tid från tävlingen. Visserligen ser det inte alltför ljust ut inför 2016 men så länge det kommer signaler om att de är intresserade av att lämna in den preliminära ansökan så finns ju hoppet om ett deltagande. 🙂

Mer om Bosnien och Hercegovinas förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Bosnien och Hercegovina i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2016: Ovisst angående Bosnien och Hercegovina”

 1. Micke

  Tro mig Schlagerpinglan du är inte ensam om att sakna Bosnien/Hercegovina. Ett av mina absoluta favvisländer. Kolla bara på de bidrag du lagt ut här. Ett av bidragen handlar om kvalite´ och det är bidraget 2009. Ett av topp 3 genom alla tider från alla länder som jag ser det men då pratar jag inte om framträdandet i vita kläder i ESC. Något de blivit påtvingade för att mindre nogräknade misstolkade deras video som kommunistpropaganda. Videon handlar om rent vatten och ingenting annat.

  Ett annat av bidragen håller hög mysfaktor och det är bidraget 2011. Ett bidrag att bli glad av helt enkelt. De har också ett plojbidrag som faktiskt är ganska kul, vilket inte alla plojbidrag är men de behövs alltid. Bidraget jag pratar om är från 2008. De har en vacker ballad från 2012 och en ok sjunga-med-låt från 2010. Grejen är att de varierar. De är inte alltid bra men heller aldrig dåliga.

  Jädrar va besviken jag skulle bli om de inte ställer upp 2016. Ser mycket hellre dem i ESC än Sverige.

  https://www.youtube.com/watch?v=liGJ3zo8uW4

 2. Johanna

  Finns inget land av de som inte varit med på ett tag som jag önskar tillbaka mer än Bosnien. Jag har faktiskt aldrig ogillat ett bidrag de sänt och precis som du Micke så gillar jag verkligen 2009 års bidrag. Även om jag ändå tror att Pokusaj är min absoluta favorit (kankse inte mest för kvalitén utan för glädjen och galenskapen)

 3. Hannes

  Håller med Johanna 😛 Pokusaj är min personliga favo från Bosnien, tvekar att de kommer tillbaka i år dock, värkar vara lågt med pengar

 4. Schlagerpinglan

  Själv har jag “Bistra Voda“ med Regina 2009 som överlägsen favorit och hoppas att deras comeback-bidrag blir något åt det hållet. Jag skrev dock aldrig några önskemål inför 2016 för Bosnien och Hercegovina och det är av den enkla anledningen att jag inte vågar tro på någon comeback förrän jag ser den. Hoppas kan man dock alltid.

 5. Lukas

  Är på både Pinglans och Mickes linje i att jag tycker att Bistra Voda är Bosniens starkaste låt de haft. Även om det tog ett tag för mig att greppa låten ordentligt, antagligen för att jag blev lite besviken först eftersom jag hade hört att Regina egentligen är ett rockband.

  Utöver 2009 har de haft flera låtar jag tyckt om i historien, 2002 (Na Jastuku za Dvoje), 2008 (Pokušaj) bland annat.

 6. Lukas

  Och på tal om det, är det bara jag som tycker det är lite märkligt att trots att deadline redan är på tisdag att fler länder inte gjort klartecken om de ska va med eller ej vid det här laget?

 7. Schlagerpinglan

  @Lukas, Man kan ju tycka att det mesta redan borde vara klart, förutom ett fåtal länder som verkligen är på gränsen. Kanske är det så att de inte vill ge klartecken förrän de har något konkret att säga om hur de tänker utse sitt bidrag. Hur som helst så är vi många som är nyfikna och nu när man “vet” att många sitter inne med information så blir det ännu värre. Snart så… 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se