Schlagerpinglan: Efter en lång och trevlig jul- och nyårshelg så har jag tagit en titt på de nyheter som av tidsskäl hamnade mellan stolarna när andra saker än Eurovision Song Contest hade högsta prioritet. Förutom Österrikes Wildcard-uttagning, Eurovision top 250 och ESC Radio Awards 2015 som jag skrev lite längre om så hittar ni här en sammanfattning av resten:

Tjeckien Tjeckien – Det står mellan tre låtar
TV-bolaget ČT meddelar att de nu gått igenom de förslag till ESC-bidrag som skickats in till dem och att valet nu står mellan tre låtar. Vilken de till slut väljer lär avslöjas någon gång i februari. (Källa: escunited.com)

Irland Irland – Intensiva rykten om att Nicky Byrne är internt utvald
Intensiva rykten gör gällande att irländska RTÉ överger sin nationella uttagning och satsar på internval inför ESC 2016 samt att Nicky Byrne (f.d. Westlife-medlem) redan är utvald. De inblandade varken bekräftar eller förnekar. (Källa: independent.ie)

Montenegro Montenegro – Bojan Jovović ny medlem av Highway
Montenegros internvalda ESC-grupp Highway är numera en kvartett då Bojan Jovović (“Zauvijek Moja“, No Name – Serbien och Montenegro ESC 2005) presenterats som en ny gruppmedlem. Det har även bekräftats att tävlingsbidraget kommer att framföras på engelska. (Källor: eurovoix.com och wiwibloggs.com)

Belgien Belgien – Loïc Nottet vann “Danse avec les stars”
Efter elva veckor vann förra årets belgiska ESC-representanten Loïc Nottet, “Rhythm Inside“, den belgiska versionen av Let’s Dance i imponerande stil genom att bl.a. få maxpoäng i finalen, vilket ingen så här långt fått tidigare. (Källa: esctoday.com)

ESC2015 ESC 2015 – “Eurovision Song Contest 2015” toppar Google’s sökfunktion
Som vanligt så sammanställde Google de vanligaste sökningarna under året och ESC låg som vanligt bra till. Läs mer på esctoday.com och eurovision.tv om vilka Eurovision-relaterade sökord som var populära i olika länder. (Källa: esctoday.com)

Kazakstan
EBU – Kazakstan är associerade medlemmar i EBU
Från och med den 1:a januari är Kazakstan associerade medlemmar i EBU men för att ett land ska få lov att delta i Eurovision Song Contest så måste det vara permanent medlem och det kan man endast bli om landet befinner sig inom EBU-området eller är medlem av Europarådet, vilket Kazakstan inte är. (Australien är ett specialfall.)
(Källor: esckaz.com och esctoday.com)

Turkiet Türkvizyon Song Contest 2015 – Kirgizistan vann!
Den 19:e december avgjordes Türkvizyon Song Contest 2015, där turkiska länder och regioner tävlar i musik. Vann gjorde Jiydeş (Jeedesh Idirisova) från Kirgizistan med låten “Kim Bilet” (“Who Knows”) medan Kazakstan kom tvåa och värdnationen Turkiet kom trea. (Källor: escbubble.com och wikipedia.org)

Malta Malta – Ben Camille blir programledare för MESC 2016
TV-bolaget PBS har avslöjat att Ben Camille får äran att vara programledare när Malta väljer ut sitt ESC-2016-bidrag via sin nationella uttagning bestående av semifinalen den 22:a januari och finalen den 23:e januari. (Källa: tvm.com.mt)

ESC2016 ESC 2016 – Semifinallottningen sker den 25:e januari
Måndagen den 25:e januari är det dags för “Host City Insignia Ceremony” då Stockholm övertar värdskapet för tävlingen och “Semi-Final Allocation Draw” då de länder som inte är klara för final lottas in i någon av de två semifinalerna.
(Källa: escbubble.com)

ESC2016 ESC 2016 – Stockholm söker volontärer
Stockholms stad söker volontärer till perioden 1:a – 15:e maj när staden ska stå värd för Eurovision Song Contest 2016. Mer information hittar ni på stockholm.se. Fram till den 25:e januari kan intresserade fylla i anmälningsblanketten här.
(Källa: stockholm.se)

Ryssland Ryssland – “Dreamteam” bakom Sergey Lazarevs tävlingsbidrag
Dimitris Kontopoulos och Phillip Kirkorov kommer att skriva det bidrag som Sergey Lazarev ska representera Ryssland med i ESC 2016. Låten ska spelas in på ryska för den ryska publiken, vilket kan betyda att den blir på engelska för “oss andra”.
(Källa: eurovoix.com)

Schlagerpinglan: Så där ja, då är bloggen uppdaterat och ESC 2016-säsongen kan köra igång på allvar. 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se