Belgien Schlagerpinglan: Den 17:e januari är det dags för finalen av “Eurosong 2016“, Belgiens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2016, där 5 utvalda bidrag tävlar efter två inledande shower. (Se resultatet av Show 1 och Show 2.)

Här nedan ser ni lite allmän information om Eurosong 2016, röstningsregler, länkar till bidragen (både till deras framträdande i Show 2 av Eurosong 2016 och till en avskalad version de framförde live i en radioshow) samt mina personliga betyg av dem:

Allmän information om Belgiens nationella ESC-2016-final:
Finalen av “Eurosong 2016” kommer att kunna ses via een.be samt eurovision.tv söndagen den 17:e januari kl. 20:25 CET.
Gästexperter, utan rösträtt, är Christer Björkman och Hadise.
Peter Van de Veirs är, precis som vid de föregående två showerna, programledare.
Vinnaren utses av en kombination av 10 internationella jurygrupper och teleröster.
Varje internationell jurygrupp innehåller fem jurymedlemmar.
Tittarna har 430 poäng att fördela vid röstningen (120, 100, 80, 70 och 60 poäng).
Även de internationella jurygrupperna har 430 poäng att fördela.
Efter att tittarnas och juryns poäng räknats samman så utses två superfinalister, varav den slutliga vinnaren utses med hjälp av 100% tittarröster.
De internationella jurygrupperna:
Sverige Värdnationen
Ungern Det land som statistiskt sett är bäst på att förutse en vinnare, sedan 2000 har de givit flest poäng till vinnarlandet.
Irland Det land som har flest ESC-vinster (7 st).
Nederländerna Det land som vanligtvis ger högst poäng till Belgien.
Azerbajdzjan Azerbajdzjan har aldrig givit några poäng till Belgien, men är det land med bäst statistik de senaste åren med 5 topp-5-placeringar under de åtta år de deltagit.
Storbritannien Sedan 2000 har UK givit vinnarlandet sin 12-poängare åtta gånger.
Lettland Sedan 2000 har Lettland givit vinnarlandet sin 12-poängare åtta gånger.
Montenegro Montenegro har aldrig givit Belgien poäng i ESC.
Frankrike Det land som givit Belgien flest 12-poängare genom tiderna.
Grekland Har aldrig missat en final sedan semifinalsystemet infördes.
(Källor: esckaz.com och esctoday.com)
Bidragen, artisterna & låtskrivarna vid Eurosong 2016-finalen: Schlagerpinglans betyg:
1. In Our Nature“, Adil Aarab
Eurosong-framträdanderadio-version
(Adil Araab, Bas Kennis, Will Knox, Joes Brands)
BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien
2. What’s The Pressure“, Laura Tesoro
Eurosong-framträdanderadio-version
(Sanne Putseys, Louis Favre)
BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien
3. I’m Not Lost“, Tom Frantzis
Eurosong-framträdanderadio-version
(Tom Frantzis, Yves Gaillard)
BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien
4. Everybody aches“, Astrid Destuyver
Eurosong-framträdanderadio-version
(Niko Westelinck)
BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien
5. Kick The Habit“, Amaryllis Uitterlinden
Eurosong-framträdanderadio-version
(Amaryllis Uitterlinden)
BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien

Schlagerpinglan: Efter att de fem finalbidragen presenterades vid Show 2 av Eurosong förra veckan så var jag helt säker på att “I’m Not Lost” var den bästa låten men att Laura Tesoro var den artist som jag tyckte bäst om att titta på.

Nu har jag kommit fram till att hur mycket jag än kommer att uppskatta Lauras (förmodligen) energifyllda framträdande så går det inte att komma ifrån att… jag gillar inte riktigt låten. Det är t.o.m. så att Astrids “Everybody aches” låter bättre i mina öron när jag endast lyssnar på låtarna utan att se dem framföras.

M.a.o. så är min vinnare, för tillfället, Tom Frantzis med “I’m Not Lost“. Inte världens säkraste artist och inte världens bästa låt… men likväl den kombination som jag personligen tycker bäst om och som jag tror kan ha en chans att ta sig vidare till finalen i ESC… även om det kan bli tufft. Nämnde jag att jag inte är speciellt imponerad av de belgiska låtarna i uttagningen? 😉

Schlagerpinglan: Egentligen stod moules frites eller belgiska våfflor högst upp på önskelistan, men då jag redan har belgiska chokladpraliner hemma sedan tidigare Eurosong-shower så är de de som gäller, samt en belgisk dryck (som kanske inte passar ihop med chokladen men likväl kan vara trevlig att testa). Alllt är m.a.o. klart för final. 🙂

Mer om Belgiens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Belgien i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Belgien 2016: Allt inför Eurosong-finalen den 17:e januari”

 1. Adri

  “I’m not lost” har under veckan redan lyckats tjatat ut sig så den har sjunkit ner på tredje plats på min lista. Jag skulle säga att det finns två mycket bra låtar i Belgiens tävling, en får fullt godkänd och sen två bidrag som verkligen är bottenskrap.

  1. Everybody aches
  – En låt som verkligen är i min smak. Astrid har en extremt skön röst och låten är sådär “mellow” som jag gillar. Dock får jag starka vibbar av Irlands bidrag 2015 och vi vet ju hur det gick (Den var också väldigt underskattad)

  2. What’s the pressure?
  – Det finns något i Lauras röst som jag gillar, även om jag egentligen tycker den är rätt svag. Låten är väldigt medryckande och speciellt versen tycker jag mycket om.

  3. I’m not lost
  – En helt ok låt, lite enformig skulle jag nog säga. I en arena som Globen kan jag dock tänka mig att låten kommer till sin rätt. Men något är inte helt rätt för mig.

  4-5: “Kick the habit” & “In our nature”
  – Vet inte helt vilken som är värst av dessa. Amaryllis’ är en betydligt bättre artist än Adil men låtarna är väl rätt jämna antar jag. Jag kommer nog aldrig lyssna på någon av dessa låtar frivilligt igen men i Maj tror jag nog att jag hellre ser “Kick the habit” då den i alla fall sticker ut och prövar lite nytt igen.

 2. Johanna

  Tycker Pinglan har varit lite snäll i sina betyg här. Jag skrev en recension på dessa låtar åt en vän som har en internationell blogg och jag delade ut hela 3 nollor och då var skalan 0-10. Tom fick gögst med en femma:-) Och då var jag snäll,,,I en annan final hade han fått mycket lägre….Men tur man är olika i alla fall!!

 3. Adri

  Denna nationella final har fått väldigt hård kritik har jag märkt när jag läst om folks tankar, och jag håller halvt med kritiken då jag också tycker det är en rätt svag final (men Vitrysslands final nästa vecka är verkligen katastrof, jag har svårt att tänka mig någon där ens komma på övre halvan i min ESC-topp där). Men jag tycker ändå verkligen om Astrids bidrag och ser en hel del potential i Lauras bidrag. De resterande tre är snällt sagt väldigt “meh”.

 4. hej

  Ingen får 0 av 10 enligt mig bland låtarna, men samtidigt är det ingen som är jättejättebra heller. Särskilt efter att ha hört likheter mellan Lauras låt och Fleur Easts låt “Sax”. Här är min topp 5.
  1. Tom (Den har ökat lite under veckan helt enkelt)
  2. Laura (Den hade vart bäst om den inte hade vart för lik låten “Sax”)
  3. Adil (En lugnande låt, men om Adil ska ta sig vidare till final måste han använda en egen koreografi och inte kopiera Loïc nottet som han gjorde förra veckan)
  4. Amaryllis (Jag förstår vad ni andra ser för dåligt i låten, då refrängen är megaenkel, och jag tycker själv att den blir tråkig efter ett tag, men den är ändå unik i nutida eurovisionsammanhang)
  5. Astrid (Jag känner att Astrid lånat en del från “Attention” (Litauen 2014), den är ändå lite unik, men bara “meh”)

 5. Schlagerpinglan

  Min rangordning av bidragen (med korta motivieringar):
  1. “I’m Not Lost“, Tom Frantzis (3+/5)
  Detta är tyvärr den bästa kombinationen av artist och låt som Belgien har i sitt startfält. Tom ger ifrån sig väldigt trevliga vibbar men verkar inte vara helt bekväm i rollen som “entertainer”. Förhoppningsvis överraskar han i kväll och ger ett bländande framträdande. Låten är lite över medel i mina ögon, en helt OK låt som jag kan lyssna på men som förmodligen aldrig kommer att bli någon riktigt personlig favorit.

  2. “What’s The Pressure“, Laura Tesoro (3/5)
  Till en början lyssnade jag enbart på låtarna samtidigt som jag tittade på framträdandena, och då jag drogs med av Lauras energi och blev på riktigt bra humör så trodde jag till en början att jag gillade bidraget. När jag sedan enbart lyssnade på låtarna så upptäckte jag att “What’s the pressure” var en av de låtar jag gärna hoppar över. Det ska m.a.o. bli intressant att se om Laura kan få mig att glömma att jag egentligen inte gillar låten för det är ju trots allt helheten som räknas.

  3. “Everybody aches“, Astrid Destuyver (3/5)
  Egentligen så tycker jag att “Everybody aches“ är den näst bästa låten, då den har sina höjdpunkter och inte alls är något dåligt val. Det blir dock lite för långrandigt efter ett tag för min smak och Astrid har inte alls samma förmåga att hålla kvar min uppmärksamhet som Laura har. Jag vill dock inte ge henne lägre betyg än medel, för det hade trots allt inte varit ett helt fel val. (Även om jag inte tror att det blir så lätt för Belgien att ta sig till ESC-finalen med det.)

  4. “Kick The Habit“, Amaryllis Uitterlinden (2+/5)
  Rent artistmässigt så får Amaryllis ganska höga poäng från mig. Själva låten är dock ett litet mysterium då jag å ena sidan ser den som en hopplös repetitions-låt men då och då kommer på mig själv med att tänka att den ändå inte är så dum. Kanske, kanske kan detta vara tävlingens dark horse… eller så är den ursprungliga känslan rätt. Vi får väl se.

  5. “In Our Nature“, Adil Aarab (2+/5)
  Njae… ibland är det inte helt lätt att sätta fingret på vad det är som stör en i ett bidrag och här är ett utmärkt exempel. “In our nature” är väl egentligen inte sämre än många andra låtar, och därför kan jag inte motivera lägre betyg än 2+, även om något som upplevs som ganska intetsägande i vissa fall kan vara sämre än en uppenbart “dålig” låt, i alla fall i denna form av tävling.

 6. Micke

  Ingen speciell final så jag sparar på orden till bättre tävlingar 🙂

  1. “I’m Not Lost“, Tom Frantzis (7/10)
  Den ende som har potential men de får inte riktigt till det

  2. “Everybody aches“, Astrid Destuyver (4/10)
  Medelmåttig med minus

  3. “Kick The Habit“, Amaryllis Uitterlinden (4/10)
  Medelmåttig med minus

  4. “In Our Nature“, Adil Aarab (4/10)
  Medelmåttig med minus

  5. “What’s The Pressure“, Laura Tesoro (1/10)
  Fullständigt bedrövlig i 2 minuter och 59 sekunder

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se