Belgiens Eurovision-bidrag 2016

2016-01-18 (måndag)

Belgien Efter två inledande shower så var det i går, söndagen den 17:e januari, dags för Belgien att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom finalen av “Eurosong 2016“.

5 bidrag tävlade och vinnaren utsågs genom två omröstningar där först 10 internationella jurygrupper och tittarna 50/50 utsåg två superfinalister innan det var dags för 100% tittarröster att utse Belgiens ESC-2016-representant, se resultatlistorna och länkar till de tävlande bidragen nedan:

Lyssna på Belgiens bidrag till Eurovision Song Contest 2016 här:

“What’s the pressure”, Laura Tesoro
final-framträdandeShow-2-framträdanderadio-framträdande
(text & musik: Sanne Putseys, Louis Favre)

Resultatet av super-finalen av Belgiens “Eurosong 2016”, 17:e januari:
1. “What’s The Pressure“, Laura Tesoro
2. “I’m Not Lost“, Tom Frantzis

Resultatet av den första röstningsomgången av Belgiens “Eurosong 2016”:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster* Teleröster Summa
1. “What’s The Pressure“, Laura Tesoro 107 p. 120 p. 227 p.
2. “I’m Not Lost“, Tom Frantzis 100 p. 100 p. 200 p.
3. “In Our Nature“, Adil Aarab 79 p. 80 p. 159 p.
4. “Kick The Habit“, Amaryllis Uitterlinden 79 p. 70 p. 149 p.
5. “Everybody aches“, Astrid Destuyver 65 p. 60 p. 125 p.

* Sverige (SWE), Azerbajdzjan (AZE), Grekland (GRE), Lettland (LAT), Frankrike (FRA), Nederländerna (NED), Storbritannien (GBR), Montenegro (MNE), Irland (IRL), Ungern (HUN) (IOK:s landskoder inom parentes) ingick i den internationella juryn och här följer deras röster:
De internationella jurygruppernas röster:
Placering, Bidrag, Artist SWE AZE GRE LAT FRA NED GBR MNE IRL HUN Summa
1. “What’s The Pressure“,
Laura Tesoro
10 8 10 12 12 12 7 12 12 12 107 p.
2. “I’m Not Lost“,
Tom Frantzis
12 12 12 10 10 8 12 8 8 8 100 p.
3. “Kick The Habit“,
Amaryllis Uitterlinden
7 7 6 6 6 7 10 10 10 10 79 p.
3. “In Our Nature“,
Adil Aarab
8 10 7 8 7 10 8 7 7 7 79 p.
5. “Everybody aches“,
Astrid Destuyver
6 6 8 7 8 6 6 6 6 6 65 p.
(Källa: een.be)

Schlagerpinglan: Efter årets första nationella final där det mesta fanns med i kompakt form, inkl. ett framträdande från Hadise, fem tävlande bidrag, två tyckande gästexperter (Hadise och Christer Björkman), förinspelade videoklipp som visade de tävlandes väg till finalen samt en omröstning i sann Eurovision-anda med ett flertal internationella jurygrupper. Så långt allt väl. 😀

Eurovision Song Contest är dock en sådan tävling där inget betyder något förutom de tre minuterna på scenen. Att jag hellre lyssnar på “I’m Not Lost” och “Everybody aches” gjorde mig först lite förvirrad men säger inte mer än att de har bäst studioversioner. När det väl gällde så var det “What’s The Pressure” (med sin medryckande takt och glada energi) och “Kick The Habit” (med sin fantasivärld) som jag uppskattade mest. Oförklarligt men dock ett faktum.

Tydligen var jag inte den enda som rycktes med av Lauras framfart på scenen, då hon hamnade överst i varje omröstning som gjordes under finalen. Och för att använda Christer Björkmans ord: för att lyckas i Eurovision behöver man en artist med självförtroende, en bra låt och en bra show… Laura har allt. 🙂

Sammanfattningsvis så tycker jag att själva uttagningen varit ganska intressant uppbyggd men att låtarna var i svagaste laget. Detta gjorde att jag först, inte helt oväntat, trodde att de flesta skulle vara chanslösa i Stockholm. Efter gårdagens final är jag inte lika tvärsäker längre. Säga vad man vill om “What’s The Pressure” rent låtmässigt, men med en rejäl show kan man komma långt och det gäller även i Stockholm. 🙂

Mer om Belgiens förberedelser inför ESC 2016 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Belgien i ESC 2016” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Belgiens Eurovision-bidrag 2016”

 1. hej

  Roligt att min topplista är likadan som den svenska juryns poäng

 2. hej

  Alltså av studioverisionerna
  Live har jag inte hört ordentligt

 3. hej

  *lyssnat

 4. Micke

  Här är min topp 10 av det som hittills kommit ut. Jag har tyvärr inte hunnit lyssna på bidragen från Ungern, Island och Estland än.

  1. MOLDAVIEN – “Vodă e cu noi“, Che-MD (1.35-1.50 in i låten slår allt annat som kommer)
  https://www.youtube.com/watch?v=1Likpv7a4lk
  2. FINLAND – “Let me Out“, Barbe-Q-Barbies (Hederlig finsk ESC-rock, vilket aldrig är fel)
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-gOQmP4HHgc
  3. SCHWEIZ – “Holz vor dr Hütta“, Platzhirsch (Att den här missade final i Schweiz kan bara förklaras med kollektiv hjärnblödning hos befolkningen)
  https://www.youtube.com/watch?v=xjxrcWcFpsk
  4. MALTA – “Empty Hearted“, Domenique (Fullständigt överlägsen i Maltas uttagning. Åtminstone borde den vara det)
  http://www.tvm.com.mt/mt/eurovision/participants/domenique-empty-hearted/
  5. IRLAND – “Sunlight”, Nicky Byrne (Äntligen ett bidrag från Irland som inte har skämskudde över sig. Tack Irland för att ni tar tävlingen åtminstone lite på allvar igen)
  https://www.youtube.com/watch?v=N5Pbnb7Y6AU
  6. FINLAND – “On it goes“, Mikael Saari (Långt ifrån den klass Saaris förra bidrag i ESC men ändå riktigt bra)
  7. MOLDAVIEN – “Mine”, Valentin Uzun (Underbart med lite traditionell musik. Fan rent ut sagt vad jag saknar det hos många länder numera i ESC. Det är ju här den ska vara)
  8. FINLAND – “Shamppanjataivas“, Pää-Äijät (Finland i ESC på finska med en medryckande låt. Aldrig fel)
  9. SCHWEIZ – “It’s Your Time”, Sarah Tyler (Fortfarande lite chockad över att jag gillar det här för det är definitivt inte min stil. Men det är något där)
  10. FINLAND – “Good Enough“, Annica Milán & Kimmo Blom (Fjärde bidraget från Finland som just nu platsar topp 10. Finland regerar så här långt när man ser på bredden)

  Fattas en låt från Schweiz som jag tyvärr tappat bort. En grym växare som man knappt ens orkade höra på första gången men jädrar vad den växte. Försökte övertyga Schlagerpinglan om bidragets storhet men jag vet inte om hon hakade på eller ej till slut 🙂

 5. Schlagerpinglan

  Min personliga smak var närmast den i Montenegro, Irland och Ungern (om man bortser från att jag placerade Astrid Destuyver före Adil). 😀

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Om det är “RED” med Dafina Eshrefi http://esc.srf.ch/en-ch/dafina-eshrefi-0 som du menade från den schweiziska uttagningen så är svaret nej, den polletten ramlade aldrig ner här. 😉

 7. Micke

  Yepp den låten menade jag. Tack. Synd att du inte fick in den riktigt men smaken är ju olika 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… men det har varit ett antal låtar där det faktiskt klickat efter ett tag, så det skadar aldrig att få lite tips på låtar som ev. kan vara värda att lägga lite extra tid på. Så tack själv. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se