Österrikes Eurovision-bidrag 2016

2016-02-13 (lördag)

Österrike På fredagskvällen den 12:e februari valde Österrike ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom finalen av sin nationella uttagning “Wer singt für Österreich?“.

Efter att 10 artister framfört sina bidrag så presenterades först de tre bidrag som fått högst sammanlagd poäng av 50/50 tittar- och juryröster innan de två superfinalisterna fick sjunga igen. Därefter fick 100% tittarröster utse det bidrag som får representera Österrike i Stockholm i maj 2016. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Österrikes bidrag till Eurovision Song Contest 2016 här:

“Loin d’ici“, ZOË final-framträdandetext-video
(text & musik: Christof Straub, Zoe Straub)

Resultatet av Österrikes nationella ESC-final 2016, 12:e februari:
Resultatet av superfinalen:
Placering, Bidrag, Artist: Teleröster
1. “Loin d’ici“, ZOË ?%
2. “I’ll Be Around (Bounce)“, Elly V ?%

Resultatet av första omröstningen:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1-2. “Loin d’ici“, ZOË (28) 7 p. (?%) ? p. ? p.
1-2. “I’ll Be Around (Bounce)“, Elly V (37) 10 p. (?%) ? p. ? p.
3. “Weapons Down“, Bella Wagner (36) 9 p. (?%) ? p. ? p.
?. “Psycho“, LiZZA (32) 8 p. (?%) ? p. ? p.
?. “One More Sound“, Sankil Jones (28) 7 p. (?%) ? p. ? p.
?. “All We Need Is That Love“, Vincent Bueno (25) 5 p. (?%) ? p. ? p.
?. “Pieces In A Puzzle“, Orry Jackson (19) 4 p. (?%) ? p. ? p.
?. “Runaway“, Lia (18) 3 p. (?%) ? p. ? p.
?. “The One“, AzRaH (16) 2 p. (?%) ? p. ? p.
?. “Sky Is The Limit“, Céline Roscheck & Farina Miss (10) 1 p. (?%) ? p. ? p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Som jag skrev inför finalen så var Österrikes uttagning ett solklart “one-horse race” där det egentligen inte fanns några alternativ förutom att skicka ZOË till Stockholm.

Därför var jag väldigt förvånad över hur bidraget mottogs av gästexperterna Conchita Wurst, Madita och Julie Frost. De verkade mer imponerade av Elly V och hennes låga ålder (17 år). Detta är lite komiskt då Ruslana använde just låg ålder som ett argument för att inte skicka någon till Eurovision (då hon var med och röstade ut min 20-åriga favorit från Ukrainas uttagning förra veckan).

Tillbaka till Österrike: Som tur var så hade vi tittarna som kunde rädda ZOË från juryns delade fjärdeplats upp till en sammanlagd topp-två och därmed en plats i superfinalen. Eftersom den avgjordes av 100% tittarröster så kändes utgången ganska given och de av tittarna som suttit som på nålar och muttrat lite om juryn efter deras poäng-avgivande kunde äntligen pusta ut. 🙂

Så långt allt väl och Österrike kan se fram emot ett betydligt bättre resultat i ESC än förra året (då de fick 0 poäng). Hur långt det räcker beror nog till stor del på hur de väljer att presentera bidraget i Stockholm. Själv hoppas jag på något helt nytt som vekligen lyfter låten… för varken bakgrunds-grafiken eller den stela promenaden ZOË bjöd på vid finalen kändes helt rätt. Turligt nog så finn det gott om tid till att slipa fram ett ESC-final-värdigt nummer. Lycka till, Österrike! 🙂

Mer om Österrikes förberedelser inför ESC 2016 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Österrike i ESC 2016” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Österrikes Eurovision-bidrag 2016”

  1. Johanna

    jag är inte säker på att den här låten ens tar sig ur semifinalen i Stockholm om jag ska vara helt ärlig. Med det sagt var det definitivt det bästa Österrike hade i sin final så rätt låt vann helt klart men tror att det kan bli mycket svårt för Zoe i ESC.

  2. Schlagerpinglan

    @Johanna, Med tanke på juryns tveksamheter och den inte helt övertygande scenshowen så har även jag mina tvivel. Jag hoppas dock på ett wow-framträdande i Stockholm så att man får njuta av låten även i finalen. 🙂

  3. Daniel

    Ju mer jag lyssnar på den, desto mer gillar jag den. Klar topp-3 på min lista för tillfället, så jag hoppas de kan polera showen!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se