Ukraina I går sändes Semifinal 1 av Ukrainas nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2016 och av 9 tävlande bidrag så valde 50/50 jury- och tittarröster ut 3 bidrag som gick vidare till finalen den 21:a februari.

Juryn, som bestod utav Konstantin Meladze (kompositör, producent), Ruslana (ESC-2004-vinnare) och Andrei Danilko (Verka Serduchka), gav även sina åsikter om varje bidrag efter varje framträdande. Innan röstavlämnandet drog igång fick även Vitrysslands ESC-2016-representant IVAN framföra sitt bidrag “Help you fly“.

Här nedan ser ni resultatet av gårdagens semifinal samt länkar till artisternas framträdanden:

Resultatet av Ukrainas ESC-2016-uttagning – Semifinal 1, 6:e februari:

Vidare till finalen: Juryröster Teleröster Summa
1. “1944“, Jamala 9 p. (49,22%) 9 p. 18 p.
2. “Helpless“, The Hardkiss 7 p. (16,03%) 8 p. 15 p.
3. “Every Monday“, Brunettes Shoot Blondes 8 p. (6,74%) 5 p. 13 p.
Utslagna:
4. “Nikoly znovu! / Never again“, Svetlana Tarabarova 6 p. (7,24%) 6 p. 12 p.
5. “Inner Power“, Aida Nikolaychuk 2 p. (10,41%) 7 p. 9 p.
6. “I’m Insane“, Vladislav Kurasov 3 p. (3,91%) 4 p. 7 p.
6. “I Am Free Now“, Anastasia Prykhodko 4 p. (2,89%) 3 p. 7 p.
6. “Tin Whistle“, Tonya Matvienko 5 p. (2,83%) 2 p. 7 p.
9. “Hold me“, Lavika 1 p. (0,73%) 1 p. 1 p.
(Källor: eurovision.tv och en.wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Tillsammans med premiären av Melodifestivalen 2016 så stod Ukrainas semifinal högst upp på min prioriteringslista i går kväll. Tyvärr så gick det inte riktigt som jag hade hoppats på förhand och trots att The Hardkiss glädjande nog fick en välförtjänt finalplats så¨var resultatet som helhet riktigt deprimerande.

Att Anastasia Prykhodko inte gick vidare är inget jag opponerar mig emot, då det visade sig att jag (som är väldigt förtjust i Anastasia som artist) började skruva på mig av obehag och tristess efter ett tag. Att Vladislav Kurasov däremot inte gick direkt till final med sin underbara “I’m Insane” är däremot något som definitivt lade sordi på feststämningen och som kommer att ta långt tid för mig att ta in.

Om jag själv hade fått bestämma så hade “I’m Insane“, “Helpless“ och “Inner Power“ fått de tre finalplatserna men man får, som sagt så många gånger förr, inte alltid som man vill.

Den stora segraren av semifinalen blev i stället, inte så oväntat, Jamala med sin låt som är inspirerad av hennes släktigars och många andra krimtatariska familjers öden. Trots att den handlar om situationen 1944 så kan man inte blunda för att den även belyser dagens “problematiska” Krim-situation. Visst har jag all förståelse för att det är oerhört angeläget för Ukraina men då ESC är tänkt att förena folk så känns det lite fel att dyka upp på festen bara för att peka på saker som splittrar dem.

Jag skulle dock bli väldigt förvånad om Jamala inte vinner den ukrainska uttagningen, men man vet aldrig. Efter gårdagens väldigt tråkiga resultat så borde det komma en positiv överraskning för att balansera upp det hela. Vi får väl se vad den andra semifinalen har att bjuda på. 😀

Mer om Ukrainas förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Ukraina i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Ukraina 2016: Resultatet av Semifinal 1”

 1. Johanna

  Personligen tyckte jag samtliga låtar förutom Brunettes shoots Blondes och Tonya Matvienko var riktigt kassa och förstår inte hypen runt varken Vladislav eller Jamala (och ja hon vinner förmodligen, och jag kanske lär mig gilla den) Ukraina brukar höra till mina favoriter men hoppas på något bättre nästa vecka för detta imponerade inte på mig.

 2. Schlagerpinglan

  @Johanna, Vad gäller Vlad och Jamala som artister så håller jag med dig, för inte heller jag tycker att de är något speciellt. Själva låten “I’m insane” är däremot en riktig guldklimp som jag förmodligen kommer att ha spelat sönder innan ESC-veckan startar. 😀 Synd att inte en äldre och mer rutinerad artist fått låten samt att den framförts på ukrainska, då hade det förmodligen blivit ännu bättre.

  Jag är också inne lite på det spåret att det faktiskt inte var en lika hög klass på årets ukrainska uttagning som man är van vid. Med tanke på landets situation så är det kanske inte konstigt om det blir mer fokus på frihets-tema än underhållande show… men ändå. Ska man väl göra något så kan man ju gå in för det.

  Vi får väl se vad som händer nästa vecka, som jag nog får sänka förväntings-ribban lite inför för att inte råka ut för ännu en besvikelse.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se