ESC 2016 EBU har idag meddelat att de inför Eurovision Song Contest 2016 kommer att förändra sättet som rösterna presenteras efter att juryn och tittarna röstat. Jury och tittare står fortfarande för vars 50% av rösterna men nu kommer de att presenteras var för sig, se videoklippet nedan.


Explanation of the new Eurovision Song Contest voting format” (1:14 – Feb 18, 2016)

Eurovision Song Contest:s nya röstningssystem:

Jurygrupperna i alla de tävlande länderna delar ut sina traditionella poäng (1-12) men i stället för att räkna samman dessa med tittarnas röster så presenteras de separat av varje lands röstuppläsare. Poängen 1-10 sker grafiskt, endast 12:an presenteras muntligt.
Tittarnas röster i varje land omvandlas som vanligt till traditionella poäng (1-12) men i stället för att lägga ihop poängen med juryns röster så slår man ihop de tittar-poäng som varje land fått till en totalsumma som presenteras av programledarna, med det land som fått lägst antal poäng först och det land som fått flest tittarröster sist.
På detta sätt så behåller man spänningen i röstuppläsningen och vinnaren avslöjas inte förrän både jury- och teleröster presenterats.
Vid semifinalerna används samma röstningssystem, men som vanligt så är det endast de tio finalbidragen som presenteras under sändningen.
Om det skulle bli oavgjort räknar man samman juryns och tittarnas resultat. Det bidrag som fått poäng från flest länder vinner då. Är det fortfarande oavgjort avgör flest 12-poängare vinnaren, därefter flest 10-poängare o.s.v. nedåt i skalan. Skulle det fortfarande vara oavgjort så vinner bidraget med det tidigaste startnumret.
Skulle ett land inte få sina jury- eller tittaröster godkända så kommer “ett ersättningsresultat att kalkyleras utifrån folkets / juryns röster i en förvald grupp länder, för att garantera jämvikten mellan folkets och jurygruppernas resultat. Gruppernas sammansättning har godkänts av EBU och tävlingens referensgrupp”.
Formatändringen av programmet är permanent och har godtagits enhälligt av EBU:s Reference Group (den europeiska radio- och tv-unionens tv-kommitté).
(Källor: eurovision.tv och svt.se)

Schlagerpinglan: Efter gårdagens Twittermeddelande från Eurovision.tv, “Change is coming! The Eurovision Song Contest is about to get a lot more exciting!“, så var jag oerhört nyfiken men även en aning orolig. Bara för att arrangörerna är exalterade så betyder det inte att tittarna blir det, men i det här fallet så kan jag förstå deras entusiasm. 😀

Trots att vissa justeringar gjorts genom åren vad gäller röstningsuppläsandet så har det hela tiden känts som att det behövdes mycket större förändringar, och rent spontant så tycker jag att denna Melodifestivals-inspirerade lösning låter som en alldeles utmärkt idé för att få tillbaka en del av spänningen. 🙂

Som jag ser det så finns det dock ett stort frågetecken med det hela och det är frågan om hur icke godkända tittar- och juryröster ska ersättas. Det har ju hänt att vissa länders röster tagits bort utan någon riktig hållbar förklaring och om man kan ta bort röster och ersätta dem med ett “kalkylerat ersättningsresultat” så blir det hela lite misstänkt och öppnar upp för mängder med tråkiga spekulationer. Förhoppningsvis får EBU ingen anledning att diska några juryröster detta år, men om de gör det så hoppas jag att de är extra tydliga med varför de gör det.

Bortser man från den lilla osäkerheten med de icke godkända rösterna så är jag helt för denna förändring och ser fram emot att få se hur det fungerar i praktiken. Helt plötsligt fick man ytterligare en anledning att längta till finalen av Eurovision Song Contest 2016. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Eurovision 2016: Stor förändring av poängutdelningen”

  1. Piff

    Det finns alltid plus och minus med alla förändringar, plus är ju att alla bidragen får en stund i rampljuset då alla tittarpotter ska fördelas samt att vi får se hur juryn röstat.

    Minus, det “Pinglan” skrev samt det faktum att jag tycker SVT går in och petar i alla moment för att få kontroll på allt. Det spontanta försvinner, nu ska Des även ge varje röstavlämnare en personlig coach så att de kan säkerställa att de säger rätt saker i rutan. 2013 tog SVT kontrollen över startordningen, 2016 tar de kontrollen över omröstningen och vinner vi igen så tar de säkert kontroll över att de måste godkänna bidragen som skickas in, annars får SVT välja fritt från deras nationella tävling. (Det sista var ett skämt)

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se