Lettland Schlagerpinglan: Efter två deltävlingar och en semifinal där 4 bidrag tog sig vidare till finalen, så är det i kväll, söndagen den 28:e februari, dags för Lettland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2016.

Här nedan hittar ni det mesta man behöver veta inför finalen av “Supernova 2016“, inkl. allmän fakta om uttagningen, länkar till bidragens studioversioner, artisternas liveframträdanden vid uttagningen och mina högst personliga betyg av de tävlande låtarna.

Allmänt om Lettlands “Supernova 2016”:
20 bidrag tävlade ursprungligen i “Supernova 2016” som utser Lettlands representant i ESC 2016.
Efter två inför-shower inleddes uttagningen med två deltävlingar där fyra bidrag (2 jury- och 2 tittarvalda) gick vidare från varje show.
I semifinalen tävlade 8 bidrag om 4 platser (2 jury- och 2 tittarvalda) i finalen.
Finalen kan ses via LTV1, supernova.lsm.lv, eurovision.tv den 28:a februari kl. 20:25 CET.
Vinnaren i finalen utses med hjälp av 100% tittarröster.
Ketija Šēnberga och Toms Grēviņš är programledare.
Gästartister i finalen är Bandmaster, Intars Busulis och Aminata.
Se resultatet av de första “Supernova 2016”-deltävlingarna här: del 1del 2semifinal.

Lettlands “Supernova 2016” – Finalen, 28:e februari:

Startordningen, startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1.Damnation“, Catalepsia
studioversionlive i semifinalenlive i heat 1supernova.lsm.lv
unplugged-video (Erwin Franz, Juris Kreilis)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
2.We Will Be Stars“, MyRadiantU
studioversionlive i semifinalenlive i heat 2supernova.lsm.lv
(Janis Driksna)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
3.Heartbeat“, Justs
text-videolive i semifinalenlive i heat 1supernova.lsm.lv
officiell unplugged videopiano-version (Aminata Savadogo)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
4.Not From This World“, Marta Ritova
studioversionlive i semifinalenlive i heat 2supernova.lsm.lv
(Marta Cipe)
LettlandLettlandLettlandLettlandLettland

Schlagerpinglan: Här känns det ju som att tittarfavoriten Justs kommer att ta hem en storseger och egentligen har jag inget emot det då jag gillar låten. Jag måste dock påpeka att “Damnation” känns som ett lite starkare helhetskort, då jag ännu inte riktigt tycker att “Heartbeat” fungerar live. Men, men… så länge någon av de två vinner så är jag nöjd. De övriga två jury-valen är inget som tilltalar mig och jag skulle bli väldigt förvånad om någon av dem blandar sig i slutstriden.

Mer om Lettlands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Lettland i ESC 2016“.


Schlagerpinglan: Vid söndagens final i Lettland kommer resterna av de tre olika chokladen från Lettland (mörk choklad med svartvinbär, vit choklad med rabarber och jordgubbar och mjölkchoklad med hallon och lakrits) att serveras här. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Lettland 2016: Allt inför finalen av “Supernova“”

 1. Johan

  “Heartbeat” har vuxit riktigt ordentligt för mig. Inledningsvis tyckte jag den var rätt blek men har nu börjat inse tanken bakom detta avskalade nummer. Borde vara finalgaranti och med god chans för en topp 10 placering med den konkurrensen som hittills presenterats.

 2. Josef

  RANKING EFTER 21 KLARA (nästan halva startfältet) Notera: MYCKET kan ändras efter hand. Första utkast! 🙂

  1. Ungern: Budskap, personlighet och jag älskar användandet av små tystnader innan PANG-refräng!
  2. Lettland: Vilken röst, är den live? Mycket bra utstrålning även här.
  3. Ukraina: Som jag sade. Jamala var kanon i semin men i finalen var det för lite tystnader.
  4. Tyskland: Hon är grann. Och jag håller inte med att “lolita-stylen” var dålig. Jag är lite besviken på att låten börjar med sång på en gång. Jag saknar intro.

  Resten av låtarna är mer mellanmjölk för mig men rangordnar dem så gott jag kan
  5. Spanien
  6. Cypern
  7. Malta
  8. Island
  9. Slovenien
  10 Irland
  11 Österike
  12 Bosnien
  13 Belgien
  14 Finland
  15 Norge
  16 Moldavien
  17 Danmark
  18 Georgien
  19 Vitryssland
  20 Storbritannien
  21 Schweiz

 3. Daniel

  Här är min topplista just nu. Jag tog även med Italien på italienska även om det verkar lite oklart hur det blir med den saken. Likaså Albanien med den låt vi känner till.

  1. Lettland
  2. Cypern
  3. Italien
  4. Tyskland
  5. Spanien
  6. Ukraina
  7. Storbritannien

  Ovan är de låtar jag verkligen gillar att lyssna på. Sedan följer ett gäng ok, som ligger i mellanmjölkslandet och är varken bra eller dåliga:

  8. Norge
  9. Danmark
  10. Schweiz
  11. Belgien
  12. Österrike
  13. Ungern
  14. Irland

  Och nedan är de jag inte gillar alls:

  15. Albanien
  16. Moldavien
  17. Malta
  18. Bosnien-Herzegovina
  19. Slovenien
  20. Vitryssland
  21. Island
  22. Finland
  23. Georgien

 4. Johan

  Lite OT, men ändå:

  Vad hände här?
  http://www.braodds.com/melodifestivalen

  Frans är nu segertippad bland bettingsidorna. Jag hoppas innerligt att de har fel.

 5. Isabell

  Ja verkligen, Johan..
  Det känns overkligt att Frans skulle vinna när det finns så många andra mycket starkare bidrag!!

 6. Josef

  @Johan och Isabell: Detta känns lite som Yohio-hypen 2013 och sedan hade ju den utländska juryn en helt annan åsikt ;-). Jag tycker förvisso Frans är jättebra men är detta årets vinnare?

 7. Johanna

  Jag gillar Frans! Det bästa av allt är att han inte är överproducerad som de andra och att han ger ett lite stappligt intryck. Skulle vara jättekul att skicka honom. Vi behöäver ju inte kvala i år så vi kan väl bara skicka ett charmigt bidrag till finalen? (jag hade föredragit något på svenska men antar att Frans är en ok kandidat för den saken) Men vi får se vad juryn säger….(är iaf glad att vi inte skickade Yohio 2013)

 8. Micke

  När det gäller Lettland har jag inte alls hängt med. Likadant med Litauen så jag har dålig koll. När jag lyssnade på finalisterna i Lettland innan liveframträdandet i finalen kände jag att där fanns två riktigt skapliga bidrag. Rankade då Justs före Catalepsia. Dessa två handlade det om för mig. När jag sedan såg dem live förändrades det mesta. Justs var tyvärr en artist ganska blek och utan inlevelse medan Catalepsia tvärtom blev bättre live, mer dynamik och inte så stel som det lät på studioversionen. Live är viktigt och därför tycker jag Lettland gjorde fel val.

  Ok sista veckan nu då sedan slipper ni mig ett tag 🙂 Hmm! Sluta jubla där i soffan 🙂 Har några funderingar här. Vad hände med Tjeckiens bidrag? Dessutom fattas ju halva startfältet så när dyker de upp. Det är ju inte direkt 20 länder som sägs dyka upp i mars. Av de internvalda är det definitivt Makedonien och Kaliopis bidrag jag ser mest fram emot. Inte fasen glömmer man bort henne och bidraget hon ställde upp med förra gången. En wow-upplevelse, vilket jag hoppas på igen.

  Finaler i veckan? Polen, Estland och Rumänien vilken jag definitivt ser mest fram mot Rumäniens och hoppas på att Moment of silence“, Ovidiu Anton är lika bra live som på studioversionen. I så fall min absoluta favvis i veckan. Helt överlägsen i Rumänien ungefär så som Freddie var i Ungern.

  När det gäller Polen är jag rädd för att luras in i den hype som rullar runt angående “Cool Me Down“, Margaret. Lyssnar definitivt på den nu och gillar den skarpt. Samtidigt säger något i mig att om någon månad kommer jag att vara urless på den, att det är något flyktigt. Den andra delen av mig säger att jag istället ska lyssna på “Grateful“, Edyta Górniak för att det är en genuinare låt med mer mening som håller även efter några månader. Jag vet faktiskt inte. Någon av dessa två definitivt.

  Estland då? Där har min favvis hela tiden varit “Stories Untold“, Grete Paia och är så fortfarande. En dark horse har dock dykt upp från väldigt oväntat håll. ett bidrag som jag inledningsvis tyckte var urtråkigt och inte ens ville ha till final. Den största växaren av dem alla “Sally“, Go Away Bird har dykt upp från ingenstans och rört om det i mina favvistankar. Den jag dock tror vinner är “Supersonic“, Laura, vilket väl kan se som godkänt i så fall.

 9. Josef

  @Johanna. Ja du, jag kan avslöja att spelsajterna misstänker starkt att Frans vinner i Mello och sedan är nu Frans tippad att vinna hela …ESC 2016 🙂 🙂 kors i taket!! Min fråga är Johanna: Hur ska man undvika att gilla den här Frans? 🙂

 10. Josef

  @Schlagerpinglan: Har inte hajpen kring Frans tagit enorma proportioner?! Som jag nyss skrev till Johanna så är nu Frans enligt Betsson och Betfair tippad att vinna hela ESC, och då utan att ens ha vunnit Melodifestivalen!! 😀

 11. Schlagerpinglan

  @Josef, Njae… visst kan man bli lite misstänksam när det vänder så där över en natt och vid första anblicken så är låten kanske inte “ESC-vinnar-speciell”, men det tyckte jag å andra sidan inte heller “Heroes” var. Allt handlar ju om att hitta den speciella mixen av låt/artist/show och det ska vara något unikt som står ut. Frans har ju verkligen satt en personlig prägel på sin låt och det gick ju uppenbarligen hem här… så en ESC-vinst är nog inte helt otänkbar… även om det i nuläget låter lite väl glädjerusigt.

  Vi får väl först och främst se om det blir samma magi i Globen, för utan “det där lilla extra” (som kanske försvinner nu när överraskningsmomentet inte längre finns kvar och förväntningarna är skyhöga) så är det ju en helt annan sak. Finns magin kvar och MF-ledningen motstår lusten att putsa till Frans så han får det “perfekta MF-framträdandet” så kan det nog räcka hur långt som helst. 🙂

 12. hej

  Jag hörde att om det inte hade vart för onlineröstningen hade Catalepsia vunnit, har inte hört någon av låtarna och framträdandena, så jag vet inte om jag hade tyckt att Lettland gjort rätt val eller ej.

  Men angående Mellon så gillar jag Frans låt mycket och den förtjänade att gå till final, men det är för tillfället knappast min vinnare. Jag håller på Boris René och Ace Wilder. Men jag känner även att David Lindgren håller på att växa till sig, och tycker för tillfället att den är långt mycket bättre än de andra låtarna han haft med. Men Ace och Boris är ohotade i nuläget. Här är min topp 8 av finalisterna hittils.
  1. Ace Wilder
  2. Wiktoria
  3. David Lindgren
  4. Robin Bengtsson
  5. Frans
  6. Molly Sandén
  7. Lisa Ajax
  8. Oscar Zia

 13. Johanna

  @Josef Nja, att Frans skulle vinna ESC ser jag som ganska långt borta. Dock hur man ska undvika att gilla honom vet jag inte. jag hade ju inga förväntningar alls på att han faktiskt skulle gå hem hos mig (mest för att man kommer ihåg den oerhört enerverande Zlatan-låten) men han sticker ut i startfältet bland alla radiodängor som låter väldigt lika (med det inte sagt att de är dåliga) Dock är nog Wiktoria fortfarande min favorit totalt sett. Och är inte säker på att jurygrupperna gillar Frans. men vi får väl se helt enkelt.

 14. hej

  Vad jag hört så är Polen favorittippade i Eurovision med Margarets “Cool me down”. Men jag har inte hört den låten heller

 15. hej

  I efterhand när jag lyssnade på både Catalepsia och Justs, måste jag säga att det var bra att onlineröstningen fanns, för enligt mig var Justs bäst. Lycka till i Eurovision, Lettland

 16. Micke

  Tre länder har jag nästan lämnat helt utanför. Knappt hört något överhuvudtaget. Tänkte ta igen lite av det innan jag lämnar er ett tag med MF. De länder jag pratar om är Ukraina, Lettland och Litauen. De två förstnämnda har jag lyssnat igenom en del nu. Har ju hört så mycket om ett bidrag i Ukraina och ett i Lettland som låtit tala om sig för en del. Jag har ju hört snuttar av båda men inte impats något direkt då. Nu la jag mer tid på det och lyssnade på dem och övriga i deras uttagningar.

  Jädrar ett bidrag i Ukraina är jädrigt mäktigt lindrigt sagt med en dam med en röst som talar direkt till Micke som älskar mörka, starka kvinnoröster. Ledsen om jag gör en del besvikna nu men jag pratar inte om 1944 och Jamala. Jag förstår att den kan gå direkt till vissa men den talar inte till mig. Däremot fullkomligt älskar jag The Hardkiss sångerska som leverrar på högsta nivå. Jädrar sicken mäktig pipa den damen har och sicken mäktig låt. För mig nära katastrof att den inte gick till final.

  Även i Lettland tog jag till mig ett bidrag men inte heller här handlar det om det bidraget de flesta nog tror jag pratar om. Absolut inget fel på Justs, tycker den är bra men när jag fick se Catalepsia live glömde jag bort justs. Kul med artister som blir bättre live än i studioversion. Inte många som fixar det. Har inte koll på Litauen än men ska ha det snart. Några råd om bra bidrag där? 🙂

  Che-MD är de jag mest saknar till final men tro mig efter att nu hört The Hardkiss så saknar jag även dem. I synnerhet denna fullkomligt mäktiga kvinna. Finns bara ett ord WOW

 17. hej

  Det gör ingenting angående Jamala, Micke. Jag känner själv de gånger jag hör den att den låter likadant från början till slut och när den väl är slut har jag glömt bort den halvt och sätter på en annan låt

 18. Micke

  HEJ: Nej varken Jamala eller hennes låt har gjort något avtryck i mitt ESC-liv om man säger så. Har inte så mycket att säga om den egentligen men desto mer om The Hardkiss låt och sångerska vilket jag gjorde. Har en fråga till alla som är så imponerade av Jamalas sånginsats. Säger ingenting om det för det har ni all rätt i världen till men samtidigt, var höll ni hus när The Hardkiss sångerska tog scenen i besittning och sjöng så mäktigt att hela scenbygget gick ned på knä framför henne i stum beundran. Målaren håller fortfarande på med att tapetsera om i gångarna efter att tapeterna lagt sig ned i vördnad av sångerskan 🙂 Förresten så har jag nog missat vad du tyckte om den HEJ?

  Det enda som är lite tråkigt är att de inte fått till en mer matchande vers till den mäktiga refrängen. Går man bara efter refrängen så finns det ingenting överhuvudtaget som slår bidraget i år. Får inte glömma heller att nämna bakgrundssångerskan i bidraget. Hon är definitivt en stor del av helheten i bidraget.

  Hmm. Jag hittar ingenting hittills i Litauen. Lite förvånad för jag har hört positiva vibbar om deras tävling. Det kommer kanske

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se