ESC 2016 Schlagerpinglan: Efter att Lettland i går valde ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2016 så hade vi runt 20 bidrag som var redo för Stockholm och jag hade tänkt att uppdatera topplistan innan veckan med de många internvals-presentationerna startade.

Nu hann ju Frankrike med att avslöja sitt val redan på måndagen, läs mer om det på eurovision.tv, men jag kör på som planerat och väntar med att ta med Frankrikes bidrag tills nästa gång topplistan uppdateras.

Här följer därför en sammanställning av de bidrag som valts ut fram till förra veckan, i den ordning jag personligen rankar dem (med placeringarna från den förra topp-13-listan inom parentes):

Schlagerpinglans ESC-2016-topp-20, 2016-02-29:
1. (1.) Cypern Cypern: Alter Ego“, Minus One semifinal 1
2. (ny) Moldavien Moldavien: Falling Stars“, Lidia Isac semifinal 1
3. (2.) Österrike Österrike: Loin d’ici“, ZOË semifinal 1
4. (ny) Ungern Ungern: Pioneer“, Freddie semifinal 1
5. (3.) Schweiz Schweiz: The Last Of Our Kind“, Rykka semifinal 2
6. (4.) Vitryssland Vitryssland: Help You Fly“, Ivan semifinal 2
7. (5.) Spanien Spanien: Say Yay!”, Barei finalen
8. (6.) Bosnien och Hercegovina Bosnien och
Hercegovina:
Ljubav je”, Dalal & Deen feat.
Ana Rucner and Jala
semifinal 1
9. (ny) Lettland Lettland: Heartbeat“, Justs semifinal 2
10. (ny) Finland Finland: Sing It Away“, Sandhja semifinal 1
11. (7.) Irland Irland: Sunlight“, Nicky Byrne semifinal 2
12. (8.) Danmark Danmark: Soldiers of Love“, Lighthouse X semifinal 2
13. (9.) Island Island: Hear them calling“, Greta Salóme semifinal 1
14. (10.) Belgien Belgien: What’s The Pressure“, Laura Tesoro semifinal 2
15. (ny) Norge Norge: Icebreaker“, Agnete semifinal 2
16. (ny) Tyskland Tyskland: Ghost“, Jamie-Lee Kriewitz finalen
17. (ny) Storbritannien Storbritannien: You’re Not Alone“, Joe & Jake finalen
18. (ny) Slovenien Slovenien: Blue and Red“, ManuElla semifinal 2
19. (11.) Ukraina Ukraina: 1944“, Jamala semifinal 2
20. (13.) Georgien Georgien: Midnight Gold“, Nika Kocharov &
Young Georgian Lolitaz
semifinal 2

Schlagerpinglan: Som jag skrev vid förra listan så anser inte eurovision.tv (den officiella sidan) att varken Italien eller Malta har några officiella bidrag så tillsvidare så får Ira LoscosChameleon” och Francesca MichielinsNessun grado di separazione“ vänta med att tas med. Dessutom har jag plockat bort AlbaniensPërrallë” med Eneda Tarifa då hon ska översätta bidraget till engelska och det därmed blir en väldigt annorlunda låt.

Av de 20 bidragen ovan så består hela topp-fem av låtar som jag tycker är riktigt bra och som jag känner lite extra för. Det kan m.a.o. fortfarande utveckla sig till att bli ett helt OK ESC-år, även om det såg lite mörkt ut inledningsvis. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Eurovision 2016: Schlagerpinglans topp-20 (så här långt)”

 1. hej

  Det franska bidraget har kommit. Men jag har inte hört det än, inte heller de bidragen som valts i helgen än, för tillfället tar jag en liten paus med de andra nationella finalerna och lägger fokus på mello, men jag kommer tillbaka inom kort och lyssnar på låtarna

 2. Micke

  Jag gör precis tvärtom. Tar en paus jag med och återvänder när MF-grejset är över. Måste erkänna att jag just nu har tappat intresset för det här, då fokus ligger på MF vilket är lika ointressant för mig som att titta på ett paket smör medan det smälter. ESC brinner jag fortfarande för så när MF är över kanske det finns någon här som känner för lite snack om det 🙂 Just nu känns det jädrigt tomt med det där, vilket inte brukar bekomma mig men just nu gör det tydligen det. Hade tänkt hänga på den här veckan innan jag drar till Österrike igen men jag känner mig tyvärr ointresserad att leta på ESC bland allt MF.

  Sorry Schlagerpinglan det är bara tillfälligt. Du har en grym blogg som bara fläckas ned lite av MF 🙂 Du har den absolut bästa bloggen när det gäller ESC. Tvivlar på att mitt intresse poppar upp plötsligt så att jag skulle titta in något i veckan men man ska aldrig säga aldrig. Dock knappast troligt så ointresserad som jag känner mig just nu.

  För mig finns det hittills tre riktigt bra bidrag klara för ESC och de står Ungern, Tyskland och Cypern för. Där finns ytterligare fyra bra bidrag där vi hittar Bosnien-Herzegovina, Island, Österrike och faktiskt Georgien. Gillar som sagt deras låtar utan just vinnaren men jag har börjat ta till mig den nu. Bara de tonar ned de jobbiga mellanspelet i bidraget och de gör de säkert då den är för lång som det är nu. Jag har hela tiden haft Belgien som mitt stora bottenbidrag men fan vet om inte Spanien har rasat förbi ned nu. Jädrar så Mf-lik den är i sin enkla framtoning och la la la ande. Nog om det nu.

  Önskar er alla en askul stund med ert MF och att ni alla ska bli nöjda. Hur nu det ska gå till när det handlar om tycke och smak om musik 🙂 Men jag hoppas verkligen att ni får jädrigt kul.

  Ha det gott

  Micke the lunatic

 3. Adri

  Haha micke och jag tycker helt motsatt varandra när det kommer till Spanien. Jag tyckte bidraget var ok från början men nu har det bara fortsatt växa och jag älskar det för jag anser att det är så unikt i ESC-sammanhang då jag tycker det låter så amerikanskt (om man givetvis skulle ta bort de spanska fraserna).

  Aja, det vore helt galet om alla skulle tycka likadant så jag klagar inte i alla fall 😀

 4. Micke

  Ha ha! Förlåt Adri 🙂 Jag hade rätt i min känsla. Tänkte att jag hänger kvar här i 20-30 min för något säger mig att Adri kommer in efter det jag sa 🙂 Adri för din skull hoppas jag det går bra för Spanien. Du har hittat något som jag inte hittat och vem säger att jag har rätt. Kan ju vara jag som bara kommit fel in i låten. Har exempelvis extremt svårt för ett spanskt bidrag på engelska. Spanskan som är så jädra vacker.

  Vi lär prata mycket mer när MF är över Adri 🙂

 5. hej

  Glömde säga att det är Amir Haddad som representerar Frankrike me låten J’ai Cherche

 6. Johan

  Slår till med min lista!

  1. Ungern (9/10) – Hela konceptet är fruktansvärt bra, om än lite ”grumlig” sånginsats live. Detta brukar lite coaching och övning rätta till innan det väl är dags att framföras i ESC. Effektiv refräng som sätter sig är kanske det viktigaste i den här typen av arena-pop, och det här kan nog knipa många poäng.

  2. Bosnien & Hercegovina (8/10) – Fortfarande har jag inte funnit mig i att gilla rappen och det drar ner betyget. I övrigt hittar jag balkan-poptonerna som jag saknat så mycket under senaste åren + ett bra flyt under de tre minuterna som den pågår. Det finns en idé, även om det känns som att det var ett onödigt försök till att sätta pricken över i:et med rappen mot slutet. Hade hellre sett ett mer rivigt crescendo med refrängen.
  3. Norge (8/10) – Va?! Det här kan vara det mest eklektiska som har skickats sedan Georgien 2014. Tempo och rytm-bytet mellan vers/brygga och refräng är extremt påtaglig och för första gången på länge hoppade jag till av förvåning. Oförutsägbarhet är något jag tycker om, och det här kan gagna eller stjälpa Norrmännen beroende på hur just denna heterogenitet mottas.

  4. Lettland (7/10) – Det tog ett tag, men jag tror att jag greppar varför det här bidraget har hajpats fram under hela urvalsprocessen. Det är avskalat och autentiskt utan att vara pretentiöst. Lite snyggare iscensättning och inlevelse är kanske på sin plats, och även om jag förstår var de vill med detta bidrag så håller det inte någon stjärnklass. Likväl med årets konkurrens får de en sjua i betyg, kanske av relativistisk bias.
  5. Island (7/10) – Håller lite högre klass än ”Never Forget” från 2012 även om jag gärna hört mer folkmusiksinslag. Jag förstår inte varför man klagar på översättningen då den utsprungligen skrevs på engelska och verkligen flyter på bättre utan det vokal-rytmiskt haltande eländet som var den isländska versionen.

  6. Storbritannien (6/10) – Fullt godkänt för att vara från Storbritannien. Inget underverk, ingen katastrof, bara en duglig poplåt med det klassiska V-II ackordsbytet (se ”Learn to fly” med foo fighters för exempel på kadensen). Jag klagar inte, men nog finns det roligare bidrag!
  7. Cypern (6/10) – Många verkar älska detta, men för mig kommer det inte riktigt igång på det sätt jag vill när det gäller den här typen av poprock. Intresset fångas aldrig upp utan jag lyssnar passivt genom hela låten även om tanken är god och låten är välskriven. Mellanmjölk.
  8. Finland (6/10) – En ärke-ESC låt som kvalar och hamnar på plats 16 i finalen.
  9. Belgien (6/10) – Samma här, även om jag tycker att mottagandet av den kanske är lite väl svalt med tanke på konkurrensen.

  10. Georgien (5/10) – Pretentiös indie-hipsterpunkpoprock. Men autentiskt och med faktisk kunskap om instrumenthantering och inte bara ett evigt förlitande till producenter och datagenereringar. Hoppas på en någorlunda framgång för att främja någon slags polarisering i tävlingsbidragen.
  11. Irland (5/10) – Skriker Danmark -09, men repriser tenderar att vara sämre, och likaså denna gång.
  12. Danmark (5/10) – Apropå Danmark! I år skickar de generisk radiopop utan någon som helst tanke om att sticka ut och faktiskt bidra till något intressant.

  13. Slovenien (4/10) – Jag kan se mig själv tycka om det här konceptet. Lite country och avskalat med en gnutta igenkänningsfaktor. Problemen är dock två: 1) Hon sjunger ganska falskt. 2) Texten är horribel. Dock lite svängig och melodin är behaglig på något sätt och känns sällsamt “vårig”, vilket passar bra till tävlingsdatumen.
  14. Spanien (4/10) – Spanien kommer inte nå några större framgångar om jag får placera mina bets. Oj vad jag avskyr tjatiga refrängidéer och hookar, och här har vi kanske definitionen? Tråkigt.
  15. Schweiz (4/10) – Jag har börjat stänga av sångerskans tendenser till falsksång och börjar väl sakta vänja mig vid låten som sådan. Kan växa, men är osäker i skrivande stund.
  16. Vitryssland (4/10) – Helt okej låt som tappar pga falsksång och skämskuddefaktor.

  17. Tyskland (3/10) – Var det Micke som hyllade Tysklands uttagning? Antingen måste våran smak skilja sig avsevärt eller så valde de fel låt? Det här förstår jag mig inte alls på.
  18. Ukraina (3/10) – Pretentiöst med ett riktigt uselt engelskt uttal som gör att jag ibland inte ens hör vilket språk kvinnan sjunger på.
  19. Österrike (2/10) – Siegel-varning i sinne. Helt obegripligt enligt mig, men tongångarna verkar ju generellt vara positiva, så kanske är det någon slags nostalgifaktor som jag missar.
  20. Moldavien (2/10) – Varför tycks Moldavien ha så svårt att hitta något som inte känns plockat från tredjehandssorteringen? Det här lämnar mig helt oberörd och låten känns så… snabbkomponerad? Var är tanken? Passionen?

 7. Johan

  Hörde Frankrikes bidrag nu och kan bara säga: ÄNTLIGEN! Nu måste det vara Frankrikes tur att knipa en topplacering av Big 5. Den här har stor potential.

 8. Johanna

  @Johan Jag har lyssnat på Frankrikes bidrag hela dagen, Kan inte sluta! Och håller med dig om allt du skriver. Tror jag har en ny favorit för året. Kul, oväntat och jag hoppas det visar sig på resultatet i maj också!

 9. Daniel

  Nu har jag lyssnat på Frankrikes låt men är inte helt övertygad. Jag tycker den är rätt platt. Kanske växer den till sig men det första intrycket var inget wow.

 10. Micke

  France: Bra låt med brister (På topp sju) (UNGERN PÅ TOPP)

 11. Marcus

  Överlägset bästa låten hittills i år är 1944 – både objektivt och subjektivt. Enda giltiga invändningen är den mot hennes uttal, men i övrigt finns inget att anmärka på. Jamala har en grym röst och rejält med ustrålning, hon ser ut som en stjärna. Låten sen – budskapet är relevant och aktuellt, och i kombination med den förföriska melodin och refrängen på den vackra krimtatariskan blir den oslagsbar!

  Tappar faktiskt all respekt för de som vägrar inse det och rankar den långt ner utan några som helst giltiga skäl.

 12. Adri

  Min topp 24 (jag vet att Malta och Italien inte har bekräftat sina bidrag men jag tar med dem för tillfället ändå)

  1. Island
  2. Spanien
  3. Schweiz
  4. Lettland
  5. Tyskland (Det tog ett tag men nu har låten äntligen fäst sig)
  6. Moldavien
  (7. Malta)
  8. Norge (Många verkar störa sig på tempoförändringen men jag tycker det är kul med en oförutsägbar låt)
  9. Cypern
  10. Österrike
  11. Slovenien (Riktigt skön röst, lite halvfalsk och lite 2009-sound. Jag gillar denna mer och mer)
  12. Storbritannien
  13. Frankrike
  14. Albanien (Ser framemot att höra slutversionen)
  15. Ungern
  16. Finland (Också en av årets stora växare)
  (17. Italien)
  18. Bosnien
  19. Danmark
  20. Belgien (Tycker fortfarande att versen är en av de bättre i år, men låten dör verkligen i refrängen)
  21. Vitryssland
  22. Ukraina (Ett bidrag som många har starka känslor om, för mig är det tvärtom. Jag känner verkligen ingenting när låten spelas. Låten känns som ett enda långt intro, och sen tar den slut, den kommer aldrig igång. Sen stör jag mig lite på Jamalas röst, men bara i denna låten. Allt annat jag har hört med henne låter fantastiskt)
  23. Irland (Precis som med Ukraina känner jag verkligen ingenting för denna låten, men då denna låten är den mest icke-orginella låten för i år blir jag extra provocerad.)
  24. Georgien (4/5 bra låtar i finalen, men Georgien väljer det enda dåliga… och då snackar vi riktigt dåliga)

 13. Mia Johansson

  Nä du Pinglan Norge och Slovenien får du flytta bra många snäpp!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se