PolenSchlagerpinglan: I kväll, lördagen den 5:e mars, är det dags för Polen att utse det bidrag som de ska tävla med i Eurovision Song Contest 2016 och det görs genom den nationella uttagningen “Krajowe Eliminacje 2016“.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den polska uttagningen, startfältet i form av bidragen, artisterna och låtskrivarna samt länkar till de 9 bidrag som tävlar samt mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Polens “Krajowe Eliminacje 2016”:
Vinnaren av “Krajowe Eliminacje” får representera TV-bolaget TVP och Polen i ESC 2016.
I finalen, som kan följas den 5:e mars kl. 21:25 CET via tvp.pl, tävlar 9 bidrag.
Vinnaren utses med hjälp av 100% tittarröster.
Programledare för showen är Artur Orzech
Monika Kuszyńska och Andrzej Piaseczny är gästartister vid finalen.

Polens “Krajowe Eliminacje” – Finalen, 5:e mars:

Startordningen, startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1.In the Rain“, Taraka
(Karol Kus, Alicja Golianek)
PolenPolenPolenPolenPolen
2.My Universe“, Napoli
(Leonid Shirin, Natalia Tambovtseva)
PolenPolenPolenPolenPolen
3.Lustra“, Natalia Szroeder
(Marcin “Liber” Piotrowski, Natalia Szroeder, Szymon Chodyniecki,
Przemysław Puk, Marcin Górecki
)
PolenPolenPolenPolenPolen
4.Universal“, Dorota Osińka
(Rick Allison, Tinatin Japaridze, Phil Galdston)
PolenPolenPolenPolenPolen
5.Addiction“, Kasia Moś
(Mateusz Moś, Paweł Olszówka)
PolenPolenPolenPolenPolen
6.Missing“, Ola Gintrowska (Aleksandra Gintrowska)
(Robert Janson, Aleksandra Gintrowska)
PolenPolenPolenPolenPolen
7.Color of Your Life“, Michał Szpak
(Andy Palmer, Kamil Varen)
PolenPolenPolenPolenPolen
8.Cool Me Down“, Margaret
(Wrethov, Arash)
PolenPolenPolenPolenPolen
9.Grateful“, Edyta Górniak
(Karolina Alexandra Covington, Monika Borzym-Janowska,
Mariusz Bogdan Obijalski, Robert Kamil Lewandowski
)
PolenPolenPolenPolenPolen

Schlagerpinglan: När det gäller Polens ESC-2016-uttagning så verkar det, om man ska gå efter förhands-surret, endast vara ett bidrag som tävlar, vilket jag tycker är lite konstigt. Även om jag själv tycker att MargaretsCool Me Down” är medryckande och lite småtrevlig så kan jag inte ens med lite god vilja få det till en självklar vinnare. När jag sedan såg live-framträdandet (vare sig det var en mörkning för att slippa favoritskapet eller helt enkelt den sorgliga sanningen) så blev jag ännu mer säker på att det borde vara fler med i toppstriden.

Hade jag själv fått välja, och live-framträdandet blir så bra som jag hoppas, så blir det i stället “Missing” med Ola Gintrowska som de polska tittarna väljer att skicka till Stockholm. Jag vet inte riktigt vad det är med låten, för det är ju trots allt en helt vanlig popballad, men den träffar helt rätt hos mig och jag kommer att hålla tummarna för att den känslan “går genom rutan” i kväll. 😀

Skulle det vara så att min favorit inte vinner, för det händer ju, så ser jag gärna att någon av de mysiga låtarna “In the Rain“ eller “Color of Your Life” hamnar överst i resultatlistan. Ja, som synes så finns det många bra alternativ för Polen om det nu skulle visa sig att Margaret inte riktigt lever upp till de högt ställda förväntningarna. Hur det än går så ska det bli väldigt intressant att följa utvecklingen. 😀

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Polen i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Polen 2016: Inför “Krajowe Eliminacje”-finalen”

 1. Daniel

  Nu hoppas jag på Michal eller Margaret. Edyta lär väl dock ta det på gamla meriter trots en trist dussinlåt med prettovarning…

 2. Schlagerpinglan

  @Daniel, Edyta verkade väldigt populär, trots en lite halvtrist låt, ja. Själv hoppas jag (lite naivt trots det inte helt övertygande framträdandet) på Gintrowska men annars är jag helt inne på din linje: Michal eller Margaret.

 3. Daniel

  Skönt att få säga att rätt låt vann 🙂 Margaret hade behövt en lite bättre pipa för att ta det här.

 4. Daniel

  Gintrowskas framträdande var tyvärr en mindre katastrof…

 5. Schlagerpinglan

  @Daniel, Mmm… det verkar som att det är ganska många ESC-fans som är minst sagt överraskade nu men själv är jag mest lättad. 😀 Som sagt, “Color of Your Life” var en av mina förhandsfavoriter och då Michał Szpak stod för den bästa live-insatsen så var valet kanske inte givet men inte heller helt oväntat. 😀

 6. Schlagerpinglan

  @Daniel, Som sagt, “Missing“ var och är fortfarande min absoluta favorit av final-låtarna och jag hoppades in i det sista… men som du påpekar så gjorde knappast framträdandet något för att övertyga någon om att det skulle vara det “bästa valet”. Detta gjorde ju i och för sig att jag inte är besviken över att hon inte vann, utan jag förstår ju varför. 🙂

 7. Daniel

  Det känns för övrigt som att alla låtar som presenteras från och med nu kommer att jämföras med Ryssland. De har lagt ribban högt 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Daniel, Mmm… även om jag sett en del som försöker vifta bort det ryska bidraget som en “simpel schlagerrefräng” (och jag själv har lite svårt att vara objektiv) så tror jag att det är så det är. 🙂

 9. davve

  Bye bye Polen.. ni sköt er precis i foten… tyvärr.

  svårt att tro att det ens ska bli finalplats med denna mediokra låt…

 10. davve

  Men håller med er om Ryssland… iallafall i nuläget är deras bidrag (tyvärr) en favorit även för mig. Sen brukar det varje år bli bidrag som man knappt la notis på före tävlingen som reser sig som storfavoriter när de väl framförs på scen i ESC, och även tvärtom.

 11. Schlagerpinglan

  @davve, Precis, man kan hålla på och spekulera hur mycket man vill (vilket är hur skojigt som helst) men det är inte förrän man ser hur länderna tänker presentera sina bidrag i maj som man verkligen vet vad de går för, så än kan mycket hända. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se