Litauen Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 12:e mars, är det dags för finalen av “Eurovizijos 2016“, TV-bolaget LRT:s nationella uttagning av Litauens bidrag i Eurovision Song Contest 2016. Showen kan ses kl. 20:00 CET via eurovision.tv, lrt.lt och lrt.lt.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den litauiska uttagningen, finalstartfältet, länkar till de sex final-bidragens olika live-framträdande under uttagningens gång samt mina personliga betyg av dem.

Allmänt om Litauens “Eurovizijos 2016”:
Eurovizijos 2016“, där från början 28 bidrag tävlade om att få representera Litauen i ESC 2016, utökades till att innehålla 11 shower, där finalen avgörs den 12:e mars.
Artisterna har tävlat i två olika grupper (ena gruppen hade egna bidrag medan den andra hade bidrag utsedda av LRT) som inte möttes förrän i den åttonde showen.
Vilka som gått vidare från de olika showerna har bestämts utav en mix av tele- och juryröster, där juryrösterna i show 1-8 kom från både inhemska och internationella jurymedlemmar. I semifinalen var juryn helt från Litauen.
I finalen tävlar 6 bidrag och vinnaren utses genom 50/50 jury- och tittarröster.
Precis som den inhemska juryn (Ramūnas Zilnys. Nomeda Kazlaus, Dalia Ibelhauptaitė, Justė Arlauskaitė-Zazzu, Tomas Sinickis, Vaidas Baumila) så kommer även den internationella juryn (Peter Freudenthaler, Denis Ingoldsby, Daisy Syron) att finnas på plats under finalen.
Programledare för Eurovizijos 2016 är Andrius Rožickas och Gerūta Griniūte.
Se resultaten från föregående shower här.

Litauens “Eurovizijos 2016” – Finalen, 12:e mars:

Startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1.In My World“, Ruslanas Kirilkinas
show 3show 5show 7show 8show 9
(t&m: Niklas Bergqvist)
LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen
2.Life (Not That Beautiful)“, Ieva Zasimauskaitė
show 3show 5show 7show 8show 9
(t&m: Joacim Dubbelman, Andreas Karlsson, Daniel Ström,
Magnus Öunapuu, Mats Lekman
)
LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen
3.You Bet“, Aistė Pilvelytė
show 3show 5show 7show 8show 9
(t&m: Rafael Artesero, Aistė Pilvelytė)
LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen
4.Leading me home“, Erica Jennings
show 1show 4show 6show 8show 9
(t&m: Erica Jennings)
LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen
5.United“, Rūta Ščiogolevaitė
show 2show 4show 6show 8show 9
(t&m: Rūta Ščiogolevaitė, Michael James Down, Primoz Poglajen,
Thomas Reil, Jeppe Reil
)
LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen
6.I’ve been waiting for this night“, Donny Montell
show 1show 4show 6show 8show 9
(t&m: Jonas Thander, Beatrice Robertsson)
LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen
(Källor: esckaz.com och wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Efter nio shower så har Litauen (äntligen) kommit fram till den avgörande finalen. Även om jag tycker att det är på tiden så har det varit intressant att se hur artisterna valt olika sätt att framföra sina bidrag på. 🙂

Under resans gång så har en del bidrag växt till sig för mig (“In My World“) medan andra tappat en del (“You Bet“). Ett bidrag fortsätter att befinna sig på gränsen mellan förtrollande och ointressant klyschfest (“United“) medan andra helt enkelt är i fel genre för att tilltala mig (“Leading me home“). Jag står dock fast vid samma slutsats nu som jag gjorde efter den första showen: Jag hoppas att Donny Montell vinner med sin “I’ve been waiting for this night“.

Eftersom TV-bolaget valde att utesluta den internationella juryn i semifinalen så kan man ju inte helt lita på förra showens resultat där Erica Jennings fick båda 12-poängarna. Nu är den internationella juryn tillbaka och precis som i den svenska finalen så sätter jag allt mitt hopp till den. 😉

Mer om Litauens förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Litauen i ESC 2016“.


Schlagerpinglan: Under de nio shower som föregått finalen har jag testat fyra olika sorters choklad från Litauen men inte varit speciellt imponerad av något av dem. Då det finns gott om rester så får de alla en sista chans nu till finalen. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se